Deprecierea simţitoare a euro aduce exportatorii în pragul crizei

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2006

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, afirmă că exportatorii prognozează un deficit comercial de 15 miliarde de euro în acest an şi un deficit cu trei miliarde de euro mai mare anul viitor.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, afirmă că exportatorii prognozează un deficit comercial de 15 miliarde de euro în acest an şi un deficit cu trei miliarde de euro mai mare anul viitor.

Analiştii spun că scăderea monedei unice era aşteptată

Cursul pieţei valutare înregis­trează, astăzi, o valoare de 34,952 lei pentru un euro. Vestea i-a făcut pe întreprinzătorii care au afaceri în domeniul exportului să spună că această depreciere îi trimite în pragul falimentului. Analiştii consideră, însă, că această mişcare era aşteptată de piaţă.

"Pe lângă lovitura Guvernului, prin care proiectul de buget prevede anul viitor fonduri mai mici pentru susţinerea exporturilor decât în 2006, evoluţia cursului se adaugă previziunilor pesimiste pe care le-am făcut încă din vară", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus că prognoza exportatorilor vizează un deficit comercial de 15 miliarde de euro în 2006 şi "cel puţin trei miliarde de euro în plus în 2007".

Mihai Ionescu afirmă că atunci când s-au făcut estimările privind mersul sectorului exporturilor în anul 2007 nu s-a luat în calcul scăderea euro, ceea ce îi face să creadă că această criză se va adânci şi mai mult, "cu tot optimismul guvernanţilor care încearcă să ofere o imagine pozitivă a exportului şi deficitului balanţei comerciale". Guvernul a previzionat, pentru 2006, un deficit comercial de numai 13 miliarde de euro, "ceea ce nu se poate întâmpla nici în cele mai optimiste con­diţii", crede secretarul general al ANEIR.

Efectele scăderii euro pentru exportatori vor fi falimentarea unei serii de firme, intrarea în şomaj a unor lucrători din producţia pentru export, "iar mărfurile româneşti vor lipsi în continuare de pe pieţele europene", estimează Ionescu.

Reprezentantul ANEIR crede că adevăratele cauze ale scăderii euro sunt reprezentate de capitalurile financiare speculative. "90% din piaţa valutară din România este reprezentată de capitaluri speculative şi doar 10% provin din activităţi economice", spune Mihai Ionescu, considerând că "rata cursului de schimb nu reflectă exportul şi importul, ci capitalul care intră şi iese doar în scop de profit". Singurul câştigător al aces­tei situaţii este, în opinia domnului Ionescu, BNR, care îşi va atinge, astfel, ţinta de inflaţie pe 2006.

Florian Libocor, analist financiar al BRD, ne-a declarat că "nu este nimic extraordinar în scăderea euro, pentru că acest fapt era aşteptat de piaţă". În opinia domnului Libocor, "exportatorii se sperie prea uşor".

Oamenii de afaceri încearcă să vadă partea bună a deprecierii monedei europene

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus că "în special veniturile exportatorilor vor fi reduse, deşi fenomenul era aşteptat". Potrivit afirmaţiilor sale, "de doi ani firmele trebuiau să se pregătească pentru a întâmpina efectul fluctuaţiilor". Cristian Pârvan apreciază, însă, întărirea leului, care devine un fenomen sustenabil şi are drept cauză creşterea investiţiilor străine. Cristian Pârvan crede că această scădere are şi efecte benefice dacă va continua, din moment ce "preţurile vor avea un corespondent direct în euro, iar cheltuielile vor scădea dacă moneda unică îşi pierde din putere". Tot efecte benefice va aduce această scădere pentru importatori, "cu excepţia celor care fac importuri cu stocare", crede reprezentantul oamenilor de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb