Derapajul Uniunii

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 24 octombrie 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Pe 16 octombrie 2017, cineva a plasat o bombă în maşina unei jurnaliste din Malta. Explozia a făcut bucăţi automobilul. Caruana Galizia primise ameninţări cu moartea. Bucăţi din trupul său au fost găsite de fiul ei la zeci de metri de rămăşiţele maşinii. Era al cincilea atac cu bombă în Malta (o ţară cu populaţie cât judeţul Olt), în ultimii doi ani. În nici unul făptaşii nu au fost prinşi.

Se întâmplă ceva în Uniunea Europeană. State altădată democratice se înfundă în pământ. Luaţi cazul Maltei. Caruana Galizia investiga mafia infiltrată la nivelele cele mai înalte ale regimului. Îl acuzase pe Joseph Muscat, şeful Guvernului, de implicare în scandalul Panama Papers. Cine a ucis-o pe ziaristă nu ştim. Însă imediat după asasinat un poliţist maltez a postat un text insultător la adresa ei.

Joseph Muscat este un reprezentant al partidului Laburist. Este, cu alte cuvinte, un socialist. A promovat toate politicile pe care le aplaudă Stânga europeană. Căsătorii gay. A atacat Brexit-ul. Etc. Însă în acest timp, a arătat Caruana Galizia, soţia lui Muscat avea o companie offshore prin care primise bani din Azerbaijan. Uciderea ziaristei a fost organizată profesionist. Ucigaşii au folosit Semtex, un puternic exploziv militar.

În ultimii ani au luat-o la vale şi alte state membre ale UE. În Ungaria, guvernul orchestrează propaganda naţionalistă pentru a justifica politici populiste. În Polonia, Stânga şi conservatorii s-au acuzat unii pe alţii de distrugerea statului de drept. În România, acesta este mort şi îngropat. Regimul este condus de un infractor cu acte în regulă.

Eu am atras atenţia, încă dinaintea aderării la Uniunea Europeană, că aceasta nu este în nici un fel o garanţie a democratizării şi a liberalizării. Nici nu are cum. Principiul Uniunii de funcţionare nu este liberal sau democratic. Uniunea Europeană este o cabală. Deciziile se iau de funcţionari şi de activişti, după care sunt impuse statelor naţionale. Ideologia sa, dacă are vreuna, este radical colectivistă.

Într-un asemenea mediu, este o chestiune de timp până ce instituţiile sunt acaparate de Mafie. Priviţi la ce se petrece în Bulgaria. Un jurnalist bulgar afirma: "Celelalte state au Mafie. În Bulgaria, Mafia are un stat". Recent, presa bulgară dezvăluia că mulţi ofiţeri de poliţie îşi suplimentează veniturile în calitate de agenţi ai lumii interlope.

Corupţie există, desigur, în orice ţară. Iar crima organizată este o problemă peste tot în lume. Însă în Uniunea Europeană se petrece ceva mai profund. Societatea începe să fie coruptă, fundamental.

Haideţi să examinăm celebrul Index of Democracy. Datele disponibile pe ultimii zece ani (2006-2016) arată că Europa Occidentală, în ansamblu, a luat-o în jos. De la 8,6 scor mediu, la o medie de 8,4. Încă zece ani de "măreţe realizări" şi Europa Occidentală va ajunge lângă limita de la care încep "democraţiile defecte".

În Europa Centrală şi de Est, aceeaşi poveste. De când au intrat în clubul de la Bruxelles, statele foste comuniste au pierdut teren. De la 5,76 scor mediu, la 5,43.

Cazul României este semnificativ. În 2006 era pe locul 50. În 2016 ajunsese pe locul 60. Adică o degradare serioasă. Sunt curios ce va fi în următoarea ediţie a Indexului, care trebuie să ia în calcul reculul provocat de "banda Teleorman".

Această tendinţă negativă nu este universală. Africa sub-sahariană a crescut uşor în perioada 2006-2016 (de la 4,24, la 4,37). Încă puţin şi Europa de Est va ajunge la nivelul Africii.

Cea mai semnificativă evoluţie este aceea a grupei "Asia şi Australasia". De la 5,44, la 5,74. Mai pe româneşte: în 2006 Asia avea un scor inferior Europei de Est. În 2016 avea un scor superior... Comentariile sunt de prisos.

Uniunea Europeană a fost formată, în aparenţă, ca un club al statelor democratice. Într-un fel, îi înţeleg pe aceia care, în România, şi-au pus speranţa în această organizaţie. În anii regimului socialist condus de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, UE părea singura soluţie.

Dar am atras atenţia că aceasta este o naivitate. Democraţia şi capitalismul nu pot fi asigurate cu reţete colectiviste, anti-liberale. Nici prin distrugerea sau dispreţuirea democraţiilor naţionale din Vest. Nici prin co-optarea elitelor de pradă din Est, formate din agenţi ai serviciilor secrete şi din membri ai lumii interlope deghizaţi în politicieni.

UE a ajuns să subvenţioneze regimuri iresponsabile, precum al Greciei, care a acumulat un deficit bugetar masiv şi care a deschis graniţele Europei pentru sute de mii de migranţi ilegali. Fostul cancelar german Gerhard Schröder a ajuns o marionetă a Rusiei. Irlanda este implicată într-un scandal cu privire la eludarea taxelor de către marile corporaţii. Mafiile naţionale au trecut graniţele. Fondurile europene sunt adesea folosite, în numeroase state, pentru a alimenta corupţia. Registrele financiare ale Uniunii nu au fost semnate de auditori... 19 ani la rând. Toate semnele sunt că această organizaţie supra-naţională este într-un derapaj serios.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. UE e utopie.Numai prostii si-au imaginat,si sunt multi,ca statele puternice care o compun,adera la organizatie sa ajute tari din lumea a treia.Pentru ce?

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

    [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    Domnule Avramescu, din nou puneti laolalta mere cu pere. a) faptul ca o jurnalista a fost, din pacate, asasinata intr-un stat mic nu este semn ca UE o ia in jos. S-a intamplat deja si-n multe alte state mari incepand cu 1945 iar ceea ce mai tarziu a devenit UE a luat-o in sus. Faptul ca Malta este mica este nerelevant: mercenarii sunt fara frontiere .b) Orban este populist si intr-adevar Ungaria s-a dus pe aceasta panta; dar era deja dinainte de Orban, as spune ca dinainte de primul razboi mondial; c) Polonia intr-adevar s-a degradat; acum 15 ani era cu ani lumina in fata Romaniei, atat ca atitudine cat si ca realizari; aici aveti dreptate. d) fratii bulgari sunt cam la fel in ultimii 27 de ani; pe ei nu i-au sustinut americanii sa faca un DNA caci au demonstrat de-a lungul anilor ca sunt rusofili in inima lor. e) privitor la indexul democratiei, diferentele sunt prea mici ca sa tragem o concluzie pertinenta; intra in marja de eroare a studiului. Faptul ca indicele imobiliar la noi ,de exemplu, arata 1036 Euro/mp anul trecut si 1041 Euro/mp anul asta nu-mi spune absolut nimic substantiv, caci felul in care sunt culese si agregate datele este mult prea subiectiv ca sa ma impresioneze 5 euro in plus pe mp. Am luat cifre la intamplare, dar ele au fost cam la fel de apropiate in realitate. De acord ca UE este o cabala. Dar oamenii de rand sunt mintiti de conducatorii lor peste tot in Europa si nu prea pot face mare lucru sa nu mai fie asa. Pentru ca in fiecare tara a UE sunt mintiti, implicit si grupul UE minte. Problema este locala, a fiecarui stat, sa gaseasca o cale sa nu mai fie asa. Singura sansa legala si de efect este iesirea masiva in strada. Dar asta se intampla destul de rar. Din pacate.

    Azi mi - a inseninat ziua o fraza,pe care v- o impartasesc: " cu cat e mai educata o populatie,cu atat mai multa democratie pare sa ceara".Fara educatie,nu ai democratie.

    La noi ,ministrul educatiei e agramat,profesorii au cele mai mici salarii dintre bugetari,dar vrem educatie facuta din pasiune doar.UE trebuie sa puna pe primul loc educatia.Dar daca se va intampla asta,nu le mai sunt votate cozile de topor .Educatia e cheia problemelor.Cei educati inteleg ce e democratia,cand sa iasa in strada,pe cine sa voteze;cei prosti vor astepta kilogramul de zahar si de faina,sa stie cu cine sa voteze 

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb