DENUNŢURI EXPLOZIVE LA DNA Cocoş dă deşteptarea

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 februarie 2015

Cocoş dă deşteptarea

Avocat: "Gheorghe Ştefan a confirmat cele spuse de Pescariu şi a spus că a finanţat campania PDL"

Referat DNA: "Deciziile privind finanţarea proiectelor erau luate pe baza afinităţilor politice"

Şeful Publicis România: "Udrea a acordat TheGroup peste 20 milioane euro în licitaţii trucate de la MDRT"

Udrea: "După trei luni în arestul central, şi caracterele puternice declară ce vor anchetatorii"

Omul de afaceri Dorin Cocoş a primit arest la domiciliu, în dosarul Microsoft, ca urmare a formulării unui denunţ la DNA. El se află, totuşi, încă în spatele gratiilor, în baza mandatului de arestare pe care l-a primit în dosarul Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT.

Actualizare 20:10 Avocatul lui "Pinalti", Abraham, declarat incompatibil pentru că o reprezenta pe o denunţătoare

Procurorii DNA l-au declarat incompatibil pe avocatul Pavel Abraham, care îl apăra pe Gheorghe Ştefan - cunoscut şi după numele "Pinalti" - în dosarul Microsoft, potrivit stiripesurse.ro.

Avocatul Pavel Abraham a fost escortat afară din DNA, iar lui Gheorghe Ştefan i s-a pus apărător din oficiu, până ce el îşi va alege altul.

Aceasta s-a întâmplat după ce procurorii DNA au descoperit că Pavel Abraham o reprezenta şi pe Luminiţa Mazilu, o avocată care l-a denunţat pe Ştefan. Surse din DNA citate de site precizează că va fi sesizat şi Baroul în cazul lui Abraham. Pe de altă parte, Abraham le-a pus în vedere procurorilor din dosarul DNA că le va face plângere pentru abuz în serviciu.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:15 Avocat: "Gheorghe Ştefan a confirmat cele spuse de Pescariu şi a spus că a finanţat campania PDL"

Avocatul Cătălin Dancu a declarat azi, la ieşirea de la DNA, că Gheorghe Ştefan a fost confruntat cu Dinu Pescaru şi a confirmat cele spuse de omul de afaceri, precizând că a recunoscut că a finanţat şi el campania PDL din 2009, dar fără a face referiri în declaraţii la Udrea, Blaga şi Băsescu.

Potrivit surselor din presă, Cătălin Dancu a spus că primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost adus astăzi la DNA pentru a fi confruntat cu omul de afaceri Dinu Pescariu. Avocatul a precizat că Dinu Pescariu a făcut o declaraţie, iar Gheorghe Ştefan a arătat că ea este adevărată în totalitate.

Întrebat unde au ajuns banii luaţi ca mită în dosarul "Microsoft" şi cum au fost cheltuiţi, Dancu a spus că declaraţiile de astăzi îi confirmă lui, ca avocat, faptul că există o faptă de trafic de influenţă, iar aceasta începe să prindă contur.

"Declaraţia de astăzi îmi confirmă, în final, că avem într-adevăr un trafic de influenţă real şi că ceea ce a spus Gabriel Sandu este adevărat. Gheorghe Ştefan a confirmat aceste lucruri. În schimb, Gheorghe Ştefan nu a făcut niciun denunţ, el nu a făcut decât să răspundă la ceea ce a fost întrebat în acest cadru procesual. Mizează pe faptul că a cooperat şi a răspuns şi astăzi unor lămuriri ce erau necesare procurorilor", a mai spus Cătălin Dancu.

Dancu a precizat că Gheorghe Ştefan a recunoscut că a finanţat şi el campania PDL din 2009.

