Deficitul bugetar a atins în primul semestru pragul de 18,07 miliarde de lei, cu puţin sub limita de 18,2 miliarde de lei stabilită în cadrul acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Ministerul de Finanţe.
Astfel, veniturile la bugetul general consolidat au scăzut, în primele şase luni, cu 0,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 77,2 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 4%, la 95,3 miliarde de lei.
Doar cheltuielile de personal şi cele cu bunurile şi serviciile au înregistrat o scădere de 4,5%, respectiv 1,7%, în timp ce la celelalte tipuri de cheltuieli s-au înregistrat creşteri.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferurile pentru programele de dezvoltare au fost în sumă de doar 11,7 miliarde lei, respectiv 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
La veniturile fiscale s-au înregistrat creşteri, în principal la taxa pe valoare adăugată (TVA), unde încasările înregistrate la 30 iunie au crescut la -3,7%, faţă de procentul de -7,8% înregistrat la sfârşitul lunii mai, precum şi la impozitul pe venit, unde colectările au crescut în luna iunie la -4,8% faţă de procentul de -6,4% înregistrat în luna mai.
De asemenea, încasările de la accize au fost cu 1,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ca urmare a creşterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie.
Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană au crescut, de asemenea, cu 921 milioane lei.