De ce nu avem "warrant-uri" pe Fondul Proprietatea la Bucureşti

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 23 martie 2010

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu

Fondurile de investiţii îşi asumă în acest moment riscuri mici în ceea ce priveşte noi plasamente directe şi preferă să apeleze la profesioniştii Bursei de la Viena, spune Valentin Ionescu, senior sales trader la Euro Invest Bank.

"Aceste warrant-uri ar fi mers şi la Bucureşti, numai că ar fi trebuit să le promoveze şi să-şi asume riscul un broker membru al Bursei sau să fi venit propunerea din partea BVB adresată comunităţii brokerilor", ne-a explicat domnul Ionescu, menţionând că aceste certificate sunt des-tinate, în principal, fondurilor de investiţii şi mai puţin clienţilor de retail.

Warrant-urile sunt cumpărate de acele fonduri care nu doresc să aibă bătaie de cap cu deplasarea la Bucureşti, cu găsirea unui intermediar, cu toate neplăcerile pe care le implică tranzacţionarea acţiunilor în momentul de faţă. Aceşti investitori preferă să cumpere warrant-ul listat la Viena printr-un simplu clik pe ordinul de tranzacţionare, asumându-şi riscul doar emitentului acestor instrumente, în cazul de faţă Wood sau Unicredit.

La doar câteva luni după ce firma cehă de brokeraj Wood & Co. a cotat primul warrant construit pe acţiunile Fondului la bursa vieneză, UniCredit Bank din Austria a listat la rândul ei un produs derivat de tip warrant care are ca activ suport acţiunile FP.

Durata de viaţă a unui warrant nu este mai mare de doi ani.

Acest tip de Warrant este un furnizor de lichiditate pentru emitentul de Warrant (WOOD sau Unicredit), iar investitorul care cumpără Warrantul preia riscul dat de emitent, adică riscul ca Unicredit sau Wood să nu fie solvabili. Warrant-urile emise de Unicredit sunt similare cu cele emise de Wood.

"Această paritate e cel puţin stranie, pentru că preţul pe un warrant, ţinând cont de preţul la care se tranzacţionează în Bucureşti acţiunile, ar trebui să fie undeva, 0,09 euro/Warrant", este de părere Valentin Ionescu.

În momentul de faţă, deşi a trecut mai bine de o săptămână de când au fost lansate, nu există o cotaţie de cumpărare şi de vânzare pe instrumentele lansate de Unicredit.

Warrant-urile Wood se cumpără în prezent la preţul de 48.000 euro/warrant şi se vând la 60.000 euro/warrant (n.r. 1 warrant = 500.000 acţiuni).

"Ambele warrant-uri au fost create cu scopul de a crea lichiditate pentru emitent, în dorinţa de a face profit, în sensul că se achiziţionează acţiunile la Bucureşti şi se vinde warrant-ul la Viena, de obicei cu un premium. În felul ăsta, emitentul are lichidităţi pentru a cumpăra în continuare acţiuni şi îşi asigură şi un profit", ne-a explicat domnul Ionescu.

Rezolvarea dosarelor restituenţilor într-un ritm mai rapid ar crea un plus de lichiditate şi pe termen scurt, mai spune trader-ul citat, subliniind astfel că presiunea care este în prezent pe cumpărare s-ar muta pe vânzare, ducând astfel la stagnarea sau chiar corecţia preţului acţiunilor FP.

Unităţile Fondul Proprietatea nu sunt singurele din ţara noastră folosite drept activ suport pentru produse derivate de tip warrant. Încă din luna iulie 2009, pe Bursa de la Viena se tranzacţionează warrant-uri cu activ suport pe acţiunile Petrom, BRD şi cele ale Băncii Transilvania, emise de Erste Bank şi de Raiffeisen Bank.

PRECIZARE

Referitor la Warrantul Unicredit, Valentin Ionescu precizează că la un Warrant, sunt 1000 de actiuni FP.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu mai cere informatii de la neaveniti. derivativele de tip warrant au alt regim si oricum valentin ionescu habar n-are cu ce se mananca. stam de vorba!

    1. Sunt de acord cu dl. Valentin! ! Are perfecta dreptate! BVB poate face mai mult pentru piata de capital din Romania dar din pacate noi suntem foarte comozi in a gasi solutii, sa iesim din acest colaps

      Cred ca opinia ta la acest articol vine dintr-o frustrare inexplicabila.

      1. De ce este neavenit VI?

      2. De ce consideri ca habar nu are? !!!  

      Probabil daca ai lucra si tu pe alte piete.....mai mari decat BVB ai avea ceva inteligent de spus!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb