Dan Valentin Belcea a fost numit director general al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă (SNTFM) CFR Marfă, domnia sa ocupând până în prezent poziţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) al companiei, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.
Născut pe 30 iulie 1969, Dan Valentin Belcea este absolvent al University of Pennsylvania-Philadelphia, PA-USA şi, anterior numirii în poziţia de director general, a fost membru în Consiliul de Administraţie al societăţii.
"Ca urmare, domnul Belcea este familiarizat cu domeniul feroviar şi cu specificul activităţii societăţii şi speră ca mandatul său să fie unul benefic pentru redresarea acesteia", se mai arată în comunicat.
Dan Valentin Belcea şi-a început cariera în Statele Unite ale Americii, continuând apoi în ţară în calitate de Chief Financial Officer la Graffiti/ BBDO (1993-1994), CB Investment (1995-1996) şi general manager la Prima TV (1996-2002). Din 2005 până în 2012, a fost vicepreşedinte, responsabil cu dezvoltarea strategică la Internaţional Railway Systems, iar din ianuarie 2010 până în prezent a ocupat funcţia de Chief Executive Officer la Protan.
"CFR Marfă este operatorul naţional de transport feroviar de marfă din România, lider pe această piaţă cu o cotă de piaţă de 54,8 %, la nivelul anului 2013", mai transmite comunicatul.
Pe 3 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale (BM), că CFR Marfă a demarat un proces de disponibilizare a 2.500 de angajaţi, în procesul de privatizare a companiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor remis redacţiei, la întâlnire, oficialii au solicitat părţii române informaţii la zi privind stadiu procesului de privatizare a CFR Marfă şi situaţia arieratelor.
Ministrul Dan Şova le-a prezentat oficialilor faptul că în data de 28 martie, conform angajamentului către FMI, CA al CFR Marfă a demarat procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi. De asemenea, ca măsuri pentru reducerea arieratelor, până la sfârşitul lunii martie au fost compensate creanţele CET-urilor în suma de 87,4 milioane lei, a fost casat şi valorificat materialul rulant şi ieşit din exploatare, au fost încheiate contracte noi şi au încetat prestaţiile către clienţii care au arierate la CFR Marfă.
Ministrul transporturilor a adus în atenţia participanţilor situaţia restructurării SNTFC CFR Călători SA. "În data de 18 martie 2014, CFR Călători a plătit furnizorii de energie electrică ai CNCF CFR SA, diminuându-se astfel datoria către companie. De asemenea, arieratele către CNCF CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie, CFR Călători urmând să le plătească din cea de-a doua tranşă a împrumutului acordat prin Ordonanţa 8/2013", a declarat Dan Şova.
Ministrul Dan Şova a supus atenţiei reprezentanţilor organismelor financiare internaţionale faptul că, la ora actuală, CFR Marfă nu înregistrează arierate la bugetul general consolidat şi nici la furnizorii de energie.