Deloitte: Rata de ocupare a hotelurilor din Capitală a scăzut cu 20%, în 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 10 martie 2009

Rata de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi din Europa în 2008, coborând cu 19,6% la 57%, din cauza deterioriorării încrederii consumatorilor, lipsei de finanţare şi diminuării cheltuielilor de afaceri, potrivit unui raport Deloitte.

De asemenea, analiza companiei de consultanţă arată că în timp ce oferta pe piaţa de hoteluri din Bucureşti a crescut semnificativ, anul trecut, prin inaugurarea de noi unităţi precum Ramada Plaza sau Radisson SAS, veniturile pe cameră disponibilă au coborât cu 12,7% la 76 euro.

Raportul Deloitte este lansat la scurt timp după prezentarea unor concluzii similare în raportul anual Deloitte "Hospitality Vision" publicat în noiembrie, care a analizat anul încheiat în septembrie 2008. "Cifrele publicate în urmă cu patru luni arătau că piaţa hotelieră bucureşteană a înregistrat cea de-a doua mare scădere a ratei de ocupare din Europa, de 14,2% la 61,2%. Actualul studiu indică o scădere şi mai pronunţată, în condiţiile în care declinul economic global s-a accelerat şi a afectat sectoarele de turism de relaxare şi turism de afaceri, mai ales în trimestrul patru din 2008", a spus preşedintele Deloitte România, George Mucibabici, citat de NewsIn.

Acesta a precizat că, în condiţiile date "industria de turism îşi va concentra atenţia pe strategii de supravieţuire în acest an. În acest moment, este important ca autorităţile şi industria de profil să îşi îndrepte atenţia spre proiecte de dezvoltare a infrastructurii de turism, cum sunt extinderile de aeroporturi sau dezvoltările hoteliere, care vor pune bazele creşterii pe termen lung şi ale sustenabilităţii".

Pe de altă parte, jucătorii români din industria hotelieră neagă declinul indicat de Deloitte. "Gradul de ocupare a hotelurilor în 2008 a scăzut în termeni reali doar cu câteva procente. Dacă scăderea ar fi fost de 20%, în momentul de faţă ar fi fost mari probleme în industria hotelieră", a declarat pentru NewsIn directorul regional Golden Tulip pentru Europa de Est, Paul Mărăşoiu.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, în prima jumătate a anului numărul turiştilor care au călătorit în străinătate a crescut cu 5%. Situaţia s-a răsturnat în a doua jumătate a anului, când s-au înregis­trat diminuări ale pieţei turismului, ceea ce a rezultat într-o creştere anuală totală de 2%. Chiar dacă acest procent s-a situat sub creşterea de 7% înregistrată în 2007, numărul turiştilor care au călătorit în străinătate a crescut cu 16 milioane, stabilindu-se astfel un nou record de 924 milioane de turişti la nivel global.

Reprezentanţii Deloitte explică, în acelaşi timp, că în prima jumătate a anului 2008, marea majoritate a regiunilor au raportat creşteri de două cifre în dolari americani, hotelurile părând să supravieţuiască crizei economice globale. Cu toate acestea, începând din vară în­crederea consumatorilor s-a deteriorat şi turismul a început să se resimtă.

În ce priveşte anul 2009, directorul regional Golden Tulip şi pre­şe­dintele al Romanian Convention Bureau a spus că "gradul de ocupare a hotelurilor va fi la acelaşi nivel cu cel al anului trecut, însă în niciun caz nu se va înregistra o scădere, cum s-a vehiculat".

Acesta a menţionat că anul trecut, per asamblu, s-a înregistrat o scădere a nivelului de ocupare în hotelurile bucureştene de 4%, însă această diminuare s-a manifestat pe fondul creşterii numărului camerelor cu 1.800 în 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb