DEPUTATUL ANDREEA PAUL, DUPĂ DISCUŢIILE DIN COMISIA DE BUGET: "Conversia creditelor din CHF în lei la curs istoric sau mediu, nerealistă"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2015

Surse: Criza creditelor în CHF l-ar aduce pe Guvernatorul BNR în Parlament

---------------

Actualizare 16:15 Credit Europe Bank: rate reduse la creditele contractate în CHF

Credit Europe Bank anunţă actualizarea indicelui LIBOR pentru creditele în franci elveţieni cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice şi, ca urmare, diminuarea ratei dobânzii pentru aceste credite. Decizia intră în vigoare de mâine, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Prin această măsură, banca vrea să-şi protejeze clienţii faţă de consecinţele negative cauzate de creşterea din ultima perioadă a CHF faţă de leu.

"Înţelegem impactul economic al evoluţiei recente a cursului de schimb al CHF asupra clienţilor noştri şi suntem preocupaţi de găsirea de soluţii pentru susţinerea lor în faţa consecinţelor unui mediu valutar volatil", anunţă oficialii Credit Europe Bank România.

Rata dobânzii se va diminua pentru întreg portofoliul de credite în CHF cu dobândă variabilă prin utilizarea valorii de la data de 04.02.2015 a indicelui LIBOR 3M de "- 0.869%" şi respectiv LIBOR 6M de "- 0.760%".

Astfel, actualizarea LIBOR se face în avans faţă de data fixată în contractele de creditare. Această nouă valoare va fi aplicabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii variabile, astfel cum este deja stipulat în cazul fiecărui contract de credit. Măsura se va aplica inclusiv în cazul creditelor aflate deja în perioada de restructurare.

"Vom analiza, de asemenea soluţii suplimentare pentru clienţii noştri, împreună cu aceştia, în funcţie de evaluarea individuală a acestora," au mai declarat oficialii băncii.

Imediat după evoluţia ascendentă a cursului de schimb CHF, într-o primă acţiune de susţinere a clienţilor săi, Credit Europe Bank a oferit, de asemenea, un curs de schimb favorabil faţă de cursul standard, afişat la casă, tuturor clienţilor care s-au prezentat în sucursalele sale pentru rambursări de credite în franci elveţieni.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 13:34 Autorităţile poloneze nu vor obliga băncile să convertească în zloţi împrumuturile în franci

Autorităţile din Polonia nu vor obliga băncile să convertească în zloţi împrumuturile ipotecare acordate în franci, în contextul în care 575.000 de familii din Polonia au fost afectate de aprecierea monedei elveţiene, transmit Bloomberg şi Reuters.

"Bugetul Poloniei nu va suporta niciun cost. Decizia prin care se va rezolva problema creditelor ipotecare în franci trebuie să fie luată de bancă şi deţinătorul de credit", a declarat premierul polonez, Ewa Kopacz, citată de Reuters.

De asemenea, autoritatea de supraveghere financiară din Polonia a arătat că nu va impune băncilor să convertească împrumuturile în franci în moneda naţională poloneză şi a întărit poziţia premierului privind necesitatea încheierii unor acorduri între bănci şi clienţi.

"Băncile şi cei împrumutaţi sunt responsabili în mod egal pentru situaţia din prezent. Rezolvarea trebuie să apară mai degrabă în urma negocierilor decât prin obligaţii impuse de legi trecute de parlament", a afirmat Andrzej Jakubiak, preşedintele Comisiei de Supraveghere Financiară din Polonia.

El a precizat că efectele pe care conversia le va avea asupra băncilor şi persoanelor împrumutate în franci ar trebui să se extindă pe o perioadă mai lungă.

Decizia băncii centrale elveţiene de la jumătatea lunii ianuarie de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro a determinat deprecierea cu 22% a zlotului faţă de franc. Totuşi, din 15 ianuarie, când zlotul a atins maximul record de 4,4128 de unităţi pentru un franc, moneda poloneză s-a apreciat cu aproape 12% faţă de franc, la 3,9334 unităţi pentru un franc, la închiderea şedinţei de ieri.

"Trebuie să venim cu un răspuns pe termen lung la creşterea necontrolată a datoriei. Măsurile propuse până acum reprezintă doar soluţii temporare", a afirmat Jakubiak.

În acest sens, Jakubiak a anunţat că autoritatea de supraveghere pe care o conduce analizează conversia împrumuturilor în franci în două noi credite denominate în zloţi. Primul va corespunde valorii originale a creditului luat în franci, la nivelul la care acesta se află în ziua în care împrumutul este extins şi va fi garantat cu imobilul ipotecat, în timp cel al doilea credit va fi unul negarantat, reprezentând diferenţa dintre valoarea împrumutului la cursul de schimb valutar din prezent şi suma convertită.

Jumătate din această diferenţă va fi acoperită de client, iar cealaltă jumătate va fi amortizată de către bancă. În aceste condiţii, costurile pe care sistemul bancar ar trebui să le suporte se vor situa între 1 şi 1,2 miliarde de zloţi pe o perioadă de 20-25 de ani, potrivit lui Jakubiak.

În luna ianuarie, vicepremierul polonez Janusz Piechocinski a anunţat că guvernul ar putea să îi sprijine pe clienţii care au credite ipotecare în franci, iar Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanţe, a propus băncilor de pe piaţa locală să adopte dobânzi negative pentru creditele în moneda elveţiană.

(Alexandru Costea)

------------

Conversia creditelor din franci elveţieni în lei la curs istoric sau la cursul mediu ar fi nerealistă, au opinat, ieri, participanţii la şedinţa din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, după cum ne-a spus deputatul PNL Andreea Paul.

Domnia sa ne-a precizat că nici în cadrul şedinţei de ieri nu s-a ajuns la vreo concluzie, subliniind că a cerut Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) să răspundă întrebărilor adresate în urmă cu două săptămâni în Comisia de Buget.

Printre altele, deputatul Andreea Paul a solicitat ARB să calculeze ce ar presupune rescadenţarea creditelor în CHF, luând în calcul o diminuare a principalului de circa 10%, fără costuri suplimentare şi la o dobândă redusă.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), ar urma să meargă, marţea viitoare, în Parlament, la audierile pe tema creditelor în franci elveţieni din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

După ce, săptămâna trecută, în niciuna din cele două zile (respectiv marţi şi miercuri) în care fusese convocată şedinţa, deputaţii nu au întrunit cvorumul (de 17 persoane), fiind, astfel, amânate audierile din comisie, ieri au avut loc discuţii timp de câteva ore în vederea identificării unor soluţii pentru împrumutaţii în CHF.

În Comisia de Buget au fost prezenţi atât reprezentanţii ARB, cât şi cei ai BNR şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

În timp ce în Camera Deputaţilor discuţiile pe subiect erau aprinse, câţiva împrumutaţi în franci elveţieni au dorit să le amintească, ieri, parlamentarilor să "meargă la serviciu" şi au pichetat sediul Palatului Parlamentului.

Unul dintre protestatari ne-a spus că este nemulţumit de absenţa parlamentarilor la dezbaterile care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută pe tema creditelor în CHF, adăugând că, deşi a cerut, banca de la care a contractat împrumutul nu i-a pus la dispoziţie un grafic de rambursare.

"Noi venim aici să protestăm şi avem trei joburi, iar parlamentarii, aleşii noştri, nu se sinchisesc să vină la muncă, să dezbată această problemă. Ne sfidează cu aroganţă", ne-a mai spus debitorul.

Săptămâna trecută, peste 700 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au adunat în Piaţa Constituţiei din Capitală, solicitând conversia în lei a împrumuturilor în valută.

Pentru duminică, 8 februarie, este anunţat un miting de protest, reprezentanţii clienţilor împrumutaţi în CHF planificând să adune un număr de 10.000 de persoane care să ceară, în stradă, ajutor în problema creditelor în moneda elveţiană.

O altă modalitate prin care împrumutaţii în CHF protestează este boicotarea băncilor, tot mai mulţi debitori plătindu-şi creditele în monede cu valoare mică, începând de la 5 bani.

Fancul eleveţian a crescut, ieri, cu 1,46 bani, ajungând la 4,1912 lei, după şase şedinţe de scădere de la maximul istoric de 4,5817 lei, înregistrat după ce Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,20 euro/CHF, impus în 2011.

Luni, 9 februarie, urmează să aibă loc discuţii între parlamentari şi reprezentanţii FMI pe tema creditelor în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ati facut credite in CHF si acum platiti pentru ca, ironic, ati vrut sa platiti mai putin. Se vede ca suntem romani, mereu dam vina pe celalalt.

    1. La tine chiar se vede ca esti roman! Ipocrit, egoist si ignorant...

    Sa stiti ca am si eu problemele mele si chiar nu vreau sa va platesc voua greseala de a face credite in valute din astea pe care cred ca nici nu stiti cum arata.

    S-au aruncat ca berbecii inainte, au garantat cu casa de foarte multe ori pentru credite pentru masini, excursii, plasme, sau sa cumpere case scumpe ca nu le mai ajungea apartamentul lui Iliescu.

    Si acum vor ei o lege sa plateasca bancile si statul, ca ei vor in economia de piata numai castig.

    Poate că ne-au mai plecat creierele și până acum, dar în anii următori vom asista la o migrație fără precedent. Vorbesc aici de universități americane și mari firme de consultanță financiară, care abia așteaptă să recruteze micile genii ale economiei care s-au născut printre noi. Poate că nu i-ați remarcat până recent, dar acum sunt imposibil de ratat. Sunt cei care le dau lecții românilor care s-au împrumutat în franci elvețieni, vorbind despre naivitatea lor cu un aer distrat, de om căruia nu-i vine să creadă. Cum, frate, să iei credit în franci elvețieni? Plm, nu ți-ai dat seama că o să vină criza imobiliară din Statele Unite, urmată de o criză la fel de mare a zonei euro, generată de sistemul public supradimensionat al Greciei? Sunt lucruri elementare, cum de nu te-ai gândit, ce ești prost?

    Ai impresia că la fiecare colț de stradă e un Roubini care sparge semințe și vorbește cu ”decât”. 

    Apoi, mai sunt ăia care, cu un aer superior, recomandă citirea cu atenție a contractului. Lucru elementar, deoarece se știe că scrisul mărunt din contractul de la bancă anunță cu precizie eșecul proiectului european. 

    Te uiți la oamenii ăștia atât de versați într-ale finanțelor, atât de capabili să anticipeze crize, și nu-ți poți explica adidașii din Dragonul Roșu, cojile de semințe din bărbie. 

    S-a mai spus că e vina românilor care au luat împrumuturi, pentru că n-au educație economică. Ar fi fost, ce-i drept, chiar ciudat să aibă. Cred că băncile alea străine au venit la noi, și-au instalat primele sucursale, s-au uitat la nivelul ireproșabil de civilizație din București și au zis: ”Băi, uite niște oameni care sigur au și educație economică. Hai să le dăm credite în franci elvețieni. Nu știm cum o să evolueze moneda asta, dar ei sigur pot face previziuni pe termen lung, pentru că, hei, au o educație economică solidă. Se vede după cum după își aruncă gunoiul pe geam.” 

    Există o isterie a culpabilizării cetățeanului, a lăcomiei lui de a-și lua casă. Puțini sunt gata să accepte că responsabilitatea e în altă parte. S-au luat premii Nobel pentru studii care vorbesc despre tendințele iraționale ale omului, despre capacitatea lui imperfectă de a-și urmări interesele pe termen lung și a aprecia corect nivelul de risc. Mintea omului e prinsă în capcana unor metode euristice care n-au nimic în comun cu logica economiei. Tindem să privilegiem disproporționat de mult momentul prezent, să vedem modele acolo unde e doar haos și să răspundem în feluri diferite la aceeași întrebare, în funcție de felul în care e formulată. Niște instituții economice corecte și eficiente țin cont de toate aceste tendințe iraționale ale minții umane. Singurii capabili să-și atribuie o raționalitate pe care și-o refuză chiar și marii economiști sunt, se pare, românii care n-au reușit să obțină un credit în franci elvețieni sau care, în mod întâmplător, n-au avut nevoie de unul. 

    Am facut împrumut pt a lua o casa in care sa stea copilul meu,vroiam sa-i asigur un viitor,un viitor in Romania nu in afara tari .Asta a fost motivul pt care am luat împrumut .Acum vad ca am greșit NU SE MERITA SA TRAIESTI IN ROMANIA!!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb