Germania urmează să impună o taxă tuturor consumatorilor de gaze naturale, de la 1 octombrie, menită să ajute furnizorii care se confruntă cu creşterea preţurilor la importul gazelor, a arătat ieri un proiect de lege, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Taxa urmăreşte să împartă costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia între toţi utilizatorii şi să prevină insolvenţa în rândul comercianţilor de gaze.
Consumatorii casnici şi industriali cu contracte pe termen lung vor fi afectaţi de taxă, care va fi valabilă până la sfârşitul lunii septembrie 2024, se arată în document.
Importatorii de gaze vor trebui să suporte singuri costurile în creştere până când taxa va intra în vigoare.
Taxa este un avantaj pentru importatorii aflaţi în dificultate, în special Uniper, cel mai mare beneficiar al Germaniei de gaz rusesc, care a primit un ajutor de stat săptămâna trecută, şi divizia de gaze a EnBW, VNG.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa va fi între 1,5 euro cenţi şi 5 euro cenţi pe kilowatt oră (Kwh), veniturile fiind disponibile tuturor companiilor care trebuie să înlocuiască gazul rusesc.
Asta înseamnă că o gospodărie de patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro pe an.
Habeck a spus că măsura este una dificilă, dar importantă pentru stabilizarea pieţei energetice.
"Nu se ştie exact cât va costa (gazul) în noiembrie, dar vestea amară este că cu siguranţă sunt câteva sute de euro pe gospodărie", a spus el.
Mai multe detalii despre taxă vor fi anunţate în august, se arată în document.
Asociaţia de utilităţi VKU a salutat măsura, adăugând că taxa ar trebui crescută sau extinsă, dacă preţurile mari vor persista.
O condiţie prealabilă pentru ca guvernul să declanşeze mecanismul este perturbarea semnificativă a fluxurilor de gaze în Germania.
Grupul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, săptămâna aceasta.
Germania a trecut luna trecută la a doua dintre cele trei etape ale planului său de urgenţă a aprovizionării, permiţând guvernului să declanşeze o clauză de ajustare a preţurilor, astfel încât furnizorii să poată transmite creşterile de preţ către clienţii lor, deşi încă nu a făcut acest lucru.
O taxă generală care ar creşte preţurile gazelor pentru toată lumea, indiferent de furnizor, este considerată totuşi mai echitabilă.
Între timp, guvernul a făcut un apel către cetăţeni şi industrie să economisească energie acum, astfel încât să poată umple instalaţiile de stocare a gazelor înainte de iarnă - urmărind ca până în noiembrie să se ajungă la 95% din capacitate, de la 67,2% în prezent.
Firmele îşi cântăresc opţiunile, în timp ce Berlinul a spus deja că va stinge luminile la 200 de clădiri publice şi repere, pe timp de noapte.
În vreme ce Germania trece prin ceea ce Habeck a numit "cea mai mare criză energetică a sa", eşecul Gazprom de a livra gazele rezervate împinge companiile să-şi procure combustibilul la preţuri semnificativ mai mari de piaţă, a spus el.
"Această diferenţă (de preţ) este taxa. Apoi este transmisă consumatorului final, deoarece altfel companiile ar pierde definitiv milioane pe săptămână", a adăugat el.
Marcel Fratzscher, preşedintele institutului economic DIW, a spus că este "drept şi necesar" să se transfere costurile către toţi consumatorii, iar germanii ar trebui să se pregătească pentru cel puţin o triplare a facturilor de încălzire pe gaze, dar ar trebui să existe măsuri de ajutor pentru a sprijini persoanele cu venituri mici. potrivit Rheinische Post.
Habeck a spus că oamenii care vor ajunge în sărăcie din cauza preţurilor mai mari ale energiei trebuie protejaţi şi că vor fi luate măsuri de ajutor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 29.07.2022, 08:16)
DE CE TREBUIE SA SE CHINUIASCA 75.000.000 DE LOCUITORI AI GERMANIEI , NUMAI FIINDCA ASA VOR 3 - 4 NECALIFICATI DIN CONDUCEREA ACESTEI TARI ??? INCA MAI ESTE TIMP CA SA MEARGA INAINTEA LUI PUTIN , SA CADA IN GENUNCHI SI SA CEARA INDURARE !!! CA RUSII , ASA INAPOIATI SI TEMBELI CUM SANT EI , NU SANT RAI LA INIMA CU OCCIDENTUL !!! SI MAI ALES , CU GERMANIA !!! CE , CONSIDERA CA SE UMILESC ??? SI CE ??? CA SA STEA LA CALDURA IARNA , MILIOANE DE COPII MICI SI DE BATRANI NEPUTINCIOSI , DIN TARA MEA , SI EU M-ASI UMILI , INAINTEA ORISICUI !!! CE ??? A-MI CADE GALONUL FASCIST ??? AL DRACULUI DE GALON !!! SI M-ASI TARGUI CU PUTIN CA LA PIATA , CA SA SCOT GAZUL CAT MAI IEFTIN SE POATE !!! CE NAIBA , NECALIFICATII ASTIA JUDECA MAI PROST SI DECAT NOI ??????????? UITE CUM SE LUPTA UNGURII , PENTRU POPORUL LOR !!! ASA CUM SANT EI , CONSIDERATI IN EUROPA !!! EI , NU SANT '''''' GHIOCEI ''''''', CA ALTII !!!!!!!!!!!!! DE CE SA IAU DE LA AMERICANI , GAZE ADUSE CU VAPORUL , DE 3 ORI MAI SCUMPE ??? CE??? AM INNEBUNIT LA CAP ????????? DA-O IN MA-SA DE MANDRIE !!! CE TREABA AM EU , CU UCRAINA ??? AIA , NU NE-AU FOST PRIETENI NICIODATA !!! DA-I DRACU ' !!! DIN PARTEA MEA , SA MOARA TOTI !!! IA UITE CE NE CHINUIM NOI , PENTRU NISTE TEMBELI !!!!!!!!! SI IN GERMANIA , 75.000.000 PENTRU 3 - 4 !!!!!!!!!!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 10:12)
Medicamente!!!!
2. Majorari de taxe
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 11:12)
Pai ce, pe noi nu ne asteapta majorari de taxe?
Ca sa nu mai vorbim de marea taxare prin inflatie. Desigur, guvernul iubeste inflatia: datoria ii scade in termeni reali, pensiile private sunt obligate sa le cumpere obligatiunile, cresc incasarile nominal si se pot imprumuta mai mult.