De ce este atât de greu să faci "market timing"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2023

De ce este atât de greu să faci "market timing"

"Cele mai bune zile apar, adesea, în timpul pieţelor bear", conform Visual Capitalist

"Prin ratarea celor mai bune sesiuni bursiere, un investitor riscă să piardă rentabilitatea semnificativă ce se acumulează pe termen lung", potrivit sursei menţionate

Sincronizarea mişcărilor investiţionale cu evoluţia pieţei, aşa-numitul "market timing", pare la prima vedere simplu de realizat - cumperi când preţurile sunt mici şi vinzi când sunt mari.

Dar există dovezi clare că sincronizarea cu piaţa este dificilă. Adesea, investitorii vând prea devreme astfel încât ratează un raliu al pieţei. De asemenea, poate fi foarte greu să investeşti când piaţa are scăderi masive, după cum se arată într-un articol publicat de Visual Capitalist.

În schimb, o strategie bazată pe menţinerea investiţiei atât în perioade de creştere cât şi de scădere (aşa-numita "buy and hold"), generează randamente consistente în special pe intervale lungi de timp, după cum arată o analiză realizată pe 20 de ani, folosind date furnizate de JPMorgan, mai menţionează sursa citată.

Capcanele "market timingului"

Ratarea chiar şi a doar câtorva zile poate afecta randamentele obţinute de un investitor, potrivit Visual Capitalist.

Pentru a demonstra impactul pe care poate să-l aibă pierderea celor mai bune zile ale pieţei faţă de respectarea unui plan de investiţii pe termen lung, au fost comparate randamentele totale ale unei investiţii de 10.000 de dolari în indicele S&P 500 între 1 ianuarie 2003 şi 30 decembrie 2022, în diferite scenarii.

De ce este atât de greu să faci "market timing"

După cum se poate vedea în tabelul de mai sus, în cazul în care un investitor ar fi menţinut poziţia în toate zilele perioadei avută în vedere, investiţia iniţială ar fi crescut de peste şase ori.

Dar, dacă ar fi ratat cele mai bune zece zile ale pieţei, ar fi pierdut peste 50% din valoarea portofoliului obţinută prin strategia "buy and hold". În final, valoarea portofoliului investitorului ar fi fost de 29.708 dolari, faţă de 64.844 dolari dacă ar fi fost investit în toată perioada.

Mai rău, dacă ar fi ratat cele mai bune 60 de zile ale pieţei, ar fi pierdut 93% din portofoliul pe care teoretic l-ar fi avut dacă ar fi investit la 1 ianuarie 2003 şi apoi nu ar mai fi făcut nimic până la finele anului trecut.

Per ansamblu, folosind o strategie de tipul "buy and hold", un investitor ar fi avut un randament mediu anual de aproape 10% pentru întreaga perioadă. Randamentul mediu anual ar fi devenit negativ, dacă ar fi ratat cele mai mari 40 de creşteri zilnice ale indicelui, din perioada avută în vedere, conform Visual Capitalist.

Cele mai bune zile ale pieţei

Sincronizarea cu mişcările pieţei este atât de greu de realizat pentru că, adesea, cele mai bune zile apar în timpul pieţelor "bear", menţionează sursa citată.

De ce este atât de greu să faci "market timing"

În ultimii 20 de ani, şapte dintre cele mai bune zece zile ale indicelui S&P 500 au apărut când piaţa se afla în teritoriul "bear", conform Visual Capitalist.

Mai mult decât atât, multe dintre cele mai bune zile apar la scurt timp după cele mai slabe. În 2020, a doua cea mai bună zi a anului a venit imediat după a doua cea mai slabă zi. De asemenea, în 2015, cea mai bună zi a anului a apărut la două zile după cea mai slabă.

Interesant este că, cele mai slabe zile au apărut, de obicei, în pieţele "bull", potrivit sursei menţionate.

De ce a rămâne investit aduce beneficii investitorilor

După cum arată datele istorice, cele mai bune zile apar în timpul turbulenţelor pieţelor şi în perioade cu volatilitate crescută. Or, prin ratarea celor mai bune sesiuni bursiere, un investitor riscă să piardă rentabilitatea semnificativă ce se acumulează pe termen lung.

Sincronizarea investiţiilor cu evoluţia pieţei necesită abilităţi speciale, implică un anumit tip de temperament şi experienţă semnificativă. Dacă ar exista semnale sau metode ce ar garanta succesul în "market timing", acestea ar fi folosite de toată lumea, conform Visual Capitalist.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Bun articol. Este o cu totul alta abordare, plus trebuie si o doza de nebunie pentru ca efectiv abandonezi conceptul de diversificare si intri in piata pe pozitii super-concentrate (max 3 companii, din care una va fi alocare peste 70%) - expunandu-te la o gama de riscuri mai mari - pentru ca ai nevoie de volatilitate, de ex. lipsa de adancime cand trebuie sa iesi, nivelul superior de pret il vei atinge mai tarziu, surpriza cresterii altor actiuni, etc... nu le recomand celora care au job de zi, familie, credite etc, o sa va auto-distrugeti viata. Un plan echilibrat, disciplina si mult calm creaza beneficii imense pe termen lung.

    1. As mai adauga oboseala fizica si psihica - esti in permanenta cautare de oportunitati sau semnale sa iesi din pozitii...

      Plus ca e greu de multe ori sa intuiesti daca varful format e finalul sau doar o pauza.

      ...

    Strategia asta nu este pe placul ASF, BVB si al brokerilor. Important este sa fie multi fraieri sa vanda si sa cumpere in fiecare zi, sa curga comisionul. Sa fie multa marfa de rulat zi de zi, asta este important, randamentul investitorilor nu conteaza.

    1. important este sa se cumpere ce genereaza flux; unde nu este necesar sa vinzi sau cumperi periodic; unde se pot face comisioane pentru toti din fluxul generat / incasat de detinerile pe termen lung.

      s c c r e t 

      Da, corect, pentru ca ASF BVB si brokerii sunt ingusti la minte si nu investesc in educatia investitorilor.

      Zero investitii in educatie, toti vor doar cash si comisioane la greu.

    Este adevarat ca e greu sa bati piata, dar conteaza cum evolueaza piata. In exemplu din articol cu perioada 2003-2022 a fost trend ascendent, in care strategia buy and hold este greu de batut. Dar au existat periode - in anii 70-80 cand S&P a stat in consolidare ani la rand. In astfel de perioade strategia buy and hold nu functioneaza si e nevoie de strategii mai active. Dar este mai dificil sa ai succes cu abordari active, chiar si pentru profesionisti. Inclus in SUA vedem ca putini manageri de fond reusesc sa bata piata in mod constant.

    nu este deloc greu sa faci timing!!

    corectia din 2020 martie o anuntam rudelor din 15-17 septembrie 2019 repo market usa si ciclul pibului; plus ca si intalnirea usa cu china pe 15 ianuarie 2020 si schimbarea unor politici de taxare anticipa crash; 

    si pe ro arata clar mini inversare pe martie deci ceva bank panic = crash. 

    s c c r e t 

    1. i-ai anuntat pe toti daaa. zi acum ce se va intampla, ca dupa razboi multi eroi se arata

      sunt martori in familie si cunostinte; plus ca am dat mesaj in iarna 2020 pe fb digi la o postare ce lua in deradere “covidul”; le scriam atunci ca ei diminueaza “pericolul” si ca panica va fi mai mare.

      Cere arhiva digi (aka sri tv) de de pe fb msg si o sa vezi; iar in 2019 banii “frigeau” prea tare in palma si de aici am stiut ca vine frana; viteza de rotatie si cereri de comenzi dadeau clari semnale de iesire din trend. 

      iar in timpul “razboiului” multi panicanti stateau pe tusa si eu ieseam sa colectez banii din piata;  

      s c c r e t

      nu este greu sa vezi o criza in formare:

      multi indicatori te anunta!  

      iti spun chiar si pe ce sectoare economice vine criza! 

      un indicator bun este: rents bubble = rents crash 

      ciclul de credit 

      ciclul de politici reversibile in taxari (dupa cum spune cuvantul reversibile….) 

      ciclul de spalare NPLuri 

      ciclul de somaj 

      ciclul CDOurilor CDSurilor 

      ciclul deficitelor ciclice si reale 

      ciclul dobanzilor reale ipotecare ce se baloneaza si defleaza peste veniturile nete minime/medii  

      ciclul de spargere canalizari pe bulevarde 

      ciclul de permisivitate si interzicere circulatie camioane grele / betoniere/ balastru prin orase 

      ciclul macaralelor 

      ciclul aparitiei si disparitiei de sefii bancare pe regiuni / cartiere / teritoriale 

      ciclul aparitiei si disparitiei ca pondere din balanta de credit a: institutiilor financiare (“nefinanciare” real) nebancare (camatari de bloc) 

      ciclul aparitiei si disparitiei de tineri / batrani din piata / pe zone / cartiere 

      ciclul librariilor si cofetariilor ca pondere pe cartiere 

      ciclul parcurilor si trotoarelor invechite sau inoite 

      ciclul aparitiei si disparitiei de afise cu “de vanzare/inchiriere” pe fatadele imobiliarelor 

      ciclul canalizarili si electrificarii cu 5-10 dorei per sapat groapa sau cu 1-3 dorei per sapat groapa (de fel ii vedeti in trafic cand incurca mai mult traficul si cand nu) 

      ciclul speculei in energie / utilitati si stagnarea sau crashul de dupa 

      ciclul de militarizare si demilitarizare ca procent din pib 

      ciclul de crestere si scadere paturi ATI 

      ciclul de crestere si scadere paturi Nou Nascuti 

      ciclul panicilor de vaccinare “noua” 

      ciclul virozelor 

      ciclul vaccinarii minorilor pe varste 

      ciclul spagilor spitalicesti 

      ciclul anchetelor / dosarelor de importanta majora sau minora DNA sau altele 

      Ciclul Masinilor Blindate de Bani in trafic in crestere sau scadere (observate la ochii) 

      Ciclul de modernizare ambulante 

      Ciclul de modernizare masini politie 

      Ciclul de modernizare RATB 

      Ciclul Carucioarelor de copii si ciclul bastoanelor / mergatoarelor de batrani  

      Ciclul rochiilor si fustelor de zii si ciclul disparitiilor lor 

      Ciclul de inmultire masini personale in cartiere si ciclul de imputinare / disparitie si mers mai mult cu transportul in comun (aka costul vietii sus) 

      Ciclul biciclistilor ca pondere in trafic si ciclul lipsei de biciclete ca pondere in trafic 

      Ciclul Motociclistilor in trafic 

      Ciclul “caravanelor /vanuri de camping” in crestere si descrestere pe regiuni in trafic (atat parcare in resedinte cat si in trafic / plimbate) 

      Ciclul talhariilor din piata cand ca pondere mai mare cu minori cand ca pondere mai mare cu majori si incetarea lor pe regiune pe o perioada de timp. 

      Ciclul aparitiei si disparitiei de “bande/camatari/droguri” pe regiuni 

      Ciclul de crestere a calitatii vietii si scadere 

      s c c r e t 

      Da, dar de cand se vede criza la orizont si pana cand se atinge maximul poate sa treaca si cativa ani. Vanzarea este prea devreme atunci cand se vede criza. Se poate discuta mult pe tema asta.

      Aceeasi prostie cu ciclurile...

      La consumul de iarba ai ciclu sau o faci continuu? 

      urmareste relatia bondurilor in pietele respective.

      bondurile reflecta “sanatatea” bancilor si piata repo - dobanda repo. 

      s c c r e t 

      criza din 2020 martie nu a fost greu de vazut!

      daca vrei sa urmaresti din scurt… trebuie sa urmaresti lunar rata inflatiei deflatiei si raportul de randament gov cu dobanzi banca centrala si comerciale; flash crashurile sunt robotizate … nu omul de rand propaga crashurile mari!!! 

      crashurile mari sunt declansate automat de roboti ce fac calcul imediat intre diferentele de dobanzi si rata inflatiei deflatiei din piata! 

      deflatia se vedea la orizont din iarna 2019 unde rata inflatiei cadea si viteza banilor crestea; una a rupt cocoasa… viteza banilor a fost trasa in jos cand rata inflatiei dadea semn de negativ; govurile au intarziat sa verse banetul… plus ca un indicator suprem nu minte: venituri in aur si rent bubble rent crash care ambele aratau crashul in formare inca din 2019 

      s c c r e t 

      in piata repo urmarim periodic cand dobanda sare din trend sau cand dobanda cade sub trend;

      cand dobanda sare din trend avem asa: soc deflatie urmat de inflatie 

      cand dobanda cade sub trend avem asa: soc ciocan in capul inflatiei urmat de desinflatie / deflatie  

      “bursele” in functie de rocada pe comoditati / tehnologii / utilitati …. se comporta diferit la socurile de dobanda din repo. 

      ps: 10 y minus 3m us bond = inversare si urcare la deal; suprapus avem somaj din minime pregatit sa urce… vedem la cat. 

      usa imobiliare mp in pret cantitate aur de mult deflate si acum sunt in revenire pe crestere=> in fata falariile si casele americanilor se vor scumtii/creste mai rapid ca rata de crestere nominala a cotatiei aurului in dolari;  

      Un subiect rar ce nu se prea dezbate este: Gold Bugs Panic and sell Crash… ciclu repetate de multe ori. 

      s c c r e t 

    graficul de sus induce putin in eroare “investitorul oita”.

    Cei mai multi bani se fac in crashuri! este dovedit stintific ca atunci se sparg pusculitee! 

    Deci cele mai productive sunt pariurile anticiclice cu leviere de 3-5-10-40-100! 

    s c c r e t 

    uitam sa spunem ca azi valoarea 1ui ulei cartof zahar este cu 100% peste in timp ce s&p nu; sau valoarea ridicarii taxarii gov in unele cadrane este cu 200-300-400-800-1000% mai mare…

    s c c r e t 

    Nu-i bine sa faci market timing, dar si cand vezi ca se aduna nori iti iei umbrela. Si acum se aduna nori pe piata. N-are rost sa-i repet, se stiu. Si cum la bvb nu poti sa-ti iei umbrela, ca n-ai piata de asigurari sa vinzi niste calls sau sa cumperi cv puts pe stocurile ce le ai, cred ca din pacate trebuie facut "market timing " si out. deja am iesit din 25% din pozitii, cred ca mai continui. sau macar cumparate niste certificate de short spy.

    Toti cei mari spun ca nu fac market timing, dar Buffet are 1,4 bilions cash, Michael Burry, si-a luat contracte puts, Bill Akman shorteaza bondurile, si cam la toti guru americani , adica real gurus cei multimilionari din bursa cu experienta de >20 de ani cam toti spun ca vine recesiune, doar ca nimeni nu stie exact ziua. dar s-ar putea sa fi si inceput. adica nu stim.

    Din China, azi dimineata stire, cea mai mare firma de shadow banking Zhongrong nu-si plateste obligatiile de vreo 2 saptamani. tot felul de nori se vad si o protectie la portofoliu nu strica dc vezi asa ceva. 

    1. inversarea bondurilor peste somaj si suprapus dobanda reala ipotecara (ciclul de balonare si crash)

      s c c r e t 

      BVB e decuplată de trendurile burselor serioase. S-a umplut netul de influenceri care cumpără acțiuni săptămânal, nu vând niciodată. :

      Acumularea veșnică, nemarcarea profiturilor, goana după randamente care bat... inflația, sunt semnele principale de predare de ștafetă. Cineva rămâne cu asul de treflă în mână. : 

      Indicii n-au reușit un double-top, deja se precipită lucrurile. : 

      daaa, da da poate fi, dar pe de alta parte personal ce mai am e TEL si h2o niste firme de mare viitor(parerea mea green deal si masini electrice etc), si cu niste rezultate fff bune pe anul asta. si la per uri mici. foarte mici

      mai degraba mi-as lua ceva protectie in caz ca pica rau piata, si de banii ce -i mai am as mai lua niste h20 un pic de tel dc scade pretul sa zicem 20% si ma uit la tgn, pe care momentan lumea il uraste. dar eu iubesc lucrurile ieftine:)). deocamdata nu e ieftin. dar cine stie.  

      influencerii nu exista in crashuri! ei se formeaza spre crack up boom!

      s c c r e t 

      dar nu esti de acord ca de obicei varful nu e cand sunt multi care spun asta e varful?

      din experienta mea, pana sunt persoane sa fie de acord ca"vine crash ul" nu vine nici un crash. crash ul vine cand NIMENI nu crede toti sunt bullish si RAD de tine cand spui ca vine crash ul 

      problema cu “crashul.

      majoritatea inteleg crash cand cade candela pe grafic! total fals! 

      crashurile sunt multiple in diferite rapoarte de schimb! 

      un exemplu bun crash petrol si relativ stagnat pret aur care defapt insemna balonate aur in cantitate pret petrol; 

      alta deflatie pret energie sub rata profitabilitatii din 2019 care defapt insemna preturi bunuri scumpe in cantitate pret energie! 

      un “crash” bun care a fost invizibil e cel de prin anii 90 unde costul vietii impus de politica de taxare reversibila a americii a deflat bursa americana… chiar daca bursa a mers lateral sa a crescut lent. 

      Alt “crash” a fost “datul de pomana case prin 90 cand real govul incasa din scumpirea vietii la cetateni. prefera sa dea betoane moca si sa rupa la taxari… unde gov neprost a speculat bine consum mai mare ca productia din vremea respectiva cu crash de 4 milioane afara din campul muncii… stiti voi migratia de dupa.. 

      acum 1 -2 ani anuntam ca market cap to gdp pe usa e balon si urmeaza crash.. nu am mintit e deja in crash… ca la carte in trepte / cascada. 

      urmeaza primul “umar” de sub “bula cap”… vine alt crash alt umar mai jos si cascada…. “tras apa”… 

      deci crashul din usa este deja in formare.. nu tre sa ma uit lung pe graficul s&p ca sa imi dau seama. 

      s c c r e t 

      s c c r e t

      ok posibil. ms

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb