Demisia preşedintelui,în mai mult de cinci minute

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2007

Demisia preşedintelui,în mai mult de cinci minute

Sunt curioasă să văd ce-or spune la Antena lui Felix despre noi, că câţi bani ne-a dat Băsescu să venim aici, perora o doamnă blondă, cu ochelari de soare, între cei adunaţi, ieri, la Piaţa Universităţii, ca să-l susţină pe pre­şedinte, la o jumătate de oră după ce fusese suspendat de Parlament.

Pe la orele 16, în faţa Teatrului Naţional se strânseseră 200-250 de persoane (inclusiv vreo 30 de ziarişti, fotoreporteri şi cameramani).

Partizanii preşedintelui purtau câteva cartoane pe care scriseseră sloganuri de susţinere, patru pensionari agitau un tricolor, mulţimea scanda, din când în când "Băse!, Băse!".

Câţiva au strigat în versuri şchioape "Băse nu demisiona/ Asta este ţara ta!"

Vizavi, pe partea cu Universitatea, vreo cincizeci de gură-cască, două reflectoare puternice, care de reportaj.

La mijloc, o maşină a Jandarmeriei, cu jandarmii. Automobile în trafic.

Fusese anunţat un miting pentru orele 18, la care urma să participe Traian Băsescu. Ulterior, s-a vorbit de 18:30.

Numărul manifestanţilor creştea, dar nu vertiginos.

Politicienii din cercul antiprezidenţial îşi arătaseră temerile faţă de reacţia populară la decizia de suspendare din funcţie a preşedinteluiTraian Băsescu.

Senatorul PRM Arprodu Buruiană a protestat împotriva "mitingului organizat de treizeci de ciumeţi de la PD" şi tot aşa şi senatorul PNL Norica Nicolai, amândouă luând cuvântul în plenul Parlamentului.

Mircea Geoană, preşedintele PSD, s-a arătat speriat de perspectiva mitingului, declarând: "Cer mare, mare atenţie. Dintr-o scânteie şi dintr-o întâmplare putem să riscăm să avem în România un început de mişcare de stradă, de război civil."

Liderul PIN Cosmin Guşă n-a mai avut timp de declaraţii; pe la orele 17, a putut fi văzut că era alergat de câţiva manifes­tanţi prin Piaţa Universităţii.

Se zvonea că a încasat-o de la unul dintre ei.

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, era şi ea pe acolo, ca să-şi susţină tatăl.

Traian Băsescu nu şi-a anunţat demisia "în următoarele cinci minute după suspendare", sub explicaţia (se pare) că hotărârea Parlamentului de suspendare trebuie validată, mai întâi, de Curtea Constituţională.

Pentru asta, Monitorul Oficial a publicat în timp record decizia Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, dar, totuşi, hotărârea nu a putut fi depusă la timp la Curtea Constituţională, care şi-a închis porţile la orele 17:00. Ceea ce, conform rumorilor, conduce la amânarea, pentru ziua de luni, a declarării oficiale că fotoliul prezidenţial este gol.

Nicolae Văcăroiu declarase că poate să facă faţă slujbei de preşedinte al României, în virtutea faptului că, automat, vine la rând (ca preşedinte al Senatului), să asigure interimatul la Cotroceni. Perioada de interimat poate fi de trei luni (dacă Băsescu demisionează), sau de numai o lună (dacă Băsescu nu demisionează).

Pe la 17:00, a venit şi Teodor Stolojan care, vorbind mulţimii, i-a cerut lui Băsescu să nu demisioneze.

Cam pe la aceeşi oră, s-a zvonit că Traian Băsescu a pornit spre Piaţa Universităţii.

Între timp, protestatarii faţă de suspendarea preşedintelui, adunaţi la Universitate se îmmulţiseră, ajungând cam la o mie.

Clujul şi Timişoara erau şi ele în fierbere, plănuind mitinguri similare. Drobeta, Braşov, Sibiu, Arad erau şi ele neliniştite.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut preşedintelui să se ţină de cuvânt şi să-şi dea demisia şi a interpretat că Băsescu n-ar mai avea dreptul moral să candideze la alegerile prezidenţiale.

S-a zvonit că PSD-iştii ar intenţiona să facă o lege prin care să interzică dreptul la candidatură prezidenţială a unui fost preşedinte suspendat de Parlament.

Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de turnura luată de lupta împotriva corupţiei, ilustrată prin criza politică generată de suspendarea preşedintelui.

Partidului Popular European a comunicat că deplânge că, în ciuda verdictului Curţii Constituţionale, preşedintele a fost, totuşi, suspendat.

Reuters a precizat că ne-am putea trezi în situaţia ca UE să refuze deciziile tribunalelor noastre, dacă stopăm reformele anticorupţie.

AFP, Associated Press, BBC World şi Euronews au comentat suspendarea.

Pe la 18:15, în Piaţa Universităţii se strânseseră vreo două mii de cetăţeni furioşi şi veneau alţii şi alţii.

Senatorul PD Marius Marinescu le-a cerut solidaritatea.

Mulţimea a cântat "România, trezeşte-te!", la fel ca la alegerile portocalii din 2004.

Băsescu întârzia să apară, pe la şapte fără un sfert, seara, se spunea că discută cu liderii PD.

De la ora trei fără un sfert, când fusese adoptată hotărârea Parlamentului să-l suspende, trecuseră patru ore, ceva mai mult de cinci minute.

La ora 19, circulau zvonuri despre intenţia coaliţiei antiprezindeţiale să opereze schimbări masive în instituţii-cheie (de pildă, pe procurorul general) dar, chiar, să modifice Constituţia.

Premierul Tăriceanu a sugerat că ar fi dispus să participe la desemnarea unui candidat unic al coaliţiei antiprezidenţiale la alegerile pentru Cotroceni.

La 19:02 a apărut Băsescu la Universitate şi a spus:

"Bună seara!"

Urale. Erau, probabil, vreo cinci mii de cetăţeni adunaţi acolo.

Apoi: "Până luni, sunt preşedintele în exerciţiu!"

Urale. Apoi:

"Nu voi abandona poporul român!"

N-a mai zis nimic de demisie. Ci, că abia de luni îşi va începe campania electorală.

O fi fiind acelaşi lucru?

Parlamentul l-a suspendat ieri din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, cu 322 de voturi pentru, 108 voturi împotrivă şi 10 abţineri. Senatul şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, au luat această decizie după ce Curtea Constituţională a dat un aviz consultativ negativ la propunerea de suspendare a şefului statului.

În momentul votării au fost prezenţi în sală 440 de parlamentari din totalul celor 465. Votul a fost secret, cu bile. Pentru suspendarea preşedintelui era nevoie de 233 din cele 465 de voturi posibile. Numărul total de mandate este de 469, dar patru sunt vacante.

Şedinţa programată pentru ora 9.00 a început cu aproape o jumătate de oră întîrziere, parlamentarii preferînd discuţiile pe holuri. Şedinţa comună a celor două camere a fost condusă de Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au fost exprimate opinii din partea grupurilor parlamentare PSD (Mircea Geoană, Victor Ponta), PNL (Crin Antonescu), PD (Vasile Blaga, Cezar Preda), PRM (Corneliu Vadim Tudor), UDMR (Marko Bela), PC (Dan Voiculescu, Sergiu Andon), minorităţi naţionale (Varujan Pambuccian) şi independenţi (Sergiu Andon, Leonida Lari, Cozmin Guşă).

Marea majoritate a invitaţilor care au vrut să asiste la şedinţa plenului reunit au avut surpriza să afle că nu li se permite accesul în lojele sălii de şedinţă. Pentru ei a fost amenajată o sală în imediata apropiere a plenului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. AM CITIT SI IN ALTE PARTI SI SUNT IN TOTAL DE ACORD CU ACEST MEETING DE SAMBATA. ACUM ESTE MOMENTUL SA ACTIONAM, IN ASTEA 3 ZILE PANA LUNI. CEEA CE TREBUIE SA ARATAM NU ESTE ATITUDINEA PRO BASESCU....CI IN PRIMUL RAND

    DISPRETUL PE CARE IL AVEM FATA DE PARLAMENTARI!!! VREM DEMISIA LOR!!! SI O DATA CU REFERENDUMUL PT PRESEDINTE SI REFERENDUM PT ALEGER ANTICIPATE PARLAMENTARE! 

    NU SUPORT SA FIU CONDUS DE VOICULESCU, VACAROIU, GEONA, TARICEANU. NU SUPORTAM CAND VEDEAM TOTI MOSII SENILI SI RATATI DIN PARLAMENT...TOTI COMUNISTII JEGOSI CUM SE JOACA CU BILELE...BA LE ARUNCA...CA NISTE COPII OLIGOFRENI 

    DECI ALATURI DE DE MULTI ALTI SUSTINATORI  

    VA INVIT SAMBATA 17:30 LA UNIVERSITATE PENTRU UN AL DOILEA MEETING. ANTI PARLAMENT. IAR APOI SA PORNIM SPRE PIATA VICTORIEI LA PALAT.  

    PRINTATI BULINA SI VENITI CU PRIETENII. 

    1. este stringent necesar si urgent un astfel de referendum pentru aprobarea unor alegeri anticipate parlamentare, si asta imediat pentru ca reprezentantii poporui nu mai reprezinta dorintele poporului ci dimpotriva actioneaza impotriva optiunilor sale, a se vedea rezultatele sondajelor

    In primul rand ar trebui modificata constitutia pentru a decide ce fel de republica dorim sa avem- prezidentiala sau parlamentara si de asemenea consider ca este f.important ca parlamentul sa fie ales prin vot uninominal,astfel incat noi cetatenii sa hotaram cine sa ne reprezinte interesele in parlament. Este normal ca presedintele sa nu demisioneze si sa asculte de parerea cetatenilor care l-au ales.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb