DE ZECE LUNI Clienţii Harinvest aşteaptă să îşi recupereze pagubele

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2014

Clienţii Harinvest aşteaptă să îşi recupereze pagubele

Speranţa păgubiţilor stă în DNA

Clienţii care au raportat, toamna trecută, dispariţia banilor şi acţiunilor din conturile de la brokerul vâlcean Harinvest spun că, după zece luni de la fraudă, pagubele nu au fost recuperate.

Fondul de Compensare a Investitorilor nu a fost accesat, iar "Harinvest" a fost transformat dintr-un SSIF într-o banală societate comercială, spun păgubiţii. Aceştia consideră că instituţiile pieţei de capital nu şi-au făcut datoria şi singura lor speranţă în recuperatrea pagubelor rămân organele de cercetare penală. Un grup de investitori, care nu au dorit să le precizăm numele, ne-au răspuns la câteva întrebări despre cum văd ei situaţia de la "Harinvest", la aproape un an de la eşuarea unor tranzacţii.

Reporter: În ce stadiu este recuperarea pagubelor de la Harinvest?

Răspuns: La aproape zece luni de la prăduirea "Harinvest", pagubele nu au fost recuperate. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat mai multe controale asupra participanţilor la piaţa de capital, a dat mai multora amenzi, a ridicat licenţa "Harinvest", transformându-l dintr-un SSIF într-o banală societate comercială, a modificat regulamente de aplicare a Fondului de Compensare, dar nu ştim dacă a dat de urma fondurilor şi acţiunilor dispărute.

Reporter: Aţi putut accesa Fondul de Compensare a Investitorilor? Ce vă împiedică?

Răspuns: Fondul de Compensare nu a fost accesat. Ar fi fost pentru prima oară când acest lucru s-ar fi petrecut în România. Şi, de aceea, încă imediat după ce s-a pus problema accesării lui, toţi s-au împotrivit. Când s-a înţeles că nu a fost o adevărată fraudă - în sensul că nimeni nu a plecat cu valiza de bani în ţări exotice - ASF a decis că se întrunesc condiţiile de accesare a Fondului de Compensare. Numai că lentoarea cu care s-au mişcat lucrurile, felul în care ASF a interpretat legislaţia ne-a adus în situaţia ca la un an de la eveniment să nu reuşim să recuperăm până la nivelul prevăzut în legislaţie. Legiuitorul a fost clar când a prevăzut că FC se activează "fie şi pentru o incapacitate de plată temporară". Dar când Harinvest nu a îndeplinit Decizia 1250/19 decembrie 2013 de a returna deţinerile investitorilor, ASF a considerat că nu este cazul să emită o Decizie care ar fi constatat incapacitatea de plată a Harinvest şi deci s-ar fi activat automat FC. Nu s-au luat în considerare nici Răspunsurile în scris ale "Harinvest" prin care răspundea că nu poate returna deţinerile investitorilor! Iar, apoi, "Harinvest" şi-a cerut insolvenţa şi falimentul, instanţa a desemnat un administrator judiciar, ASF a dispus să ne înscriem la masa credală alături de ceilalţi creditori şi totul în ideea falimentului "Harinvest" şi nicidecum a recuperării pagubelor!

Reporter: Consideraţi că instituţiile pieţei ar fi putut să gestioneze mai bine situaţia de la Harinvest? Care?

Răspuns: Evident că instituţiile pieţei nu şi-au făcut datoria şi încă în timpul prăduirii. Bursa de Valori întrerupe conexiunea "Harinvest" cu platforma de tranzacţionare Arena, dar o reface pentru golirea conturilor clienţilor, Depozitarul Central reface Fondul de Garantare pe seama acţiunilor deţinute de clienţii "Harinvest" şi, mai mult, pentru îndestularea creditorilor "Harinvest" anume SSIF Brokerşi mai ales BCR. ASF patronează şi investitorii rămân fără portofolii! Privind în urmă, corect ar fi fost ca "Harinvest" să rămână într-un incident de plată faţă de creditorii BRK şi BCR, iar deţinerile investitorilor să fi fost neafectate!

Reporter: Privind în urmă, ce credeţi că s-a întâmplat cu adevărat la "Harinvest"?

Răspuns: Sunt relatări ale investitorilor încă din 2008 când CNVM a dat sancţiuni "Harinvest" pentru "practici frauduloase". Apoi, în 2012, dă noi amenzi "Harinvest", tot pentru acelaşi lucru.

În loc să-i pună sub observare, ASF i-a lăsat în pace să-şi continue treburile murdare. Mai mult, de când cu contul global, "Harinvest" a avut liber la "practici frauduloase"! A realizat, probabil, un fond de rulment din fondurile clienţilor cu care a tranzacţionat riscant, iar clienţii habar n-au avut ce se întâmplă cu deţinerile lor! Incidentul care a generat recurgerea la Fondul de Garantare nu putea fi înfăptuit numai de personalul "Harinvest". Este clar că formatorii de piaţă BRK şi BCR au "ajutat" la terminarea Harinvest-ului!

Reporter: V-aţi adresat instanţelor de judecată pentru recuperarea prejudiciului?

Răspuns: Da, sunt mai multe acţiuni demarate, una fiind deja "fără drept de apel"!

Reporter: Speraţi să vă mai recuperaţi paguba?

Răspuns: Da!

Reporter: De la cine aşteptaţi să vă facă dreptate?

Răspuns: Numai DNA!

Reporter: Mai aveţi încredere în piaţa de capital?

Răspuns: Răspuns unanim : Nu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb