Deficitul bugetar, 1,3% din PIB

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2013

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,30% din PIB, după primele nouă luni din acest an, de la 1,27% din PIB la finele lunii august, potrivit execuţiei bugetului general consolidat publicată de Ministerul Finanţelor Publice.

MFP precizează că acest nivel al deficitului (- 8,1 miliarde de lei) se menţine în limitele ţintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an. "Totodată, este de subliniat că soldul primar aferent aceleiaşi perioade este pozitiv (+0,07% din PIB), fapt ce arată o politică bugetară prudentă şi sustenabilă", menţionează Finanţele.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 147,3 miliarde lei, reprezentând 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, ca urmare a reducerii încasărilor de la băncile comerciale, în timp ce sumele virate de agenţii economici au crescut cu 2,1%.

Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 7,9% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,1%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,2%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 5,5% mai mari.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 155,4 miliarde lei, reprezentând 24,8% din PIB, au cres­cut în termeni nominali cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB au scăzut cu 0,4 puncte procentuale.

S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+14,7%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut de asemenea cu 12,1%, ca urmare a alocării resurselor în scopul plăţii arieratelor de către administraţiile locale, precum şi pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investiţii au fost de 19,4 miliarde lei (3,1% din PIB).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb