Bitcoin sau moneda paralelă este mai degrabă un activ speculativ pentru că nu are în spate un stat, iar timpul va valida această teză, a declarat, marţi, economistul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, care a precizat că nu a susţinut discursul în numele băncii centrale.
Domnia sa a spus, potrivit Agerpres: "Bitcoin sau moneda paralelă, dar şi alte criptomonede, sunt active de speculaţie, iar timpul va valida această teză. Este un activ speculativ pentru că nu are în spate un stat. Pentru o monedă este foarte important să existe un împrumutător de ultimă instanţă. Băncile comerciale au fost salvate prin injecţii de lichiditate făcute de băncile centrale, cu ajutorul monedelor de bază. Sisteme financiare pot să devină vulnerabile prin apariţia inovaţiilor financiare, precum ThinkTech. Vulnerabilitatea poate avea în spate atacuri informatice. Cei care urmăresc să vulnerabilizeze ceea ce se consideră competitori mari sau duşmani, recurg şi la asemenea modalităţi. Hacking-ul creează mari probleme băncilor centrale, băncilor comerciale".
Acesta a subliniat că, deseori, nu se separă tehnologia blockchain de criptomoneda bitcoin.
"Pot spune chiar că bitcoin nici măcar nu este o cripto-monedă. Adesea nu se separă blockchain-ul de bitcoin. Blockchain este o tehnologie utilă pentru bănci şi pentru marile conglomerate, ce poate aduce securitate în mai multe. Bitcoin utilizează o tehnologie blockchain, dar nu aduce siguranţă, neapărat. Băncile comerciale sunt cu un pas înainte în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei blockchain. Eu cred că ThinkTech trebuie să fie serios reglementat, aşa cum trebuie reglementat şi sistemul financiar. Banca Naţională a României face parte din sistemul european al băncilor centrale şi studiază impactul noilor tehnologii asupra sistemului financiar", a afirmat economistul.
La începutul acestui an, specialiştii de la Cisco au susţinut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani.
Tehnologia Blockchain a început să fie însuşită de anumite instituţii bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia şi Wells Fargo & Co au anunţat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operaţiuni de comerţ internaţional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Rezervei Federale a recunoscut potenţialul tehnologiei Blockchain, pentru a transforma modul în care participanţii de pe piaţă transferă, stochează şi menţin datele cu privire la activele digitale, iar guvernatorul instituţiei, Lael Brainard, afirma că "aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluţie din ultimii ani pentru sectorul bancar".
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, după cum explică specialiştii în domeniu.
Luni, preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a denunţat bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" şi un instrument pentru infractori, pronunţându-se ferm împotriva criptomonedei, care a depăşit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima dată de la lansare, transmite Bloomberg.
"Este un mod de a achiziţiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta şi plăti pentru infracţiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă", a afirmat Robert Ophele, preşedintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.
Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legătură cu economia reală.
Operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obţinut permisiunea de a începe tranzacţiile de contracte futures pentru bitcoin.
După organismele de reglementare din Elveţia şi SUA, a venit şi rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur şi simplu operaţiunile de tip ICO. Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaşte o evoluţie volatilă. Săptămâna trecută, Bitcoin a depăşit pragul de 11.000 de dolari.
1. Parerea mea
(mesaj trimis de Dai La Anu în data de 06.12.2017, 03:25)
Nu priveste obiectiv dl Daianu: dolarul american are ceva in sustinere ? De la anul 1971 de cind a fost decuplat de aur este pur si simplu o hirtie tiparita. E acelasi lucru cu bitcoin numai ca este in spectru eteric. Cel mai important este ca nu depinde de nici o banca centrala si nimeni nu poate sa-l manipuleze...in teorie....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2017, 12:13)
Dolarul american are sustinerea S.U.A. :)
1.2. Parerea mea asupra ..... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Eduard în data de 06.12.2017, 19:31)
Nimic mai fals. Bitcoin este o, asa numita, criptomoneda si, deci, prin definiție, este speculativă. ( Vezi creșterea la peste 11.000 USD/Bitcoin). Asa ca, poate fi unul dintre instrumentele care pot manipula piata, cu potențiale efecte negative asupra economiei reale.