Deficitul comercial - nou record negativ

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 ianuarie 2008

În primele 11 luni ale anului 2007, deficitul comercial al ţării - 19,4 miliarde de euro

Ţara noastră a înregistrat un nou record negativ în privinţa deficitului comercial, care, corelat cu valoarea exporturilor, depăşeşte orice performanţă înregistrată de statele europene, apreciază Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2007, ţara noastră a înregistrat un deficit comercial de 19,4 miliarde de euro, în creştere cu 6 miliarde de euro faţă de perioada corespunzătoare a anului 2006.

Mihai Ionescu ne-a declarat: "Ponderea deficitului comercial la totalul de exporturi este de 70,3%, ceea ce reprezintă un caz unic!

Pragul de alarmă, care reprezintă un deficit comercial de 60% din valoarea exporturilor, a fost depăşit cu 10 puncte procentuale, iar la acest moment ne aflăm în . Mai mult, această pondere s-ar putea să ajungă chiar la 80%, ceea ce ar fi catastrofal".

Exporturile FOB realizate de ţara noastră în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2007 au fost de 89,6 milioane de lei (26,9 miliarde de euro), iar importurile CIF, au fost aproape duble şi s-au cifrat la 154,15 milioane lei (46,4 miliarde de euro).

Comparativ cu perioada 1 ianuarie 2006 - 30 noiembrie 2006, exporturile ţării noastre, membră a Uniunii Europene, au crescut cu 5,9% la valori exprimate în lei (13,0% valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 18,7% la valori exprimate în lei (26,6% valori exprimate în euro). Potrivit INS, creşterea mai accentuată a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2006 a fost influenţată, în principal de

"încheierea în anul 2007 a regimurilor vamale începute la data aderării, prin Autoritatea Naţională a Vămilor, în principal pentru bunurile introduse temporar în antrepozite vamale şi zone libere". În plus, s-au manifestat "influenţe datorate introducerii sistemului de comerţ general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se înregistrează în totalitate la trecerea frontierei naţionale şi nu la punerea în liberă circulaţie, cum se proceda anterior şi cum se realizează în comerţul Extrastat (sistem special de comerţ)".

Pentru exporturi, INS a semnalat "scăderea vânzărilor în străinătate de produse petroliere cu 20%, faţă de nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2006 şi continuarea trendului descendent al operaţiunilor de prelucrare activă (lohn) în special pentru produse textile".

Cauzele care au dus la această situaţie critică ne-au fost explicate de Mihai Ionescu: "În primul rând, odată cu aderarea ţării la UE, Guvernul a adoptat o măsură total nepotrivită şi a aplicat TVA şi la exporturi. Acest proces nu este obligatoriu pentru nici un stat membru al Uniunii, iar pentru exportatori a însemnat un efort financiar de 2,5 miliarde de euro. În plus, scăderea cursului de schimb a descurajat exporturile iar fondurile pentru competitivitate, prevăzute pentru tot anul anterior au fost cheltuite, în totalitate, în luna ianuarie".

Conform estimărilor INS, în luna noiembrie a anului trecut, exporturile FOB au însumat 9415,9 milioane lei (2,7 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 16998,8 milioane de lei (4,9 miliarde de euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Idiotii de guvernanti in frunte cu Tariceanu au facut cea mai proasta alegere prin introducerea de TVA pe bunuri exportate. Adica au crescut indirect preturile cu 19%. Nici un stat din Europa nu au TVA pe produsele de export. Este si o greseala juridica. TVA se aplica pe produsul final si este platit de clientul final din tara in care produsul i-si termina cirucitul. Chiar daca subansablele se vand cu TVA in tara respectiva aceasta este deductibil.

    TVA se aplica pentru ca cel care cumpara produsul final pe langa produs are oferite si alte facilitati in tara respectiva ca: sanatate, comunicatii etc. Unui cetatean strain de exemplu i se poate restitui partial TVA pe produsele cumpara daca cere Tax Free. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb