SUA trebuie să controleze nivelul ridicat de injecţii de capital în sistemul financiar, ce reprezintă momentan un pericol pentru principala economie mondială, a afirmat într-un articol publicat în New York Times, investitorul miliardar Warren Buffett, citat de Bloomberg.
"Infuziile masive de fonduri federale" au salvat sistemul financiar iar economia americană intră într-o perioadă de recuperare, a scris Buffett într-un articol publicat în cotidianul New York Times.
Chiar dacă salută măsurile adoptate de Federal Reserve, sistemul american de bănci centrale, şi de oficialii administraţiilor Bush şi Obama, Buffett afirmă că momentan SUA trec printr-o "regiune necunoscută".
Guvernul încearcă să repornească consumul prin planul de 787 miliarde dolari de stimulare a economiei, iar Trezoreria şi Federal Reserve au oferit alte zeci de miliarde pentru a salva instituţii financiare şi pentru a revigora sistemul bancar.
Deficitul bugetar este prognozat să atinsă un nivel record de 1,841 mii de miliarde dolari în anul fiscal ce se va încheia la data de 30 septembrie.
"Doze enorme de bani sunt administrate în continuare şi, în curând, vom fi nevoiţi să ne confruntăm cu efectele secundare ale acestor politici", a adăugat Buffett.
"Pentru moment, aceste efecte sunt invizibile şi ar putea rămâne latente pentru o perioadă îndelungată. Însă consecinţele pot fi la fel de grave ca şi cele ale crizei financiare", a precizat acesta.
Buffet a precizat că aceste injecţii masive de capital vor duce la majorarea deficitului la 13% din produsul intern brut (PIB) în anul fiscal curent, iar datoria netă va urca la 56% din PIB.
Diferenţa între cheltuieli şi venituri a urcat în iulie la 180,7 miliarde dolari, această lună fiind cea în care guvernul american a cheltuit mai mult decât în oricare altă lună din istoria SUA, a anunţat Trezoreria americană la data de 12 august.
"După ce creşterea economică va fi asigurată, Congresul trebuie să stopeze creşterea îndatorării", a precizat Buffett.
Pacific Investment Management Co., care administrează cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a declarat într-un raport publicat recent că dolarul se va deprecia din cauza deficitului bugetar enorm al SUA, ce erodează poziţia dolarului ca valută de rezervă.
"Infuziile necontrolate vor cauza, cu siguranţă, scăderea puterii de cumpărare a dolarului", a declarat Buffett. "Destinul dolarului este momentan în mâinile Congresului", a încheiat acesta.
Buffett este preşedintele şi directorul executiv al grupului Berkshire Hathaway Inc. din Omaha, companie transformată de acesta într-un gigant de 155 miliarde dolari.