DARIUS VÂLCOV, DESPRE PROIECTUL CODULUI FISCAL: "Sperăm să reducem, anual, cu 5% pierderea din neîncasarea taxelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2015

"Sperăm să reducem, anual, cu 5% pierderea din neîncasarea taxelor"

Autorităţile estimează că, după intrarea în vigoare a noului proiect de Cod Fiscal, pierderea provenită din neîncasarea taxelor şi impozitelor va fi redus gradual cu 5%, în fiecare an, a anunţat, ieri, ministrul Finanţelor publice Darius Vâlcov.

Potrivit domniei sale, acest lucru ar conduce la recuperări suplimentare de 1 miliard de euro anual.

Ţara noastră are nevoie de o creştere economică de 5 puncte procentuale pe an peste media din Uniunea Europeană, începând din 2018, pentru ca, în 10-12 ani, să ajungă la un produs intern brut la nivelul mediu din Uniunea Europenă, a spus domnul Vâlcov, subliniind că acesta este principalul obiectiv pe termen mediu vizat prin aplicarea noului Cod Fiscal.

Pe termen scurt, implementarea noilor reglementări din domeniu ar reduce gradul de fiscalitate din ţara noastră la cel mai redus nivel din UE, potrivit ministrului de resort.

Acesta a precizat că autorităţile urmăresc eliberarea în economie a 8 miliarde euro, în următorii patru ani, prin relaxările fiscale propuse în proiectul de Cod.

"Patru miliarde reprezintă impactul net, restul estimăm că vor fi reabsorbiţi prin extinderea bazei de impozitare, creşterea numărului de locuri de muncă, creştere economică suplimentară", a precizat ministrul finanţelor.

Potrivit domniei sale, reducerea accizelor şi a Taxei pe Valoarea Adăugată, în general, şi la produsele de bază, în particular, va fi aplicată înainte de finalizarea acestui an.

Veniturile previzionate pentru primele două luni ale anului în curs au fost depăşite cu două miliarde lei, a reiterat ministrul Vâlcov.

Dacă nu exista acel scepticism din partea oficialilor FMI faţă de reducerea TVA, deja această taxă ar fi fost de 20% încă de la 1 ianuarie 2015, a mai spus Darius Vâlcov, menţionând că, după primul trimestru al anului, experţii noştrii se vor întâlni din nou cu cei ai FMI şi CE, "pentru că, încet-încet, trebuie să ne construim un istoric în favoarea adevărului".

Ministrul Vâlcov a mai anunţat că, luni, va avea o întâlnire cu reprezentanţii din industria laptelui, pentru a stabili dacă şi în acest domeniu va scădea TVA, măsura fiind propusă pentru actualul proiect de Cod, dar neacceptată de toţi jucătorii din sector.

În anul 2018, TVA va fi redusă până la 18%, ţara noastră ajungând la un nivel mediu de 16%, potrivit ministrului de resort.

Darius Vâlcov a precizat că măsurile fiscale prevăzute în noile proiecte de cod din domeniu reprezintă doar debutul unui trend care să ducă la reducerea fiscalităţii în România: "Acest plan stabileşte un trend care duce spre o reducere anuală, graduală, a nivelului acestor taxe, astfel încât, în 2019, România să aibă cel mai redus nivel de taxe şi impozite din UE. Vom fi undeva la nivelul Bulgariei de astăzi. Din păcate, astăzi, bulgarii sunt mult în faţa noastră".

Oficialul a reiterat că, printre cele mai importante măsuri fiscale, se numără reducerile de contribuţii sociale, din 2017, atât la angajat, cât şi la angajator, şi scăderea cotei unice la 14%, din 2019.

Ministrul finanţelor a mai spus că efectele noilor coduri vor fi analizate după cinci ani, iar măsurile care vor intra în vigoare în acest an vor fi ultimele adoptate cu mai puţin de şase luni înaine de aplicare.

"În legislaţia pe care noi am propus-o şi care, în 25 martie, va ieşi din Guvern pentru a merge în Parlament, va exista o prevedere care va interzice posibilitatea modificării unuia din cele două acte mai rapid de şase luni de zile (n.r. înainte de aplicare)", a subliniat Darius Vâlcov.

Potrivit domniei sale, în prezent, sunt preluate toate propunerile de modificare a celor două proiecte sosite în scris la minister şi studiate de două ori, răspunzându-se la cele respinse, pentru ca iniţiatorii să aibă o nouă şansă să le discute cu reprezentanţii MFP.

"Codul rămâne perfectibil, astfel că, după 2-3 ani, vom putea gândi unul nou, pentru perioada 2020-2030", a conchis domnul Vâlcov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb