Deficitul bugetar a ajuns la 2,09% din PIB

Simona Adam
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2011

Deficitul bugetar a ajuns la 2,09% din PIB

Deficitul bugetar al ţării noastre a crescut cu 100 milioane lei, la 11,4 miliarde lei (adică la 2,09% din PIB), în iulie faţă de luna anterioară, anul acesta, potrivit datelor publicate, la finalul săptămânii trecute, de Ministerul Finanţelor Publice.Totodată, deficitul bugetar a scăzut cu 8,6 miliarde lei, în primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai informează Minis­terul Finanţelor.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele CFA România, ne-a declarat că scăderea deficitului bugetar din primele şapte luni ale anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se datorează, în principal, creşterii activităţii economice, determinând venituri mai ridicate la buget. Domnia sa a adăugat: "În plus, au fost reduse şi cheltuielile curente, în special cele cu salariile în domeniul public. Singurele cheltuieli care s-au majorat au fost cele în domeniul investiţiilor, cheltuieli < sănătoase > pentru economie şi care vor avea efect pozitiv pentru competitivitatea ţării noastre".

Ionuţ Dumitru, economist şef la "Raiffeisen Bank", este de părere că "ne aflăm pe calea cea bună să atingem ţinta de 4,4%".

Veniturile bugetului general consolidat au crescut, astfel, cu 9,4%, la 102,1 miliarde lei în primele şase luni ale acestui an comparativ cu anul precedent, încasările lunii iulie însumând un nivel record de 17,1 miliarde lei.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 0,1%, la 113,5 miliarde lei, în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2010, pe fondul creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană.

Dragoş Cabat a adăugat: "Dacă în perioada următoare nu se vor face cheltuieli exagerate (amânate din prima parte a anului), sunt şanse ca până la sfârşitul anului să nu fie depăşit un nivel al deficitului de 4,8% din PIB".

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în cea mai mare parte, la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (22%), ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale, precum şi la bugetul fondului naţional de sănătate (13,3%), ca urmare a creşterii plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

Cheltuielile pentru investiţii (care includ cheltuielile de capital şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe) au înregistrat o creştere cu trei miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Unele categorii de cheltuieli s-au menţinut, în primele şapte luni ale acestui an, sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-17,8%), subvenţii (-18,9%), asistenţă socială (-2,4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb