Bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit, ieri, cu aproape 12%, în mai puţin de două ore de la începerea uneia dintre cele mai spectaculoase şedinţe de tranzacţionare din ultima vreme, ca să închidă, ulterior, cu o pierdere de 3,37%, creând oportunităţi de câştig pentru investitorii îndeajuns de inspiraţi să profite de caruselul scăderilor. În paralel, bursele europene înregistrau şi ele pierderi de peste 5%, cea de la Bucureşti replicând scăderile externe, însă la o scară mult mai mare.
Printre cele mai afectate acţiuni au fost cele emise de societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi de "Fondul Proprietatea" (FP), indicele BET-FI coborând, la prânz şi cu 14%, creând temeri că adâncirea scăderilor va duce la suspendarea şedinţei de tranzacţionare. Limita inferioară de variaţie a fost extinsă, ulterior, la 25%, pentru acţiunile SIF "Banat-Crişana" (SIF1), SIF "Oltenia" (SIF5) şi "Broker" Cluj (BRK), în timp ce cotaţia FP a atins un nou minim de la listare, coborând sub 0,4 lei/acţiune.
Temerea privind o posibilă sus-pendare a şedinţei de tranzacţionare a fost eliminată de Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, care a făcut un apel la calm şi a precizat că o astfel de decizie poate fi luată doar în situaţii execpţionale, când scăderile sunt chiar mai profunde decât au fost ieri. Directorul BVB şi-a exprimat speranţa că scăderile se vor tempera în a doua parte a zilei, ceea ce s-a şi întâmplat.
Indicele BET-FI şi-a revenit de la o scădere de 14%, la una de 4,93%, închizând la 17.508,60 puncte, în timp ce indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia companiilor energetice de la BVB, şi-a temperat scăderea, de la aproape 14%, la 2,43%, în finalul şedinţei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la Bursă, a consemnat, ieri, o corecţie de 1,97%, după ce de dimineaţă scădea văzând cu ochii, chiar şi cu 11%.
Oamenii de afaceri ne-au împărtăşit cum au trăit ziua de ieri pe piaţa de capital, iar brokerii ne-au prezentat estimările lor pentru perioada următoare. Redăm, mai jos, declaraţiile lor.
• Ovidiu Tender, om de afaceri: "Piaţa de capital nu a reflectat decât rareori valoarea reală a companiilor"
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controlează "Prospecţiuni" şi "Vulcan", ambele cotate la bursă, susţine că nu este afectat foarte tare de scăderile de ieri fiind interesat mai mult de rezultatele financiare ale companiilor.
În opinia omului de afaceri, Bursa nu a reflectat decât rareori valoarea reală a unei companii: "Scăderile companiilor de pe Bursa locală nu mă afectează foarte tare, deoarece mă interesează mult mai mult rezultatele financiare şi aproape deloc speculaţiile financiare. Am mai trecut printr-o scădere şi mai drastică decât cea de acum, sunt învăţat. Profitul pe grup a fost de aproximativ două milioane euro/lună în prima parte a anului, aşa că nu am motive foarte mari de îngrijorare.
Situaţia de pe pieţele internaţionale este mult mai problematică şi indică o recesiune de foarte lungă durată, probabil cel puţin 10 ani, cu implicaţii negative inclusiv pentru România."
• Cătălin Chelu, investitor: "Peste o săptămână va fi mai bine de cumpărat"
Omul de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, pariază că scăderile de la BVB vor continua şi zilele următoare, când va fi o perioadă mult mai bună pentru cumpărare. Investitorul recunoaşte că a rămas "perplex" din cauza scăderilor de ieri, dar că nu a vândut din deţineri, pentru că este o "prostie" să vinzi atunci când Bursa "se prăbuşeşte".
"Ce să mai vând acum? Când te prinde un astfel de knock-out, nu poţi decât să rămâi perplex. Nu vând şi nici nu cumpăr acum, este o prostie să vinzi când Bursa se prăbuşeşte. De altfel, consider că peste o săptămână va fi o perioadă mult mai bună pentru achiziţii. Personal, nu cred că vom ieşi prea curând din această situaţie. Cred că va fi mai mult rău decât bine", ne-a declarat domnul Chelu.
• Constantin Frăţilă, investitor: "Nu am vândut pentru că nu am avut curaj"
Investitorul Constantin Frăţilă, cunoscut pentru participaţiile sale la SIF "Transilvania", COMCM Constanţa şi SCUT Constanţa, recunoaşte că a fost prins pe picior greşit de scăderile de ieri, după ce a făcut cumpărături la bursă, în urmă cu o lună. Domnia sa spune că nu a vîndut, ieri, dar că va încerca să intre din nou la cumpărare ca să îşi mai coboare media.
Constantin Frăţilă ne-a declarat: "Am greşit că am cumpărat în urmă cu o lună, am deja o pierdere de 30% pe ce am cumpărat recent. După părerea mea, ne aşteaptă o criză mai mare faţă de ce a fost în 2008-2009. Acţiunile vor scădea, însă nu în ritmul pe care l-am văzut astăzi (n.r. ieri).
Astăzi (n.r ieri) nu am vândut pentru că nu am avut curajul, dar nici nu am cumpărat. Am pierdut, însă voi încerca să cumpăr uşor-uşor ca să îmi îmbunătăţesc media. Intrarea pe bursă este ca o boală. Îţi place, ai făcut bani din bursă şi nu mai poţi să te laşi de ea sub nicio formă".
• Marius Cristescu, om de afaceri: "Trendul este dat de americani"
Omul de afaceri Marius Cristescu, care deţine, împreună cu fratele său, Emil Cristescu, mai multe companii listate la BVB, spune că a jucat, ieri, la Bursă, ieşind în profit.
Domnia sa ne-a precizat: "Dacă pe pieţele externe există corecţii, este normal să existe şi la noi. Nu mi-am îngheţat portofoliul, ne desfăşurăm activitatea la fel ca până acum. Azi (n.r. ieri) am şi cumpărat şi am şi vândut, chiar în profit. Şi zilele următoare voi sta cu ochii pe Bursă, trendul este dat de ce se întâmplă pe pieţele externe. Ne uităm să vedem ce se întâmplă acum la 16.30 când deschid bursele din Statele Unite".
• Rareş Nilaş: "Am ajuns la a doua etapă a crizei financiare"
Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, este de părere că traversăm în prezent a doua etapă a crizei financiare şi că scăderile de la BVB sunt justificate.
"Am ajuns la etapa a doua a crizei financiare determinată de criza datoriilor suverane. Din păcate, scăderile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt justificate de structura investitorilor şi a pieţei. Noi nu avem investitori instituţionali locali de talie mare, iar lichiditatea tranzacţiilor este scăzută", ne-a declarat domnul Nilaş.
Directorul BT Securities a accentuat că investitorii străini sunt mai mult decât prudenţi în această perioadă, în condiţiile în care există incertitudini privind evoluţia pieţelor.
"Percepţia investitorilor este mai mult decât prudentă în această perioadă... Au fost multe discuţii privind preţul de referinţă de 0,33 lei/acţiune recomandat de consorţiul de intermediere a ofertei de la Petrom, s-a spus atunci că societatea ar fi subevaluată la acest preţ. Uitaţi-vă la cât a ajuns Petrom acum pe bursă", a îndemnat Rareş Nilaş, domnia sa fiind implicat în oferta de vânzare a 9,8% din Petrom, încheiată pe 22 iulie.
• Ovidiu Fer, "Wood & Company": "Nu sunt semnale clare de investiţii pe termen lung, în prezent"
Ovidiu Fer, equity analist la "Wood & Company", este de părere că panica este factorul principal care conduce, într-o oarecare măsură, la ieşiri din fonduri de investiţii la nivel mondial.
Domnia sa este de părere că piaţa bursieră actuală este o piaţă a traderilor, în mare parte, şi nu a investitorilor pe termen lung, pentru că nu sunt semnale clare de investiţii pe termen lung, în prezent.
Totodată, rezultatele financiare ale unei companii nu contează foarte mult în această perioadă, în opinia domniei sale.
Ovidiu Fer este de părere că pieţele bursiere europene vor fi caracterizate de o volatilitate foarte mare, care va dura una-două săptămâni, cu variaţii intra-day cuprinse între 5-10%.
• Florin Cătinaş, "WBS": Posibil ca deciziile de vânzare să fi fost luate de investitori străini
Florin Cătinaş, director departament tranzacţionare la "WBS", opinează că deciziile de vânzare au fost luate înainte de deschiderea burselor străine, şi este posibil ca acestea să fi aparţinut investitorilor străini, aceştia fiind în general instituţionali.
• Dragoş Dărăbuţ, "Tradeville": Un portofoliu care are 50% acţiuni defensive şi 50% cash este o variantă bună
Dragoş Dărăbuţ, analist la "Tradeville" ne-a declarat: "(...) un portofoliu care are 50% acţiuni defensive (high dividend stocks) şi 50% cash (depozite bancare)" cred că este o variantă bună în contextul actual. Domnia sa a mai adăugat: "Un asemenea portofoliu, cu un orizont lung de timp (cel puţin 3-5 ani) permite investitorului să fie conservator (50% cash) şi îi permite să achiziţioneze acţiuni la preţuri mai reduse peste câteva săptămâni/luni dacă economia globală se va îndrepta din nou, în recesiune". Totodată, domnia sa este de părere că speculaţiile sunt foarte riscante în această perioadă din cauza creşterii volatilităţii din piaţă.
Dragoş Dărăbuţ a mai precizat că cei doi factori primordiali care au stat la baza valului masiv de scăderi din şedinţa bursieră de ieri au fost panica şi lipsa de încredere a investitorilor, la care s-a mai adaugat şi executarea de stop-lossuri ale investitorilor pe pieţele lichide (precum cele europene şi americane).
Dragoş Dărăbuţ este de părere că indicii locali şi-au diminuat scăderile pe fondul evoluţiei pieţelor externe, dar şi datorită faptului că unii speculatori au intrat la cumpărare, în urma scăderilor accentuate din prima parte a şedinţei.
• Minus şi pentru fondurile de investiţii
Şi fondurile mutuale au înregistrat scăderi semnificative în ultima perioadă.
Astfel, printre fondurile cu cele mai mari scăderi din ultimele şapte zile, au fost înregistrate "BT Maxim" (16,87%), "Active Dinamic" (16,23%), "FDI iFond Acţiuni" (16,2%), "KD Maximus" (16,03%), "BT Index România ROTX" (14,78%), "FDI Carpatica Stock" (10,54%), "Omninvest" (10,03%) şi "KD Optimus" (9,44%).
Radu Hanga, directorul general al "BT Asset Management SAI", ne-a declarat că impactul scăderilor pieţelor bursiere s-a resimţit "în zona fondurilor de acţiuni, care au înregistrat scăderi puternice în ultimele zile". Scăderile au determinat retrageri din partea clienţilor, retrageri care chiar dacă nu au fost extrem de semnificative, au fost mai mari decât de obicei, potrivit domniei sale.
Radu Hanga ne-a declarat: "Scăderile înregistrate de pieţele de capital, luni, după anunţarea deciziei S&P de a reduce ratingul suveran al Statelor Unite, au fost foarte accentuate şi au avut în spate mai mult factori emoţionali decât realităţi economice. Din acest motiv, ne aşteptăm la o normalizare a evoluţiei pieţelor, lucru care se întâmplă deja, având în vedere că multe dintre pieţele europene importante au ajuns deja în teritoriu pozitiv".
Pe termen mai lung, încrederea din pieţe va fi, probabil, readusă de date care să confirme revenirea economică şi de noi măsuri de stimulare a economiei la nivelul băncilor centrale, a mai precizat domnia sa.
•
• Întâlnire de lucru de la Cotroceni pe tema evoluţiilor economice
Şeful statului, premierul, guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Consiliului Fiscal au particpat aseară la o întâlnire de lucru la Cotroceni pe tema evoluţiilor economice internaţionale.
•
• Francul elveţian doboară recordul de 4 lei
Francul elveţian a sărit, ieri, de pragul de patru lei. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,0221 lei, cu 10,48 bani, peste cotaţia anterioară.
Moneda elveţiană s-a apreciat în raport cu leul, cu 17,46%, de la începutul anului.
Chiar dacă aprecierea puternică a francului elveţian îi împovărează pe cei care au credite în această monedă, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a declarat, în urmă cu două zile, că Banca Centrală nu va interveni ca să îi ajute pe cei împrumutaţi în franci elveţieni, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.
Analiştii de la "Admiral Markets" susţineau, săptămâna trecută, că francul rămâne corelat cu aurul, în timp ce restul valutelor se depreciază faţă de cele două.
"Probabil Banca Elveţiei va încerca să redirecţioneze capitalul panicat spre dolar şi yen prin măsuri de politică monetară şi intervenţii, poate chiar coordonate, cu implicarea grupului G7", potrivit acestora.
Chiar dacă bursele îşi vor reveni uşor, deprecierea francului elveţian va fi doar temporară, au adăugat analiştii "Admiral Markets".
Moneda europeană a câştigat teren în raport cu leul, BNR afişând un curs de referinţă de 4,2670 lei, în creştere cu 2,28 bani, peste cotaţia precedentă. De asemenea, şi dolarul american a urmat un trend de apreciere faţă de leu. BNR a afişat cu curs de referinţă de 2,9892 lei, mai mare cu 1,24 bani comparativ cu cotaţia anterioară. (Elena Voinea)
•
• Derivatul pe SIF5 se tranzacţiona la Sibex cu o creştere de 0,65%
Contractul pe SIF5, cu scadenţa septembrie, se tranzacţiona, ieri, la Bursa de la Sibiu, la ora 18:00, la preţul de 1,0971 lei/unitate, în creştere cu 0,65%, după ce, în timpul şedinţei, consemnase scăderi puternice.
Contractul pe aur, cu scadenţa august, se tranzacţiona ieri la preţul de 1.732,9, în creştere cu 1,58%.
Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, cu scadenţa septembrie, era tranzacţionat la preţul de 10.940 lei, în scădere cu 1,47%.
1. discriminare:
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2011, 13:11)
De ce un individ nu poate cunoaste mersul tranzactiilor in timp real ci numai dupa 15 minute?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2011, 19:07)
Marele sistem al lui Alin si promovat de machidon, de aia