Reporter: În ce stadiu este recuperarea pagubelor de la Harinvest?
Răspuns: La aproape zece luni de la prăduirea "Harinvest", pagubele nu au fost recuperate. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat mai multe controale asupra participanţilor la piaţa de capital, a dat mai multora amenzi, a ridicat licenţa "Harinvest", transformându-l dintr-un SSIF într-o banală societate comercială, a modificat regulamente de aplicare a Fondului de Compensare, dar nu ştim dacă a dat de urma fondurilor şi acţiunilor dispărute.
Reporter: Aţi putut accesa Fondul de Compensare a Investitorilor? Ce vă împiedică?
Răspuns: Fondul de Compensare nu a fost accesat. Ar fi fost pentru prima oară când acest lucru s-ar fi petrecut în România. Şi, de aceea, încă imediat după ce s-a pus problema accesării lui, toţi s-au împotrivit. Când s-a înţeles că nu a fost o adevărată fraudă - în sensul că nimeni nu a plecat cu valiza de bani în ţări exotice - ASF a decis că se întrunesc condiţiile de accesare a Fondului de Compensare. Numai că lentoarea cu care s-au mişcat lucrurile, felul în care ASF a interpretat legislaţia ne-a adus în situaţia ca la un an de la eveniment să nu reuşim să recuperăm până la nivelul prevăzut în legislaţie. Legiuitorul a fost clar când a prevăzut că FC se activează "fie şi pentru o incapacitate de plată temporară". Dar când Harinvest nu a îndeplinit Decizia 1250/19 decembrie 2013 de a returna deţinerile investitorilor, ASF a considerat că nu este cazul să emită o Decizie care ar fi constatat incapacitatea de plată a Harinvest şi deci s-ar fi activat automat FC. Nu s-au luat în considerare nici Răspunsurile în scris ale "Harinvest" prin care răspundea că nu poate returna deţinerile investitorilor! Iar, apoi, "Harinvest" şi-a cerut insolvenţa şi falimentul, instanţa a desemnat un administrator judiciar, ASF a dispus să ne înscriem la masa credală alături de ceilalţi creditori şi totul în ideea falimentului "Harinvest" şi nicidecum a recuperării pagubelor!
Reporter: Consideraţi că instituţiile pieţei ar fi putut să gestioneze mai bine situaţia de la Harinvest? Care?
Răspuns: Evident că instituţiile pieţei nu şi-au făcut datoria şi încă în timpul prăduirii. Bursa de Valori întrerupe conexiunea "Harinvest" cu platforma de tranzacţionare Arena, dar o reface pentru golirea conturilor clienţilor, Depozitarul Central reface Fondul de Garantare pe seama acţiunilor deţinute de clienţii "Harinvest" şi, mai mult, pentru îndestularea creditorilor "Harinvest" anume SSIF Brokerşi mai ales BCR. ASF patronează şi investitorii rămân fără portofolii! Privind în urmă, corect ar fi fost ca "Harinvest" să rămână într-un incident de plată faţă de creditorii BRK şi BCR, iar deţinerile investitorilor să fi fost neafectate!
Reporter: Privind în urmă, ce credeţi că s-a întâmplat cu adevărat la "Harinvest"?
Răspuns: Sunt relatări ale investitorilor încă din 2008 când CNVM a dat sancţiuni "Harinvest" pentru "practici frauduloase". Apoi, în 2012, dă noi amenzi "Harinvest", tot pentru acelaşi lucru.
În loc să-i pună sub observare, ASF i-a lăsat în pace să-şi continue treburile murdare. Mai mult, de când cu contul global, "Harinvest" a avut liber la "practici frauduloase"! A realizat, probabil, un fond de rulment din fondurile clienţilor cu care a tranzacţionat riscant, iar clienţii habar n-au avut ce se întâmplă cu deţinerile lor! Incidentul care a generat recurgerea la Fondul de Garantare nu putea fi înfăptuit numai de personalul "Harinvest". Este clar că formatorii de piaţă BRK şi BCR au "ajutat" la terminarea Harinvest-ului!
Reporter: V-aţi adresat instanţelor de judecată pentru recuperarea prejudiciului?
Răspuns: Da, sunt mai multe acţiuni demarate, una fiind deja "fără drept de apel"!
Reporter: Speraţi să vă mai recuperaţi paguba?
Răspuns: Da!
Reporter: De la cine aşteptaţi să vă facă dreptate?
Răspuns: Numai DNA!
Reporter: Mai aveţi încredere în piaţa de capital?
Răspuns: Răspuns unanim : Nu!