Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,30% din PIB, după primele nouă luni din acest an, de la 1,27% din PIB la finele lunii august, potrivit execuţiei bugetului general consolidat publicată de Ministerul Finanţelor Publice.
MFP precizează că acest nivel al deficitului (- 8,1 miliarde de lei) se menţine în limitele ţintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an. "Totodată, este de subliniat că soldul primar aferent aceleiaşi perioade este pozitiv (+0,07% din PIB), fapt ce arată o politică bugetară prudentă şi sustenabilă", menţionează Finanţele.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 147,3 miliarde lei, reprezentând 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, ca urmare a reducerii încasărilor de la băncile comerciale, în timp ce sumele virate de agenţii economici au crescut cu 2,1%.
Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 7,9% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,1%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,2%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 5,5% mai mari.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 155,4 miliarde lei, reprezentând 24,8% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB au scăzut cu 0,4 puncte procentuale.
S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+14,7%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut de asemenea cu 12,1%, ca urmare a alocării resurselor în scopul plăţii arieratelor de către administraţiile locale, precum şi pentru plata arieratelor la spitale.
Cheltuielile pentru investiţii au fost de 19,4 miliarde lei (3,1% din PIB).