"Da, şi dumnealui a finanţat partidul. Nu spune nimic despre Traian Băsescu, nu s-a discutat nici de domnul Blaga, nici de domnul Băsescu. Nu îşi aminteşte cât a dat, pentru că plăţile nu au fost făcute de el. Asta se urmăreşte acum, să verificăm cine a făcut aceste plăţi. Au fost discuţii în legătură cu plăţile către PDL, titularul şi autorul lor fiind Dorin Cocoş, iar Gheorghe Ştefan nu cunoaşte cum s-au făcut plăţile către PDL. El cunoaşte că s-au făcut plăţi, dar nu este implicat în mod direct. Ştie din discuţiile de la DNA şi din cele recunoscute de Dorin Cocoş", a mai arătat avocatul.

Întrebat dacă procurorii DNA au început să verifice modul de finanţare a campaniei electorale a PDL din 2009, avocatul a spus: "Este corect să se întâmple acest lucru, pentru că nu e suficient doar să afirmi, este normal să şi verifici". Avocatul a precizat că nu a început în mod efectiv această verificare.

Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan au fost şi zilele trecute la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiaţi în dosarul "Microsoft".

(Alexandru Costea)

---

Actualizare 13:41 Udrea se plânge că este supusă unei "condamnări mediatice"

Elena Udrea a scris pe Facebook, în urmă cu puţin timp, că, în dosarul "Gala Bute", punctul de vedere al acuzatorilor (manifestat prin referatul DNA) este "omniprezent" în spaţiul public, având loc "o condamnare mediatică", în timp ce varianta apărării "nu se aude şi nu se vede deloc, nici măcar declaraţia făcută de Udrea în faţa instanţei".

Într-o postare având eticheta (tag-ul) "‪#‎Kafka‬" (sugerând presupusul absurd al situaţiei), fostul ministru punctează: "Oameni de afaceri şi funcţionari din Ministerul Dezvoltării sunt prinşi că au dat şi au luat mită. Probatoriul este format din interceptări, traseul banilor prin conturi şi declaraţii în care îşi recunosc vinovăţia (deşi, iniţial, au negat). Aceşti oameni fac denunţuri împotriva Elenei Udrea (nu există niciun alt fel de probă decât denunţurile). Rezultanta: ei sunt liberi, Elena Udrea este arestată. Deci, declaraţiile împotriva lui Udrea garantează libertatea".

Totodată, fosta şefă a Dezvoltării Regionale şi Turismului susţine că denunţătorii împotriva domniei sale din dosar "s-au pus de acord asupra declaraţiilor şi au încercat să influenţeze ancheta".

"Ştefan Lungu susţine că s-a pus de acord cu Gărdean (Adrian Gărdean - n.r.) în decembrie 2014 asupra declaraţiilor; Ana Maria Topoliceanu a făcut presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a-i confirma denunţul; există un denunţ colectiv (caz unic în practica penală) în care este amintit şi numele Elenei Udrea. Mai mult, aproape toţi denunţătorii şi-au schimbat declaraţiile iniţiale. Toţi aceşti oameni sunt liberi (chiar dacă există articol care prevede arestarea preventivă a celor care doresc şi pot să influenţeze desfăşurarea anchetei), iar Udrea este arestată", punctează deputatul PMP.

(V.B.)

---

Actualizare 11:58 Referat DNA: "Deciziile privind finanţarea proiectelor erau luate pe baza afinităţilor politice"

Criteriile deciziilor privind finanţarea proiectelor de investiţii din programul "Schi pentru România" se bazau pe percepţia privind afinităţile politice ale administratorilor firmelor ce urma să beneficieze de finanţări, scriu procurorii DNA, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute", trimis astăzi la solicitarea ziarului BURSA.

Anchetatorii acuză: "Stabilirea proiectelor care beneficiau de finanţare reprezenta o decizie exclusivă a ministrului, aşa cum rezultă din declaraţiile martorului (...) şi ale inculpatului Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului (Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus, în acea vreme, de Udrea - n.r.). Criteriile după care erau luate aceste decizii erau subiective, un rol important avându-l percepţia cu privire la afinităţile politice ale administratorilor societăţilor comerciale care beneficiau de finanţări".

(V.B.)

---

Actualizare 08:53 Şeful Publicis România: "Udrea a acordat TheGroup peste 20 milioane euro în licitaţii trucate de la MDRT"

Teddy Dumitrescu, preşedintele companiei de publicitate Publicis România, a scris, ieri, pe Facebook, că fostul ministru Elena Udrea ar fi dat peste 20 de milioane de euro agenţiei de comunicare TheGroup, sub forma unor licitaţii trucate.

Oficialul Publicis a afirmat, potrivit unei capturi de ecran apărute în presă: "Elena Udrea a dat 20+ mil EUR în licitaţii trucate de comunicare de la MDRT lui The Group. Jumătate din licitaţii le-am câştigat noi şi am fost descalificaţi abuziv. Am contestat la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - n.r.), la ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - n.r.), la Tribunal în primă instanţă. Mă bucur că acele documente există (fiindcă au fost înregistrate) şi sper că vor fi folosite cu înţelepciune de către autorităţile care acum se apleacă asupra subiectului. Căci aceleaşi autorităţi deunăzi au preferat să privească în altă direcţie".

(Valentin Busuioc)

---

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi-a turnat fosta soţie, pe Elena Udrea, dar şi pe alţi membri marcanţi ai vieţii politice şi de afaceri, potrivit ziarului Libertatea.

În ultimul timp este pus la îndoială adevărul denunţurilor. De pildă, Elena Udrea a declarat că înţelege denunţurile făcute împotriva ei, precizând că după trei luni în arestul central, şi caracterele mai tari cedează şi declară ceea ce vor anchetatorii să audă: "S-a creat o situaţie în care, astăzi, cine face un denunţ este răsplătit extrem de bine, fie şi fraudulos dacă este denunţul, chiar dovedit fraudulos, aşa cum este acum, personajul beneficiază de măsuri preventive extrem de uşoare, control judiciar sau nici nu se mai ia măsura, iar atunci oamenii cu caractere slabe sunt tentaţi".

Declaraţia Elenei Udrea nu este neverosimilă.

Prin urmare, nu avem de unde să ştim ce relevanţă au denunţurile dacă nu sunt sprijinite de dovezi concrete.

Dorin Cocoş a menţionat în Denunţul de la DNA: "Precizez că am sprijinit personal campania electorală din anul 2009, pentru a obţine sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract (Microsoft - n.r.). În acest sens am fost sprijinit de către Vasile Blaga şi Elena Udrea. Într-o discuţie cu Vasile Blaga mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista mai sus menţionată (material pentru campania electorală - n.r.), precizându-mi că suma ajunge la aproximativ trei milioane de euro".

Fostul soţ al Elenei Udrea a descris şi traseul banilor, potrivit ziarului Libertatea: "Din cauza blocării conturilor lui Dinu Pescariu din Elveţia suma ce mi-a fost remisă mie cu titlu de beneficiu propriu a fost de aproximativ 1.800.000 de euro, adică cei 700.000 de euro din cont, 200.000 de euro în Dubai, 100.000 de euro retragerile din cărţile de credit şi cei 800.000 de euro cash, din care 500.000 de euro i-am împrumutat lui Gabriel Sandu".

Dorin Cocoş a mai precizat în faţa procurorilor şi ce a făcut cu mita: "Din banii primiţi în cont de la Dinu Pescariu am achiziţionat pe persoană fizică, împreună cu fosta mea soţie, Elena Udrea, 1/2 din Hotelul Griviţa, având fiecare în proprietate 1/4 chiar şi azi. Precizez că Elena Udrea cunoştea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licenţiere Microsoft şi despre banii primiţi şi aşa cum am spus mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru ştia şi Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului".

În denunţul lui Dorin Cocoş sunt menţionate şi numele lui Gheorghe Flutur, fost vicepreşedinte PDL, în prezent secretar general în PNL, dar şi cel al deputatului Florin Popescu, implicat şi în scandalul puilor oferiţi drept mită electorală: "Ştiam că domnul Gabriel Sandu a fost susţinut pentru funcţia de ministru de Gheorghe Ştefan, Gheorghe Flutur şi Florin Popescu şi cum domnul Gheorghe Ştefan locuia frecvent la mine în hotel l-am rugat să îl invite pe ministrul Gabriel Sandu la un mic dejun la mine în hotel. Într-una din zilele următoare la mine la hotel a avut loc o întâlnire în patru, adică domnul Ministru, domnul Gheorghe Ştefan, Claudiu Florică şi eu. În cadrul acestei întâlniri s-au discutat doar chestiuni generale, Florică Claudiu prezentându-i ministrului Gabriel Sandu detaliile tehnice ale ofertei sale".

Dorin Cocoş a explicat procurorilor şi cu ce sume de bani, provenind din mita din dosarul Microsoft, a contribuit, ilegal, la partid:

"- 600.000 de euro i-am depus în tranşe, la sediul PDL din Modrogan, mai precis i-am remis domnului Ivaşcu, la solicitarea domnului Vasile Blaga; precizez că Vasile Blaga era la acel moment secretar general al partidului şi şeful campaniei electorale. Banii i-am remis fără a primi vreo chitanţă în acest sens;

- 50.000 de euro i-am dat domnului Alin Albu, trezorierul PDL, pentru achiziţia unor găleţi. De asemenea fără chitanţă;

- 30.000 de euro i-am dat domnului Radian Tufă, secretar general al Ministerului Transporturilor, pentru a achita transportul containerelor cu produse electorale, în ţară, precum şi costurile cu depozitarea".

"Fiul fostului ministru Tănăsescu şi Răsvan Radu, menţionaţi în Denunţul lui Cocoş"

Cocoş i-a mai menţionat în denunţul făcut la DNA şi pe fiul fostului ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu, dar şi pe Răsvan Radu, preşedintele Unicredit Bank. "În luna septembrie 2009 am avut o nouă întrevedere cu Claudiu Florică, acesta spunându-mi că mai trebuie efectuată o plată de circa 1.000.000 de euro din comisionul nostru către Şerban Tănăsescu şi Răsvan Radu, preşedintele Unicredit. Din discuţiile purtate am înţeles că acest comision trebuia plătit pentru a se realiza cesiunea contractului la Unicredit".

Reprezentanţii Unicredit nu au dorit să comenteze informaţiile apărute în presă.

Niro, a fost, de asemenea, turnat de Dorin Cocoş la DNA

Denunţul lui Dorin Cocoş face referire şi la Nicolae Dumitru (Niro) şi modalitatea prin care acesta a ajutat gruparea să obţină o scrisoare de garanţie bancară, contra unui comision de 800.000 de euro: "Am avut o nouă întâlnire cu Claudiu Florică, în cadrul căreia acesta mi-a comunicat valoarea estimativă a contractului şi a comisionului, care ajunsese la circa 18.000.000 de euro, spunându-mi totodată că este nevoie de o scrisoare de garanţie şi că nu avem bani pentru aceasta. Tot Claudiu Florică mi-a spus că anterior, pentru procurarea unei astfel de scrisori de garanţie a lucrat cu Dumitru Nicolae, solicitându-mi să mă ocup eu de discuţiile cu acesta. Îl cunoşteam pe Dumitru Nicolae şi aveam întâlniri frecvente cu acesta, întrucât ambii eram oameni de afaceri. (...) L-am contactat pe Dumitru Nicolae şi am realizat împreună cu acesta, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică o întâlnire la baza sportivă a lui Dinu Pescariu. În cazul acestei întrevederi am discutat despre scrisoarea de garanţie, iar Dumitru Nicolae ne-a spus că se va ocupa el de obţinerea acesteia. De comun acord am stabilit ca pentru acest serviciu să primească suma de 800.000 de euro de la Dinu Pescariu.

Blaga: "Domnul Cocoş nu a adus niciun ban la partid, cine a cotizat e pe lista oficială"

Preşedintele PDL Vasile Blaga, copreşedinte PNL, a declarat, ieri, că Dorin Cocoş "nu a adus niciun ban la partid" şi că nu a avut niciun fel de relaţie cu acesta.

"Nu am avut niciun fel de relaţie cu domnul Cocoş, nu avem nicio implicare în Microsoft. Cine a cotizat e pe lista oficială, se taie chitanţă cum spun regulile, întotdeauna", a precizat Blaga, citat de Mediafax.

Întrebată în legătură cu modul în care a fost finanţată campania din 2009, Elena Udrea a arătat că presa se face că nu ştie despre modul în care sunt finanţate campaniile în general şi că poate să îi întrebe foarte bine şi pe "domnul Iohannis, domnul Ponta" despre cum se face acest lucru.

"Nu este un secret, aşa se finanţează campaniile electorale, de ce vă faceţi toţi că nu ştiţi? Toată clasa politică, toată presa şi toată lumea se preface că nu ştie cum se finanţează campaniile. Întrebaţi-i pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, ei cum şi-au finanţat campaniile. La fel", a mai spus Udrea.

Întrebată despre contractele încheiate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a declarat: "Ştiam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL, asta ştiam, dar nu ştiam exact ce şi cu ce sumă".

Întrebată dacă Blaga ştia că Dorin Cocoş finanţează PDL, Udrea a spus că trebuie întrebat Vasile Blaga despre acest lucru.

Boc: "Trebuie să ne uităm în scriptele oficiale ale PDL ca să aflăm dacă Cocoş a dat bani partidului"

Fostul preşedinte al PDL Emil Boc a declarat, ieri, că trebuie verificate "scriptele oficiale ale partidului" pentru a afla dacă omul de afaceri Dorin Cocoş a finanţat campaniile PDL, aşa cum a susţinut Elena Udrea.

"Dacă a dat, trebuie să ne uităm în scriptele oficiale ale partidului. Acolo există toate informaţiile oficiale, alte date eu nu am despre campania electorală. Ceea ce ştiu este ceea ce există în scriptele oficiale ale partidului, alte detalii şi alte nuanţe nu am", a spus Boc.

Întrebat, în continuare, dacă a vorbit cu Elena Udrea de când se află în arest la domiciliu, Emil Boc a răspuns negativ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Desteapta fetita Udrea cind si-a ridicat si poalele in cap: toata lumea stie cum se finanteaza partidele !!! Acuma sa vedem si chilotii lui Boc, Blaga si Basescu, Ponta !

    Vorba cantecului, a venit vremea ca Udrea sa toarne vartos in loc sa isi transmita mesaje transparente cu Basescu. Mesajul lui Udrea se traduce ca daca o lasa 3 luni la zdup o sa se apuce de scris iar Basescu ii transmite sa fie tare ca din libertate o va ajuta mai mult decat din beci. Cred ca interesul nostru al tuturor este sa scapam cat mai repede de aceasta sceneta a beciului si sa trecem mai departe. Ironia face ca Basescu sa fie implicat intr-un caz identic cu cel al lui Nastase, cel putin din ce spun denunturile si am convingerea ca daca procurorii mai sapa putin, mai apar vreo zece alte dosare. Nu ma bucura, nu ma intristeaza dar sa se termine odata.

    Poate ca asa pleaca cineva ochii si asupra pseudojudecatorilor de la CNSC care, in baza unor cunostinte frivole de drept, economie si tehnica, hotarasc rezultatul procedurilor de atribuire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb