DE LA 1 IULIE, PRIN INTRODUCEREA TIMBRULUI VERDE, Se scumpesc produsele electrice şi electronice

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 2 iulie 2007

De la 1 august se vor scumpi şi neoanele, becurile economice şi cele pentru iluminatul public

De la 1 iulie plătim mai mult pentru produsele electrice şi electronice pe care le vom cumpăra. În preţul de raft al acestor produse va fi introdus timbrul verde, care va varia între 2 şi 37 lei. Astfel, pentru o maşină de spălat vom plăti mai mult cu 15 lei, pentru un cuptor cu microunde cu 8 lei, pentru frigiderele până în 250 de litri şi aparatele de aer condiţionat cu 29 de lei, iar pentru televizoarele cu plasmă vom da cu 21 de lei mai mult. Cele mai puţin afectate de introducerea acestui timbru verde vor fi aspiratoarele şi roboţii de bucătărie, combinele muzicale şi DVD playerele, şi restul electrocasnicelor mici sau de consum, pentru care preţurile se vor majora cu 6,4, şi respectiv 2 lei. Taxa verde nu va fi achitată pentru toate produsele, ci pentru cele ale unor companii ca "Arctic", "Electrolux", "Gorenje", "Indesit", "Philips" sau "Whirpool".

Începând cu 1 august se vor majora şi preţurile resurselor de iluminat, cu 90 de bani pe bucată. Cu toate acestea, consumatorii vor fi mai puţin afectaţi de această majorare de preţ pentru că becurile cu filament şi sursele de iluminat cu halogen (spot-urile) sunt scutite de creşterea preţului. Astfel, timbrul verde va fi plătit pentru neoane, becurile folosite pentru iluminatul public şi becurile economice.

Introdus în urma adoptării de către ţara noastră a acquis-ului comunitar specific, timbrul verde reflectă cheltuielile de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi este evidenţiat separat pe etichete şi facturi, la vânzarea produselor noi.

Creşterea contravalorii timbrului verde este posibilă pe termen scurt

Costul timbrului verde este momentan unul provizoriu, discuţiile în acest sens cu autorităţile vor putea avea ca rezultat o modificare ulteri­oară. Liviu Popeneciu, pre­şe­dintele "RoRec", asociaţie non-profit înfiinţată pentru a prelua responsabilitatea producătorilor de echipamente electrice şi electronice, a declarat că este probabil ca preţul timbrului verde să crească la cererea autorităţilor. Pe de altă parte, domnul Popeneciu a mai spus că, dacă sumele colectate în acest an vor fi suficiente, la anul vom asista la o reducere a contravalorii acestui timbru.

Potrivit normelor europene, în ţara noastră trebuie să se colecteze anual patru kilograme de deşeuri de produse electrice şi electronice pe cap de locuitor, însă această normă se va aplica începând cu 2009. În ţara noastră sunt în acest moment 215 centre de colectare, din care 145 sunt funcţionale.

Companiile care nu au optat pentru afilierea la o asociaţie care să se ocupe de deşeurile electronice sunt obligate să facă acest lucru pe cont propriu, suportând în întregime costurile. Prima asociaţie autorizată în acest sens este "EcoTic", iar de vineri şi-au anunţat debutul "RoRec" şi "Recolamp", care sunt în proces de avizare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb