Deficitul bugetar a crescut la 5,2% din PIB la sfârşitul lunii noiembrie

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 decembrie 2010

Deficitul bugetar a crescut la 5,2% din PIB la sfârşitul lunii noiembrie

Deficitul bugetar a crescut la sfârşitul lunii noiembrie la 5,2% din produsul intern brut (PIB) estimat, comparativ cu 4,63% din PIB la finalul lunii octombrie, au declarat, surse din cadrul guvernului, citate de Agerpres.

"În noiembrie, cheltuielile bugetare au fost mai mari decât încasările cu circa trei miliarde de lei. Deşi în ultima lună a anului dezechilibrul bugetar, de regulă, se adânceşte semnificativ, sunt şanse foarte mari ca România să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană", au precizat aceleaşi surse.

În ultima lună a anului cheltuielile bugetare cresc mai accelerat deoarece au loc decontările plăţilor pentru angajamentele deja făcute şi se majorează cheltuielile cu investiţiile ale ordonatorilor principali.

Anul trecut, spre exemplu, deficitul bugetar a "sărit" de la 6% din PIB la finele lunii noiembrie 2009 la 7,2% din PIB la sfârşitul anului.

După primele 10 luni din 2010, deficitul bugetar era de 23,683 miliarde lei sau 4,63% din PIB. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, la 10 luni, veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 136,8 miliarde lei, cu 4,3% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei, s-a realizat în proporţie de 82,1%. Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregis­trat în principal la taxa pe valoare adăugată (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%).

Se menţin decalaje importante faţă de perioada similară din anul precedent la veniturile din impozitul pe venit (- 3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contribuţii de asigurări sociale (- 5,5%). Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 160,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea s-a înregistrat în principal la dobânzi (+ 15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%), asistenţă socială (+8%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb