Der Spiegel: Cancelarul Merkel a decis să candideze pentru un nou mandat în 2017

Alexandru Costea
Internaţional / 2 august 2015

Der Spiegel: Cancelarul Merkel a decis să candideze pentru un nou mandat în 2017

Cancelarul german Angela Merkel, în funcţie din 2005, a decis să candideze pentru un al patrulea mandat şi a început deja pregătirile pentru campania din 2017, scrie în ediţia de ieri publicaţia germană Der Spiegel, citând o sursă care a preferat anonimatul, transmite Reuters.

"Merkel a decis, evident, să candideze din nou în 2017", afirmă Der Spiegel, menţionând că liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a avut recent o întâlnire cu secretarul general al formaţiunii, Peter Tauber, directorul său de campanie, şi cu Klaus Schueler, managerul politic al CDU, pentru a discuta despre strategia viitoarei campanii.

"Operaţiunile de campanie ar trebuie să aibă baza la sediul de partid al CDU. În urma întâlnirii, a început recrutarea personalului de campanie", mai scrie publicaţia.

Dna Merkel, care a împlinit 61 de ani pe 17 iulie, a evitat deocamdată o declaraţie publică despre o eventuală nouă candidatură, chiar dacă, într-un discurs ţinut anul trecut la Koln, a făcut o aluzie în acest sens.

Precedentul cancelar creştin-democrat, Helmut Kohl, a condus guvernul federal timp de 16 ani, înainte de a pierde, în 1998, al cincilea mandat în favoarea social-democratului Gerhard Schroeder. Niciunul dintre aceştia nu s-a bucurat însă de o asemenea popularitate printre alegători precum dna Merkel, al optulea cancelar postbelic, care a condus cea mai mare economie europeană prin criza din 2008 şi turbulenţele din zona euro. Pe această popularitate mizează şi CDU pentru câştigarea viitoarelor alegeri la nivel federal, după o serie de înfrângeri regionale.

Actualul cancelar este atât de popular în Germania, încât unul din liderii Partidului Social-Democrat, prim-ministrul landului Schleswig-Holstein, Torsten Albig, a declarat recent că SPD nici măcar nu ar trebui să desemneze un contracandidat în 2017. Cancelarul "face o treabă excelentă", a afirmat Albig la NDR TV.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al CDU a refuzat să comenteze informaţia apărută sâmbătă în presă. Angela Merkel se află în prezent în vacanţă, în Alpi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Merkel este un politician atât de alunecos și de molusc încât a devenit de succes prin orientarea permanentă după sondajele de opinie. Este de succes pentru germani? Probabil că da, mai ales pentru elitele economice de acolo. La naiba, a salvat pe banii Europei (adică, în majoritate germani) băncile nemțești ce aveau expunere pe datoria publică a Greciei.

     

    Dacă trebuie să dau nemțoaicei ce este al ei, acordul Minsk 2 este atât de "unlike" Merkel (alunecoasă, fricoasă de acțiuni curajoase). În ciuda propagandei anti-ruse uriașe din Germania, ea s-a întâlnit cu Putin (în ciuda unor gafe care arătau că ea, Merkel, este torpilată din interior de niște "cârtițe" ... pot aduce un exemplu dintr-o conferință comună Merkel-Putin). Să ne aducem aminte de raportul BND din cazul MH17 care a stârnit indignare la Kiev pentru că nu plasa vina pe Rusia pentru furnizarea rachetei. A urmat Minsk 2 și apoi, mai târziu, un avertisment public al nemților către ucrainieni să treacă la reformele agreate prin acord, dându-le un vârf de cizmă direct direct în nas. Deci Merkel a reușit să se opună și să învârtă niște mecanisme propagandistice potrivnice (Kiev+Washington) pentru a aduce o pace în regiune. 

    Iată o altă comparație între puterile Europei. Nemții (evident cu acordul implicit al lui Merkel) au făcut planuri să extindă North Stream cu rușii. Da. Corect, acei ruși. Practic germanii vor să intermedieze aproape tot gazul importat de la ruși pentru Europa. În plin război diplomatic UE-Rusia. Ce tupeu. Iar Hollande va plăti 1.2 mld € cost plus compensații pentru niște port-elicoptere. Cocoșului galic i-a căzut creasta când s-au uitat urât la el niște americani și găinile est-europene țipau de pe gard că vor fi jumulite. Existau alternative? Sigur că se puteau găsi. Ce să facă Rusia cu un port-elicopter în Marea Neagră când Crimeea este cel mai mare port-avion natural din regiune? Sunt 600 km între Sevastopol și București iar un avion de luptă ajunge în 30-40 de minute. Dar francezii au cedat chiar și șantajului Poloniei care îi amenința că nu le mai acordă nicio cotă din contractul lor de apărare anti-rachetă. Iar în timpul ăsta, cei puternici, precum britanicii de la BP, plătesc Rosneft 750 mil $ pentru afaceri în domeniul energetic în Siberia. Ar fi făcut asta fără acordul implicit al lui Cameron? Aiurea. 

    Băi Ponta, i-a și tu lecții de la Merkel. S-a dus în Alpi ... foarte frumos. Ce naiba cauți în vacanță în SUA? Ce găsești acolo interesant ca turist, măi cocalarule de Miami?

    1. ia și tu lecții

      E bine ca te-ai corectat, dar aveam incredere ca nu-i decat o scapare.

      cel mai bine ar fi sa ramana in vacanta sa citeasca mai mult, macar acum poate reuseste sa rasfoiasca si el raportul Oltchim

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb