De n-ar veni FMI pe 27 aprilie, să vadă dacă ne va mai da, în iunie, a cincea tranşă de împrumut (850 milioane euro), atunci preşedintele Traian Băsescu nu s-ar mai zborşi pe la B1 că Guvernul n-a dat afară suficienţi bugetari şi n-ar mai chema Cabinetul Boc să vină astăzi la Cotroceni ca să-i explice unde apar concedierile în rapoartele statistice. Că nu le găseşte.
Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu declarase, la începutul anului, că este necesară disponibilizarea unei sute de mii de bugetari.
Astăzi, după aproape patru luni, nici personalul din aparatul bugetar nu s-a prea diminuat (cu excepţia celor 10.000 de feroviari de la CFR, dar acum angajează, din nou - vezi alăturat articolul "Noi sosiri în personalul CFR"), nici cheltuielile n-au scăzut, în pofida unor comasări de instituţii ale statului.
Desemnat premier în timpul crizei politice din preajma alegerilor de la sfârşitul anului trecut, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, a reluat duminică, la televiziune, declaraţia lui Vlădescu, confirmând că ajustarea trebuie să se ridice la această cifră de o sută de mii.
Jale mare.
Pe cine dăm afară?
Pe mama sau pe tata?
Pe cine iubeşti mai mult?
Odată ajunşi la această întrebare dureroasă (seamană cu "Sophie"s choice" cu Meryl Streep şi Kevin Kline), semnalez că ne aflăm în faţa unei abordări infantile.
Când s-a aşezat în fotoliul de ministru, Vlădescu nu dispunea de un studiu care să arate care bugetari sunt în plus şi care sunt în minus. Nu avusese timp să facă studiul, ci, cel mult, să facă un calcul simplu - cu cât trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor şi câţi bugetari trebuie să dea afară, corespunzător acestei sume.
FMI calculează la fel.
Croitoru n-are altă metodă.
În realitate, România se află pe unul din ultimele locuri în Europa în privinţa numărului de angajaţi în administraţie la mia de locuitori, deşi în ultimii cinci ani ne-am (circa) dublat bugetarii faţă de anul 2004, ajungând la 1,4 - 1,6 milioane (adică, nu c-ar fi vreo aproximaţie, dar au fost şi 1,72 milioane - termenul "circa" nu este decât femininul de la "circ").
Noi avem "circa" 80 de bugetari la mia de locuitori, în timp ce Ungaria şi Bulgaria au câte 82 la fiecare mie de locuitori, Polonia are 95 (rău e să-ţi moară preşedintele), Slovenia 117, Suedia are 138, iar Norvegia are 182 (în Islanda nu mai e nici unul, au dat bir cu fugiţii să nu-i tragă lumea la răspundere).
Ce este, însă, foarte rău la noi, ţine de productivitatea bugetarilor din sectorul public de utilităţi, transporturi şi producţie - când intri în contact cu oamenii ăştia, îţi blestemi zilele, deşi sunt plătiţi regeşte (desigur, cei din administraţie au un efect de adâncire a depresiei asupra contribuabilului).
A-i concedia pe bugetarii din producţia, transporturile şi serviciile publice nu înseamnă deloc rentabilizarea unităţilor de stat. Asta ţine de management, în primul rând şi abia în al doilea de raţionalizarea schemei de personal, care nu este decât una dintre eventualele măsuri de rentabilizare.
Ei bine, FMI nu ne dă nici o reţetă de management.
Nici Vlădescu nu pare dispus.
Iar Croitoru n-are.
Un exemplu: care ar fi fost dificultatea, pentru stat, să exploateze aurul de la Roşia Montană?
Acolo, banii sunt în pământ.
Aur=bani.
Nu trebuie decât să-i scoţi.
Pentru asta, trebuia ca statul să facă rost de tehnologie. Nici măcar n-ar fi scos vreun ban din buget să cumpere utilajele, le-ar fi luat pe credit, sau oricum...
Dar, de!
Cum faci să muţi profesorii de la oraş, care sunt în exces, la sat, care sunt pe sponci?
Anul trecut, Guvernul le-a dat liber celor din mediul rural să se transfere în urban, eliminând, pe bună dreptate, discriminarea care bloca mişcarea după dorinţă, dar a golit satul de aşa-zisele "minţi luminătoare".
Ce faci cu prea puţinii politişti din rural? Faci potere cu voluntari ca în Vestul Sălbatic şi ca la Giurgiu şi Sărăteni?
Cum naiba să aduci doctori la sat ("doctore, simt ceva mortal, aici"), să mai preia din cei 2000-2500 de ţărani care-i revin unui medic? Nu le-am putea plăti naveta? -nu, ai înnebunit?!, cresc cheltuielile bugetare!
Probabil că programul Elenei Udrea, să construiască 25 000 de locuinţe la ţară, pentru medici, profesori şi poliţişti este cel normal, cel mai rezonabil ca măsură, dar, desigur, trebuie complementată cu altele care să-i ispitească pe bugetari să lucreze în rural.
Doamne!, cheltuielile bugetare cresc cu programul Elenei Udrea şi măcar dacă bugetarii ar merita-o, dar doctorii vor găini şi ouă şi te îmbolnăvesc mai rău şi învăţătorii sunt mahalagii şi vor găini şi ouă, iar politiştii vor găini şi ouă când te arestează, ca şi preoţii care nu te înmormântează fără găini şi ouă.
Corupţie, frate,corupţie!
Până la măduvă.
Când susţin concedierea bugetarilor, cercul ăsta foarte vicios nu este luat în calcul nici de FMI, nici de Băsescu, nici de Vlădescu, nici de Croitoru.
Şi deşi se împotriveşte concedierilor, nici premierul Emil Boc nu îl ia în calcul.
Boc a găsit un contraargument pe măsura argumentului: dacă reduce salariile şi sporurile, atunci bugetarii dau statul în judecată şi câştigă în instanţă totul, başca cheltuielile de judecată; dacă îi concediază, atunci compensaţiile amplifică deficitul bugetar.
Boc nu are vreun argument de natură managerială - "Staţi puţin, eu fac CFR-ul să scoată bani şi Metroul şi Romgaz şi Electrica şi CET-urile şi Petroşanii şi învăţătorii n-or să-i mai bată pe copiii necăjiţilor la palmă şi doctorii îşi vor ţine jurământul şi n-or să mai arunce cu morţii din Salvări şi..."
Domnule, cine l-ar crede pe Boc?!
Părerea mea este să-i concediaţi.
E prea grea guvernarea...
Dacă Guvernul nu vrea să plece, atunci, logic, concediaţi bugetarii.
Daţi-i afară pe toţi!
Daţi-i naibii !
1. (si) tu esti statul!
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 01:26)
Ca ne place sau nu, ca lucram in sectorul public sau in cel privat, fiecare dintre noi este Statul! Sa nu ne pripim cu afirmatii si nici sa nu schimbam jigniri. Sunt multi angajati ai statului care isi fac treaba si care ar merita mai mult, asa cum sunt multi care sunt corupti (de parca specia aceasta, "coruptia" ar fi endemica pentru Romania). Tot asa sunt angajati in mediul privat corupti, doar ca aici coruptia poate lua alte forme: bacsis, comision, publicitate etc. (si cine corupe functionarul public?)
De ce nu vedeti lucrurile si din alta perspectiva: nu avem prea multi angajati la stat, avem prea putini in mediul privat! Sau patronii fac tot posibilul sa ingroase piata neagra.
Sa o luam cum spuneati mai sus: ii dam pe toti afara! Si apoi ce face cu profesorii, medicii, politistii (fostii), Facem precum in Cambogia, ii trimitem la sapa? Sunt convins ca asa ne vom dezvolta (precum Cambogia).
Avem aur ingropat spuneati. Atunci nu ne mai ramane decat sa-l dezgropam si gata criza! Dar ce ne facem ca il dezgroapa altii si noi ramanem doar cu gaura din pamant?
Statul este prost inteles in Romania. Conform opinie publice, singura functie a statului este de tap ispasitor. Indiferent ce nu merge, este din vina statului. Statul sa dea bani, statul sa ne ofere servicii, sa ne apere, sa ne invete, sa ne sprijine. Cu alte cuvinte, statul sa faca tot ceea ce noi nu suntem in stare sa facem sau nu suntem dispusi sa facem pentru altii!!
Sa ne imaginam o zi fara stat (adica anarhie). Eu cred ca as face rost de o pusca si m-as baricada in casa!
Afaceristii ii spun statului: te concediem! Statul le spune: va concediez! Ba eu! Ba eu pe tine!
Stimati concetateni, ratiunea si solidaritatea au fost concediate! Ganditi in continuare pe termen scurt si o sa ne "concediem" de tot!
P.S. Nu lucrez la stat
1.1. Eu nu sint Louis (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 20.04.2010, 05:18)
Daca statul nu ofera protectie sociala,nu ofera servicii,nu ne apara,nu ne invata si nu ne sprijina,atunci revine la definitia marxista : "Statul este un instrument coercitiv in mina clasei exploatatoare".
Eu nu sint Louis sa spun "Statul sint eu".
Nu,eu sint eu si statu-i stat si-i dau bani si astept sa-mi dea ceva in schimb si nu bice pe spinare.
1.2. Statul e de vina! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 08:47)
Statul este dupa chipul si asemanarea noastra! Noi toti suntem statul! E corupt pentru ca noi suntem corupti (si il corupem), functioneaza pe principiul cercurilor de interese pentru ca noi functionam asa. Stiti ce este celmai frumos?
Pun altfel intrebarea: Care este calitatea cetatenilor? (sau a majoritatii). Haideti sa criticam si naravurile cetatenilor! Intr-o tara unde un vot se poate cumpara cu o sticla de ulei sau o pereche de ciroapi, nu cred ca mai are sens sa criticam statul!
1.3. oul sau gaina? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de aurel în data de 20.04.2010, 13:57)
Ce a fost mai intii:statul sau cetateanul? Istoria arata ca au aparut concomitent.Cine edeterminant in relatia stat-cetatean? Statul.
Critica cetateanului este inutila si gresita.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 21:03)
Mai intai a fost oul si apoi gaina.
Dar mai intai a fost cetatea si apoi cetateanul.
M-ar interesa totusi punctul dumneavoastra de vedere, de ce suneti ca au aparut concomitent.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 21:21)
Critica asupra cetateanului este inutila daca vine din partea statului. Insa trebuie sa vina din randul cetatenilor. Pe mine ma ingrijoreaza starea in care se afla cetateanul roman si ma refer aici in primul rand la saracie in ceea ce priveste educatia si in al doilea rand la saracia din buzunar. Cele doua se leaga.
2. fără titlu
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 01:49)
Somnul natiunii naste monstrii!
3. De unde are statul bani?
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 09:14)
Daca toti "fenteaza" statul, din ce ar trebui sa asigure servicii? Sa luam exemplul presei, poate sunteti o exceptie: plata in drepturi de autor ca substitut pentru salarii. Sa inteleg ca oamenii din presa nu se pensioneaza? Sau ar trebui sa le dea statul pensie de unde nu au cotizat?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de gelsor în data de 20.04.2010, 14:16)
Stimabile,cins statul a inregistrat excedent bugetar,ai simtit vreo imbunatatire a serviciilor statului?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 21:07)
Eu nu am afirmat ca statul gestioneaza bine banii, ci doar ca statul actioneaza in functie de modul in care ne formulam asteptarile fata de el. Avem si noi o parte din vina daca lucrurile merg prost.
4. birocratie
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2010, 09:46)
1. se face un audit corect si obiectiv al necesarului de angajati la stat.Cati avem nevoie?Max. 800 - 850 mii.
2. ce facem cu cei restructurati.Le dam posibilitatea sa-si demonstreze capacitatea profesionala.Le oferim cate 12000 euro credit cu DAE 3%pentru un start-up.3 ani nu platesc nimic. In urmatorii 3 ani, esalonat, ramburseaza toata suma(6ani total).Cei 5-600000 de noi afaceresti profesionisti angajeaza cel putin cate 1 persoana.Somajul ajunge la 3-4 %.De unde bani?De la UE.Abia asteapta miliardele de euro sa intre in tara.Tropaie la granita. Daca Romania a reusit sa se imprumute pentru consum,se poate imprumuta si pentru micii si profesionistii viitori afceristi de succes.Opinia mea!
4.1. Corect, Make! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de C.D. în data de 20.04.2010, 10:44)
Make, editorialul Dvs este interesant cu o exceptie respectiv aurul de la Rosia Montana! Aurul acela ,in conditiile actuale, ma refer la cele politice, inseamna moarte pentru cei care s-ar gandi sa-l valorifice !Respectuos va rog ca acest subiect sa nu mai fie pomenit pana cand se gaseste o tehnologie potrivita pentru exploatare. Pentru ca genereaza idei nefaste in mintea unor factori politici iresponsabili de decizie la un nivel foarte inalt, interni si externi. Mai ales ca vin din partea unui ziar serios ca Bursa! Autorul acestei opinii este suficient de informat in domeniul economic respectiv inca din anii 90! Stiu ca vor sari unii in sus ca dnii Bogdan Balthazar ce sustine contrariul! I-as recomanda dlui Balthazar sa nu se bage in chestiuni care frig rau de tot! Pentru Romania exista solutii viabile dar fara clasa politica de la putere! Cu scuzele de rigoare pentru digresiune.
4.2. Corect, Make! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de C.D. în data de 20.04.2010, 10:44)
Make, editorialul Dvs este interesant cu o exceptie respectiv aurul de la Rosia Montana! Aurul acela ,in conditiile actuale, ma refer la cele politice, inseamna moarte pentru cei care s-ar gandi sa-l valorifice !Respectuos va rog ca acest subiect sa nu mai fie pomenit pana cand se gaseste o tehnologie potrivita pentru exploatare. Pentru ca genereaza idei nefaste in mintea unor factori politici iresponsabili de decizie la un nivel foarte inalt, interni si externi. Mai ales ca vin din partea unui ziar serios ca Bursa! Autorul acestei opinii este suficient de informat in domeniul economic respectiv inca din anii 90! Stiu ca vor sari unii in sus ca dnii Bogdan Balthazar ce sustine contrariul! I-as recomanda dlui Balthazar sa nu se bage in chestiuni care frig rau de tot! Pentru Romania exista solutii viabile dar fara clasa politica de la putere! Cu scuzele de rigoare pentru digresiune.
4.3. pentru opinia nr.8 (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 20.04.2010, 13:52)
OK,nu ma pricep la minerit,asa ca va creditez. Exemplul,insa,vrea sa ilustreze cum a fost concesionata o afacere,cind statul ar fi putut sa o desfasoare tot atit cit entitatea privata.Poate ca n-am ales bine exemplul ; ce ziceti de Romtelecom?Acolo a plecat de la stat, la alt stat...
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2010, 17:13)
Dar la gaz, te pricepi Make ?
Stii cumva ce inghesuiala pe metru patrat este prin birourile si unitatile din teritoriu ale ROMGAZ si TRANSGAZ; la toate schimbarile politice "castigatorii" si-au instalat oamenii lor, care la randul lor si--au adus oamenii lor. Si fiindca toti sug de la stat, de la mic la mare au fost deacord (pupat cu sindicatele) cu mariri de lefuri. Aici intreb si te intreb breslasule (SE POATE SI ULTIMA JUMATATE DIN CUVANT) ce a facut presa, cum de nu a interesat-o faptul ca din regiile statului , prin salariile fabuloase se scurg venituri insemnate; cu cat salariile sunt mai mari , cu atat profitul acestora ( care ne flutura faptul ca lucreaza pe principii economice; deci nu sunt bugetari si nu pegubesc statul !!?) este mai mic si deci impozitul care il platesc statului (venitul statului) mai mic. Iar conseciunta fireasca: cu cat statul are venituri mai mici , platim noi impozite mai mari.
Iar guvernantii nostrii de frica sa nu deranjeze gigantii (sau din alte interese , care imi scapa) jupoaie amarastenii din alte sectoare.
Apropos: Make , de obicei iti admir scrisul dar acum cum ti-ai permis expresia "Dati-i naibii ! " . Sunt de dat naibii, asa toti la gramada ??
Sau altfel spus, toata breasla ta este vanduta , slugarnica si corupta ??.
5. e jale
(mesaj trimis de just me în data de 20.04.2010, 11:03)
e dezastru ce e la noi in tara, vesnic cei la de conducerea statului spun doar vorbe si nimic fapte, au disponibilizat o gramada de oameni care sunt disperati.au bagat taxe peste taxe , impozite peste impozite, acum pe vreme de criza.ma mir cum unii mai au din ce trai.am ajuns ultimi in Europa, pana nu de mult ne era scuza ca Bulgaria e ultima in UE ...acum oare ce scuza se va inventa , avand in vedere faptu ca suntem ultimi???pleaca lumea din tara in masa, pt ca strainatatea le ofera cat de cat un salar decent si un trai decent, ceea ce la noi in tara lipseste cu desavarsire..doar cei foarte bogati si parlamentari(oameni statului) o duc bine...parerea mea si nu numai e ca se va ajunge sa ne dea astia afara din uniune si sa ne taie noua celor din strainatate si celor care vor sa plece din tara ori ce posibilitate la un trai decent...si-au batut joc de noi...
6. fără titlu
(mesaj trimis de Nedumeritu' în data de 20.04.2010, 18:52)
O singura intrebare MAKE : cind ai scris articolul asta erai cumva beat ?! In general eu apreciez articolele scrise de tine , da' cu asta ce - ai vrut sa spui , ca eu unu' n - am inteles nimic ! E buna si mistocareala , da' cred ca tema de fata e prea serioasa ca sa fie tratata in felul asta ! Pamfletul nu e o solutie universala ! Fiind ziarul vostru autodeclarat ca ziar de afaceri , cred ca s - ar potrivi mult mai bine o analiza pertinenta a situatiei (de altfel de - a dreptul dramatica :guvernul nu e suficient de dur pentru a reusi sa opreasca hemoragia de bani pe care-i cheltuie !) , chiar condimetata cu putina ironie , dar in general cind demolezi , se presupune ca stii si ce vei pune in loc ! Dar in definitiv , e ziarul tau , faci ce vrei cu el !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de marmic în data de 20.04.2010, 21:17)
Sunt de acord cu opinia dumneavoastra, mai putin partea cu betia.
Reconversia profesionala nu se face peste noapte, nu ai cum sa rezolvi problema aparatului public printr-o ordonanta.
Ne lipseste o strategie a fortei de munca din sectorul public!