Decizie finală de investiţie pentru exploatarea gazului din zăcământul Shah Deniz

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 decembrie 2013

Investiţia este de 28 miliarde de dolari şi include şi ruta de transport

Compania azeră de stat SOCAR şi partenerii săi din consorţiul Shah Deniz au extins contractul de asociere pentru exploatarea gazelor până în 2048, anunţă Reuters.

Bob Dudley, directorul general al grupului BP - lider al consorţiului care exploatează zăcământul Shah Deniz, a declarat: "Sunt mulţumit că am căzut de acord asupra termenilor extinderii parteneriatului pentru exploatarea zăcământului de gaze Shah Deniz. Acest lucru permite BP şi asociaţilor să implementeze noi etape în dezvoltarea proiectului".

Susţinătorii proiectului au semnat, ieri, decizia finală de investiţie, care are în vedere livrarea gazului către Europa din 2019.

Azernews relatează că la ceremonia de semnare de ieri pentru prelungirea acordului şi pentru decizia finală de investiţie la Shah Deniz II a participat preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care s-a alăturat liderilor statelor de pe coridorul sudic european de transport al gazelor.

Acordul de ieri întăreşte planurile de construcţie a conductei TAP, care transportă gazele azere prin Turcia, Grecia, Albania şi Italia.

Conform presei azere, costurile totale de investiţie pentru dezvoltarea Shah Deniz II şi a gazoductului din Caucazul de Sud se ridică la 28 miliarde de dolari. Cele 16 miliarde de mc de gaze produse anual din zăcământul Shah Deniz vor fi transportate către milioane de consumatori din Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria şi Italia, printr-o conductă în lungime totală de 3.500 km.

Preşedintele SOCAR, Rovnag Abdullayev, a declarat că ziua de ieri a fost una istorică pentru Azerbaidjan: "Aceasta este prima dată când ţara noastră şi statele din regiune se angajează în proiecte extrem de ambiţioase. Parteneriatul dezlocă resurse energetice importante ale Azerbaidjanului şi transformă ţara într-un furnizor important de gaze pentru Europa".

Bob Dudley apreciază că Shah Deniz II şi coridorul sudic de transport al gazelor nu vor schimba harta energetică, dar oferă consumatorilor europeni acces direct, pentru prima dată, la resursele energetice azere.

Decizia de ieri înseamnă că nouă contracte de vânzare a gazului, semnate cu companii europene, vor intra în efectivitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb