DEMNITARII DIN AGRICULTURĂ, CU AFACERI ÎN AGRICULTURĂ "Ne-a mers prost!"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 iunie 2010

"Ne-a mers prost!"

Secretarul de stat Peter Haschi: " Am plătit ca fraierul de vreo trei ori impozitul forfetar şi am ajus pe minus 100 milioane lei vechi. (...) Nu este uşor să faci afaceri în agricultură"

Secretarul de stat Adrian Rădulescu: "Am fost executat silit, mi-au scos de trei ori vinul la vânzare, de două ori nu au reuşit să-l vândă"

Doi din cei trei secretari de stat ai Ministerului Agriculturii figurează ca asociaţi şi acţionari la societăţi comerciale care fac afaceri în agricultură, conform declaraţiilor de interese şi a informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Este vorba despre Andrei Peter Haschi, secretarul de stat responsabil cu domeniul Dezvoltării Rurale, şi despre Adrian Rădulescu, secretarul de stat care gestionează domeniul agricol, îndeosebi sectorul zootehnic.

Cel de-al treilea secretar de stat, Dănuţ Apetrei, responsabil de sectorul pescuitului, nu figurează ca acţionar şi nici nu deţine părţi sociale la vreo societate comercială.

În ciuda funcţiilor publice pe care le deţin, cei doi secretari de stat sus-ţin că au avut nenumărate probleme, inclusiv cu impozitul forfetar, plângându-se chiar că este dificil să faci afaceri în agricultura noastră.

Unul dintre ei, Andrei Peter Haschi, a depus o cerere de radiere a uneia dintre firmele sale, iar celei de-a doua i-a suspendat, temporar, activitatea.

Celălalt, Adrian Rădulescu, susţine şi el că are nenumărate probleme, îndeosebi cu taxele şi impozitele datorate statului.

Haschi: "Am crezut că sunt om de afaceri, dar nu sunt"

Secretarul de stat Andrei Peter Haschi a figurat, până de curând, ca asociat unic la două SRL-uri din agricultură: "AgroMontan", al cărei domeniu de activitate a fost cultivarea plantelor, şi "AgroPartner", societate care se ocupă cu intermedieri în comerţul specializat cu cereale şi alte plante.

În plină criză, "AgroMontan" a fost radiată, pe 26 mai, de la Registrul Comerţului, iar "AgroPartner" figurează ca firmă suspendată, activitatea sa fiind întreruptă temporar, din 2 decembrie 2009.

Conform ultimelor date de la Ministerul de Finanţe, din 2008, "AgroMontan" apare fără datorii, iar "AgroPartner" apare cu debite de 122.165 lei. Ceea ce pare să arate că, în domeniul privat, secretarul de stat Haschi nu prea s-a descurcat pe măsura funcţiei publice pe care o deţine.

Ambele firme au un trecut comun, fiind înfiinţate în 2004, în aceeaşi localitate, Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita. Un alt punct comun este că firmele deţinute de Andrei Haschi nu au figurat nici în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ca beneficiare de subvenţii, şi nici ca beneficiare de proiecte cu finanţare europeană la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, conform datelor remise la solicitarea redacţiei de către cele două instituţii.

Întrebat de BURSA în legătură cu afacerile sale din agricultură, Andrei Peter Haschi ne-a declarat: "Nu am avut succes în afaceri tocmai pentru că nu sunt om de afaceri. Am crezut că sunt, dar s-a dovedit că nu am avut succes cu cele două societăţi. Practic, cele două firme ale mele nici nu prea au funcţionat. Cu una cultivam cartofi, iar despre cea de-a doua pot să vă spun că i-am vândut utilajele. Nu ştiu dacă am rulat 50 de milioane lei vechi. Am plătit ca fraierul de vreo trei ori impozitul forfetar şi am ajus pe minus 100 milioane lei vechi. În concluzie, nu este uşor să faci afaceri în agricultură".

Momentan, Andrei Peter Haschi mai figurează ca asociat unic doar la "AgroPartner".

Adrian Rădulescu: "Statul m-a executat silit, mi-a scos vinul la vânzare"

Secretarul de stat Adrian Rădulescu figurează ca acţionar la şase societăţi şi deţine părţi sociale la alte opt companii, însă la niciuna dintre acestea nu deţine calitatea de acţionar majoritar sau pe cea de unic asociat.

Cele 14 firmele la care Adrian Rădulescu deţine acţiuni sau părţi sociale, conform declaraţiei sale de interese, sunt: "Abator Muntenia", "Genetica Ialomiţa", "Suin Reproducere", "Piglets Traian", "Selecţie Suin", "Agricom Impex SRL", Agricom Prod SRL", "Coop. Consult Serv", "Agri sud", "Coop. Agricolă Vânjuleţ", "Coop. Agricolă Rogova", "Domeniile Dealul Mare Urlaţi", "Vitis Prod SRL" şi "Alameda Prodcom".

Doar după titulatură este lesne de înţeles că multe dintre societăţile la care Rădulescu deţine acţiuni sau părţi sociale sunt în domeniul zoohtenic, exact domeniul pe care domnia sa îl conduce la minister. Conform declaraţiei sale de avere, "Alameda Prodcom" este singura companie aflată în lichidare.

Întrebat de ziarul BURSA cum îi merg afacerile în agricultură, Adrian Rădulescu ne-a declarat: "Multe dintre toate aceste societăţi nu lucrează, fiind cooperative care ar trebui să participe la fermele de reproducţie (...). Pe lângă dobânzile bancare, cele mai mari probleme le avem cu statul, pentru că nouă ne-au scăzut veniturile şi s-a acumulat o sumă foarte mare de taxe şi impozite de plată. Ne-au pus poprire pe conturi, ne-au executat silit şi chiar ne-au scos vinul la vânzare, am avut şi noi foarte multe probleme. Spre exemplu, am fost executat silit, mi-au scos de trei ori vinul la vânzare, de două ori nu au reuşit să-l vândă, iar a treia oară am plătit 3 miliarde lei vechi ca să închid debitul, plus 70 de milioane lei vechi cheltuieli cu licitaţiile. În ceea ce priveşte alte firme, abia săptămâna trecută am reuşit să achit impozitele la două societăţi, din patru. Cu celelalte pot să zic că sunt la limită. Cu toate acestea, nu renunţ. Una peste alta vreau să spun că pentru agricultori este mai bine anul acesta decât anul trecut".

Sinceritatea debordantă a celor doi demnitari merită semnalată, dar rămâne întrebarea cum se vor descurca în poziţia de şefi ai agriculturii noastre, dacă nu prea s-au priceput să-şi gestioneze bine afacerile. După cum nu este exclus ca experienţa din mediul privat să-i ajute acum să înţeleagă nevoile reale ale agricultorilor, mai ales că acest sector poate deveni rapid motorul ieşirii noastre din criză, dacă ar fi bine gestionat de stat.

Consilierii ministrului, afacerişti şi ei

În timp ce ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, nu figurează ca acţionar sau asociat la nicio societate comercială, patru din cei şase membri din Cabinetul său au diverse deţineri la unele companii, după cum reiese din declaraţiile de interese publicate pe site-ul ministerului. Unele dintre afaceri converg cu domeniul agro-alimentar.

Spre exemplu, Ştefan Gheorghe deţine 99% din "Pelicanul Distribution SRL", societate aflată în funcţiune din 2004, care se ocupă cu comerţul cu peşte şi alte produse.

Un alt membru de cabinet cu afaceri care converg cu agricultura este Gheorghe Vaida. Domnia sa este acţionar la "SC Semtest SA" Timişoara, firmă în funcţiune, înfiinţată în 1991, care comercializează, printre altele, material seminal congelat de taur.

Ceilalţi doi membrii de cabinet care deţin părţi sociale la alte societăţi, care, însă, nu au legătură cu agricultura sunt Simona Popov, care este asociat unic la "SC Optim SP SRL" (firmă dizolvată) şi Tiberiu Ionuţ Petrescu, asociat la firmele de traduceri "SC I/G Traduceri Group SRL" şi "SC I&Gtraduceri Team SRL".

Linia a doua din minister, afaceri la "Nufărul"

Un alt membru din conducerea ministrului, secretarul general Ion Anghel, figurează ca acţionar minoritar la "Nufărul" SA, cu 38% din titluri, societate care are alt obiect de activitate decât agricultură. Secretarul general adjunct Sorin Chelmu nu figurează ca acţionar şi nu deţine părţi sociale la nicio societate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai eu am vazut prin presa (si nu numai) ca altor demnitari le-au "duduit" afacerile personale in perioada mandatului. Se pare ca cei care sunt acum la agricultura, fac nota discordanta. O fi de rau, o fi de bine ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb