Debut spectaculos pentru Bursa de Valori Bucureşti

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2007

Bursa de Valori Bucureşti şi-a deschis ieri "porţile" pentru prima dată în acest an, iar investitorii au dat năvală: au fost transferate titluri în valoare totală de 28,6 milioane de euro.

Indicii bursieri s-au apreciat cu peste 4,9% fiecare, cea mai semnificativă fiind creşterea BET-FI, cu 8,61%. "Din câte imi amintesc, în 2006 nu a existat o singură zi cu o asemenea creştere a acestui indice", ne-a precizat Liviu Avram de la SSIF "Prime Transaction".

Cum valori spectaculoase au fost înregistrate şi în primele zile din ultimii ani, integrarea nu este o explicaţie tocmai plauzibilă. Cristian Tudorescu, senior analyst "Vanguard", ne-a declarat: "Argumentul integrării în Uniunea Europeană explică doar în parte creşterile de 7 până la 10% pe unii emitenţi, în condiţiile în care indicele pieţei bulgare a urcat cu mai puţin de 2% în prima zi de tranzacţionare. Probabil ne aşteaptă un nou an volatil pe Bursa de Valori Bucureşti".

După părerea lui Alin Brendea, de la SSIF "Prime Transaction", "cauza acestor creşteri ar putea fi ordinele de cumpărare care s-au adunat pe parcursul vacanţei de iarnă la BVB. În acelaşi timp o altă cauză a aces­tei evoluţii ar putea fi şi tiparul investiţional din această perioa­dă a anului. De obicei în luna decembrie investiţiile sunt mai puţine, urmând ca în luna ianuarie politica de investiţie a jucătorilor pe piaţa de capital să fie mai clară".

Marius Soimoşan, de la SSIF "Romcapital", apreciază că avântul din prima zi a anului "nu s-a datorat unor mişcări speculative, ci în primul rând intrărilor de bani din piaţă, având în vedere că volumul tranzacţionat s-a bazat pe blue-chips-uri."

Brokerii au o explicaţie pentru evoluţia de ieri a SIF-urilor. Marcel Murgoci de la "Estinvest" ne-a precizat că aceasta "s-a datorat anunţului unui proiect legislativ în care se prevede creşterea pragului de deţinere al acţiunilor SIF de la 1% la 5% din capitalul social". Şi Liviu Avram ne-a precizat că a auzit zvonuri despre un asemenea proiect.

Proiectul la care fac referire brokerii a fost depus la Parlament de senatorul independent Ionuţ Popescu încă din data de 16 decembrie. "Acest proiect are mulţi paşi de parcurs; va merge la avizarea de către anumite ministere, apoi de către Guvern.

Decizia Guvernului de avizare favorabilă sau nefavorabilă, cred că va avea un rol hotărîtor pentru acest proiect. Apoi acesta se va întoarce la Parlament şi va fi dezbătut de comisiile de specialitate, după care va fi sau nu votat. Practic, cred că va mai dura două -trei luni, însă eu sper că proiectul va avea succes", ne-a declarat ieri senatorul Ionuţ Popescu.

Mihai Tănăsescu, preşedintele Comisia de Buget, Finanţe, Bănci a Camerei Deputaţilor, şi Graţiela Iordache ne-au declarat că nu au cunoştinţă despre un asemenea proiect. Domnul Tănăsescu ne-a spus că atunci "când a existat această propunere, s-a stabilit ceea ce există şi în prezent, şi anume ca deţinerile din capitalul unui SIFsă nu depăşească 1%". Doamna Iordache ne-a precizat că "ar fi ideal dacă deciziile investiţionale ar fi luate pe nişte certitudini legislative şi nu pe nişte proiecte".

În opinia lui Marcel Murgoci, pe viitor, "evoluţia va depinde de dinamica pieţei: cu cât creşterile vor fi mai puternice cu atât corecţia pieţei va fi mai mare."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb