Deputaţii dau asigurări că nu au uitat de proiectul pragului la SIF-uri

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2010

Deputaţii dau asigurări că nu au uitat de proiectul pragului la SIF-uri

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe nu mai au niciun motiv să amâne dezbaterea proiectului legis-lativ de majorare de la 1% la 5% a pragului limită la societăţile de investiţii financiare (SIF)", a spus, ieri, pentru ziarul BURSA, Gheorghe Ialomiţeanu, vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor, expri-mându-şi speranţa că proiectul va intra în dezbatarea Comisiei până la finele actualei sesiuni parlamentare.

"Noi încercăm să dezbatem proiectul până în iunie, când se termină această sesiune parlamentară", a mai precizat vicepreşedintele Camerei, adăugând: "Nu am avut priorităţi care să ne fi determinat să amânăm dezbaterea proiectului, însă preşedintele Comisiei a propus să facem acest lucru până după Adunările Generale de la SIF-uri ca să nu le perturbăm. Solicitarea preşedintelui a fost supusă la vot şi majoritatea colegilor au votat pentru ea".

Deşi Adunările Generale de la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au avut loc la finele lunii aprilie, deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe nu au dat deo-camdată vreun semn că s-ar apuca să dezbată proiectul legislativ de majorare la 5% a limitei maxime de deţinere la SIF-uri.

Dezbatarea din Comisia de Buget-Finanţe este importantă pentru că pe baza ei deputaţii vor întocmi un raport favorabil/nefavorabil proiectului legislativ, care va fi trimis apoi spre aprobare plenului Parlamentului.

Proiectul a ajuns la Comisia de Buget-Finanţe la mijlocul lunii februarie, anul acesta, după ce Comisia Economică i-a dat aviz negativ. Biroul Permenent al Comisiei a organizat audieri informale cu reprezentanţi ai pieţei de capital, după care proiectul a intrat într-un con de umbră.

Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului de majorare a pragului la SIF-uri, dă semne că şi-ar fi pierdut răbdarea tot aşteptând raportul Comisiei de Buget-Finanţe: "Nu i-am presat până acum, dar săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Viorel Ştefan, în cadrul căreia îl voi ruga să grăbească dezbatarea proiectului legis-lativ. Consider că dacă acesta ar fi fost aprobat mai repede, ar fi adus un plus de încredere în piaţă în această perioadă în care vedem oscilaţii semnificative ale cotaţiilor". Acesta este de părere că deputaţii nu pot să facă uitat proiectul legislativ: "Nu se poate merge până într-acolo încât să nu îl ia în dezbatere. Nu au nicio motivaţie să îl mai ţină în sertar".

O decizie finală asupra majorării pragului la SIF-uri este aşteptată de piaţa de capital de luni bune, în condiţiile în care acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare sunt printre cele mai tranzacţionate de la Bursa de Valori Bucureşti. Aproape de fiecare dată când proiectul de majorare a pragului limită a intrat în atenţia unei camere parlamentare, Bursa a reacţionat în consecinţă, cotaţiile SIF apreciindu-se sau scăzând, în func-ţie de avizul camerei respective.

"Incertitudinea îi omoară pe investitori. Toată această neclaritate cu privire la ce se va întâmpla cu pragul determină speculaţii pe cotaţiile SIF, care afectează investitorii de portofoliu", a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la casa de brokeraj "Estinvest", adăugând: "Demersul iniţiatorilor acestui proiect legislativ nu şi-a pierdut din credibilitate din cauza timpului relativ îndelungat care a trecut de prima dată când proiectul a fost discutat de senatori. Probabil că este un proces amplu de negociere între deputaţi şi reprezentanţi ai instituţiilor pieţei de capital pe tema acestui proiect legislativ".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Traiasca dl. senator Ovidiu Marian.

    1. Si noi alaturi de dansul... si de conducerea tarii...

    iar incepeti cu pragul?! oricum nu v-a trece...

    Hai sa mai amanam putin ridicarea pragului, mai avem inca niste miliarde provenite din vanzarea RRC si inca n-am cumparat destule SIF-uri.

    Multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb