DEPĂŞEŞTE EXXON ÎN POZIŢIA DE LIDER "Rosneft" va produce 5% din petrolul mondial

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2013

"Rosneft" va produce 5% din petrolul mondial

Gigantul petrolier rus "Rosneft", controlat de stat, devine, în urma preluării recente a companiei TNK-BP, un imperiu care se întinde din Orientul Îndepărtat până în America de Sud şi produce 5% din ţiţeiul mondial.

"Rosneft" include acum şi a treia mare companie petrolieră din Rusia, iar conducerea sa urmăreşte modernizarea rafinăriilor din era sovietică, un program de foraj în apele arctice neexplorate, crearea unei afaceri în sectorul gazelor naturale, respectiv o alianţă globală cu "Exxon Mobil" Corp. din SUA.

Noua companie gigant - creată săptămâna trecută, odată cu finalizarea preluării de către "Rosneft" a fos-tei societăţi mixte ruso-britanice TNK-BP, pe 55 miliarde dolari - va fi deţinută de stat în proporţie de 70% şi va avea 218.000 de angajaţi, cifră care depăşeşte personalul combinat al "Exxon" şi Royal Dutch Shell" Plc. Noul grup "Rosneft" va realiza o producţie mai mare decât cea a "Exxon" şi "PetroChina" Co., urmând să extragă aproape 4,1 milioane de barili pe zi anul acesta.

"Rosneft" va realiza, în 2013, vânzări per angajat de 729.000 de dolari pe an, comparativ cu peste 5 milioane de dolari în cazul "Shell", conform Bloomberg. Tranzacţia va genera, de asemenea, economii de cel puţin 10 miliarde dolari.

Daniel Yergin, membru în comisia de integrare care supraveghează tranzacţia "Rosneft" - TNK-BP, declară: "Aceasta este cea mai mare achiziţie din istorie, după producţia şi rezervele de ţiţei. Părţile cunosc amploarea şi complexitatea afacerii, dar şi oportunitatea dată de aceasta".

După preluarea TNK-BP, "Rosneft" va investi 25 de miliarde dolari în modernizarea rafinăriilor sale, respectiv 2,5 miliarde dolari în proiectele TNK-BP.

BP va deţine 19,8% din "Rosneft", iar directorul executiv al companiei britanice, Bob Dudley, va ocupa un loc în board-ul noului gigant.

BP va lansa un program de răs-cumpărare a acţiunilor în valoare de 8 miliarde dolari, în urma vânzării deţinerii sale la TNK-BP către "Rosneft". BP a finalizat în 21 martie vânzarea a 50% din "TNK-BP" către "Rosneft", primind în schimb circa 12,5 miliarde dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb