Guvernul a aprobat, ieri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, mai multe modificări legislative prin care s-a decis un număr mai mare de situaţii în care să se intervină pentru acordarea de despăgubiri agricultorilor şi, de asemenea, introducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară în procesul de acreditare şi supraveghere a fondurilor mutuale din agricultură, a anunţat ministrul de resort, vicepremierul Daniel Constantin.
Domnia sa a spus: "Modificăm OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale. Cum am anunţat în nenumărate rânduri, avem o măsură care se finanţează, în primul rând, din fonduri europene, în al doilea rând din fonduri de la bugetul de stat, dar şi din contribuţia fermierilor prin care dorim să acoperim, după ce se vor înfiinţa aceste fonduri mutuale, toate pierderile de venit pe care le înregistrează fermierii din diferite cauze. Prin modificarea OUG care a fost aprobată în 2013 introducem mai multe situaţii în care intervenim cu aceste despăgubiri şi cea mai importantă şi cea mai aşteptată de fermieri se referea la pagubele suferite de pe urma secetei".
Daniel Constantin a adăugat că o altă modificare a OUG 64 se referă la introducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară în procesul de acreditare şi supraveghere a acestui proces de înfiinţare şi, după aceea, de derulare a mecanismelor prevăzute de fondurile mutuale.
Ordonanţă adoptată de Guvern modifică, de asemenea, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi Legea fondului funciar, în vederea începerii de la 16 octombrie a plăţilor pentru Axa II din PNDR.
• Toţi fermierii pot cumpăra terenuri, până la întregirea 1.000 ha, cu avans de 10% şi credit garantat
Toţi fermierii, nu doar cei cu terenuri în arendă, vor putea achiziţiona terenuri agricole până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 hectare, cu un avans de 10% şi credit garantat, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate, ieri, de către Executiv.
Actul normativ modifică OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, modificările aduse ordonanţei au drept scop creşterea numărului de fermieri cu acces la facilităţile pentru achiziţionarea de terenuri agricole.
"Fermierii care aveau calitatea de arendaşi puteau să achiziţioneze teren până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 de hectare cu un avans de doar 10%, urmând ca jumătate din diferenţă să poată fi acoperită printr-un credit, garantat de fondurile de garantare, iar jumătate prin teren. Prin extinderea bazei, dăm posibilitatea tuturor fermierilor, tuturor celor care sunt înregistraţi în sistemul APIA şi beneficiază de subvenţii, să poată să acceseze această facilitate imediat, pentru că există solicitări la nivelul Ministerului Agriculturii, astfel încât să putem să consolidăm exploataţiile agricole", a explicat ministrul Agriculturii.