Deputatul PNL Mircea Dolha solicită public ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, prelungirea termenului limită impus producătorilor români pentru a-şi atesta şi reatesta produsele tradiţionale conform noii norme, informează un comunicat remis redacţiei.
"Am primit semnale din partea fermierilor din Maramureş - judeţ pe care îl reprezint în Parlamentul României, că sunt producători care nu vor reuşi să se încadreze în termenul limită de 11 septembrie pentru a-şi reatesta produsele tradiţionale. În judeţul nostru erau recunoscute, conform vechii legislaţii, un număr de 395 de produse tradiţionale şi ne aflam pe locul trei între judeţele ţării, după Sibiu şi Argeş. Acum, după noile norme, doar trei antreprenori cu 9 produse obţinuseră înregistrarea până la începutul acestei săptămâni şi mă bucur că printre ei se numără şi domnul Ioan Tătăran cu renumitele sale specialităţi din carne de porc Mangaliţa. Din păcate, însă, cei care au reuşit să obţină reateastrea de la MADR, ca domnul Tătăran, sunt foarte puţini pentru că oamenii îmi spun că întocmirea şi depunerea documentaţiei este destul de anevoioasă. Mai mult, pe timp de vară, producătorii maramureşeni au fost ocupaţi şi cu producţia, au participat la târguri în toată ţara. În plus, o parte dintre ei îşi suplimentează veniturile şi din agroturism, aşa că nu le-a prea rămas timp suficient pentru a finaliza dosarele la timp", a afirmat Dolha.
Acesta este convins că dacă termenul limită, fixat acum pentru 11 septembrie, ar fi prelungit până la finele anului, mai mulţi producători tradiţionali vor reuşi să se înregistreze sau să îşi reînnoiască atestatele pe care le-au obţinut după normele anterioare.
"Este păcat ca aceste produse tradiţionale să nu aibă şansa de a fi etichetate în continuare ca atare, pentru a fi recunoscute de toţi consumatorii. Mă refer aici în special la dulceţuri, pâine, zacuscă, specialităţi din carne sau brânzeturi cu gust românesc, gustul bucatelor noastre de odinioară", a mai declarat deputatul maramureşean Mircea Dolha.