Peste 18.000 de poliţişti şi jandarmi vor acţiona în acest week-end, când ortodocşii sărbătoresc Floriile, iar catolicii Paştele.
În această perioadă urmează să aibă loc 47 de manifestări de amploare, în 22 de judeţe şi în Capitală, la acestea fiind aşteptate peste 74.000 de persoane.
Potrivit Poliţiei Române, în perioada 20-22 aprilie, peste 10.000 de poliţişti vor fi prezenţi, zilnic, în stradă şi vor acţiona cu aproape 3.500 de autospeciale, astfel încât oamenii care participă la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Floriilor şi de Paştele Catolic să se afle în siguranţă.
Printre priorităţile poliţiştilor se numără prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunităţii, dar şi intervenţia rapidă, la nevoie sau când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Dispozitivul Poliţiei Române va fi dimensionat în funcţie de evenimentele publice organizate în aceste zile şi de numărul estimat de participanţi, peste 3.750 de patrule de ordine publică urmând să acţioneze în special în proximitatea lăcaşurilor de cult, în staţiunile turistice şi în zonele de agrement.
Pentru prevenirea accidentelor grave şi fluidizarea traficului, peste 1.260 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, precum şi pe căile de acces către zonele unde au loc manifestări publice sau către staţiunile turistice.
De asemenea, poliţiştii de la transporturi vor patrula în 289 de trenuri de călători, în 265 de staţii şi triaje de cale ferată, în 13 aerogări şi 24 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.
În această perioadă, sunt preconizate a se desfăşura 47 de manifestări religioase, cultural-artistice şi sportive de amploare, în 22 de judeţe şi în Capitală. La acestea se estimează participarea a peste 74.000 de persoane.
De asemenea, ca urmare a creşterii numărului de turişti în staţiuni, în această perioadă, Jandarmeria Montană a suplimentat efectivele şi a intensificat măsurile de ordine publică, aproximativ 600 de jandarmi fiind pregătiţi să acţioneze, pentru asigurarea unui climat de siguranţă, în locaţiile turistice şi pe traseele montane sau să intervină în situaţii de urgenţă, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria Română recomandă ca participanţii la evenimentele din spaţiul public să evite implicarea în conflicte, să sune la 112 dacă observă incidente, iar părinţii să îşi supravegheze cu atenţie copiii.
De asemenea, turiştii care aleg staţiunile montane sunt sfătuiţi să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu, iar în caz de accident, să anunţe Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.