DECIZIE A CURŢII DE APEL Un nou credit în CHF - îngheţat la cursul istoric

A.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2016

Un nou credit în franci elveţieni a fost îngheţat la cursul istoric, după cum anunţă avocatul Avram Codruţ, care subliniază că ratele aferente acestui împrumut vor fi achitate la un curs de 1,8894 lei/CHF. Decizia aparţine Curţii de Apel Bucureşti şi a menţinut soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti, care obligă OTP să încaseze ratele la valoarea arătată, conform avocatului Codruţ.

Banca va trebui "să restituie toate sumele încasate în plus, rezultate din diferenţa de curs valutar, comisionul de acordare, dobânda legală aferentă acestor sume şi cheltuielile de judecată", completează avocatul, menţionând că soluţia "poate fi invocată ca practică judiciară în toate litigiile prin care s-a contestat legalitatea clauzelor referitoare la riscul valutar din contractele în moneda străină ale tuturor băncilor din România".

Avram Codruţ susţine că acţiunile în justiţie prin care clienţii solicită plata ratelor la cursul istoric pot fi o alternativă viabilă la decizia de dare în plată a imobilelor ipotecate. Aceste acţiuni pot fi formulate şi în cazul în care s-a decis darea în plata a imobilului, adaugă domnia sa, menţionând: "În această situaţie se poate solicită restituirea sumelor plătite în plus, rezultate din diferenţa de curs valutar, a comisioanelor abuzive şi a dobânzii legale".

OTP Bank a lansat, în decembrie 2015, un program de conversie dedicat creditelor în CHF, bazat pe soluţii personalizate, oferind un discount la sold de 17,5% până la 25% pentru 80% dintre clienţi, urmat de conversia sumei rămase în lei sau euro, la alegerea clientului.

Până în luna martie, 2.600 de clienţi ai OTP Bank România îşi convertiseră creditele contractate în CHF, în cadrul programului de conversie lansat de bancă.

Conform OTP Bank, totalul discounturilor se ridică la peste 23 de milioane de CHF. Ofertele semnate de clienţi au fost personalizate, de la caz la caz.

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România, a declarat: "Clienţii au ajuns la concluzia că acest program de conversie a fost dezvoltat cu cele mai bune intenţii, şi anume reconsolidarea încrederii în relaţia noastră. Aceştia au înţeles că le oferim reduceri semnificative şi, mai ales, sigure ale soldurilor creditelor, cu un impact important asupra ratelor lunare. Au fost cazuri de clienţi sceptici, care au preferat să meargă în continuare în instanţă, însă au obţinut, la final, sume mult mai mici sau au pierdut procesele, aşa că au revenit asupra deciziilor lor iniţiale şi au solicitat ofertele propuse de noi".

Reprezentanţii băncii au arătat, în martie, că 83% dintre clienţii cu credite în CHF au contactat unităţile OTP, exprimându-şi interesul faţă de programul de conversie, în timp ce mai mult de 4.300 de clienţi au acceptat deja ofertele personalizate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai exista cale de atac. Avocatul minte.

    CAB: "Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs." 

    1. Solutia corecta e discount la sold de 50% si se termina demult circul.Dar bancile au preferat circ bazandu-se pe slugarnicia unor alesi.Doar ca slugarnicia s-a terminat si s-au trezit cu ldp dupa ce falimentul personal fusese amanat.

      Acum bancile se pot trezi ca cei care depun notificari ldp pe care banca le contesta se indreapta cu actiuni in justitie contra bancii si pt alte tipuri de daune rezultate din clauze abuzive mai ales pe calculul dobanzilor.Sa vezi circ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb