Depozitarul Central dezvoltă noi facilităţi ale sistemului de compensare-decontare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2007

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat demararea unui program pilot, pe baza căruia pot fi tranzacţionate instrumente financiare pe mai multe pieţe din diferite ţări, potrivit unui comunicat al DC. Consiliul de Administraţie a aprobat şi începerea demersurilor pentru ca Depozitarul Central să se conecteze la reţeaua globală a instituţiilor similare internaţionale. În prima fază, s-a aprobat stabilirea unei conexiuni mixte cu Clearstream Banking, un depozitar internaţional, şi Citibank Londra, banca custode internaţională. Conectarea Depozitarului Central la reţeaua globală prin acest program, va facilita procesul de listare a Erste Bank la Bursa de Valori Bucureşti, anul viitor. Listarea Grupului Erste la BVB ar putea avea loc în prima parte a anului 2008. "Listarea la Bursa de Valori Bucureşti a Erste Bank este un proces complicat şi aceasta se va produce cel mai devreme în trimestrul unu 2008", a declarat preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl, cu ocazia participării la anunţarea noii imagini a BCR. "În următoarele opt-nouă luni listarea ar urma să fie făcută", a spus preşedintele Erste, care a subliniat că intrarea la bursă este un proces complicat şi mai întâi trebuie să vorbim despre listarea Erste şi după aceea de listarea BCR.

Este o problemă complicată din multe aspecte, inclusiv în ceea ce priveşte depozitarul. Banca Centrală ne ajută şi este foarte utilă prezenţa ei, însă nu cred că mai devreme de primul trimestru al anului viitor vom putea lista Erste Bank, a subliniat Andreas Treichl. Prin programul pilot va fi implementat un sistem de împrumut de instrumente financiare, precum şi un nou mecanism de compensare-decontare a tranzacţiilor, care constă în eliminarea etapei de prevalidare a existenţei instrumentelor financiare în contul vânzătorului, la momentul încheierii tranzacţiei.

Totodată, programul pilot va permite împrumutul direct de instrumente financiare pentru investitorii care au iniţiat tranzacţii de vânzare şi care, la data decontării acetora, nu dis­pun de suficiente instrumente financiare pentru finalizarea decontării. Intermediarii din România vor avea la dispoziţie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare, putând gestiona atât conturi individuale, cât şi conturi globale, pe baza unor evaluări. Depozitarul Central este instituţia care furnizează servicii de depozitare, registru, compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare precum şi alte operaţiuni în legătură cu acestea, potrivit Legii 297/2004 privind piaţa de capital, având calitatea de administrator al unui sistem de plăţi care asigură compensarea fondurilor şi decontarea operaţiunilor cu instrumente financiare, în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR nr. 1/2005 privind sistemele de plăţi care asigură compensarea fondurilor, modificat şi completat prin Regulamentul BNR 9/2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb