Am auzit de multe întâmplări curioa-se în lumea diplomatică, dar asta iese complet din orice tipare... Iată ce ştim dincolo de orice interpretare. Pe 2 octombrie, Jamal Khashoggi, un jurnalist şi dizident politic saudit care trăia în exil în Turcia, a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Omul avea treabă, îi trebuiau nişte acte necesare căsătoriei. Afară îl aştepta logodnica sa. Mai fusese acolo cu câteva zile înainte şi fusese întâmpinat amabil. În fond, era cetăţean saudit şi avea dreptul la serviciile consulare.
De aici povestea devine supra-realis-tă. Logodnica lui Khasoggi l-a aşteptat până la terminarea programului consulatului. Omul nu a ieşit. Respectiva a cerut explicaţii. Funcţionarii consulari i-au spus că Khashoggi a ieşit printr-o uşă din spatele clădirii. Însă nimeni nu l-a mai văzut de atunci...
Am avut în subordine timp de cinci ani secţia consulară a Ambasadei României din Helsinki. Cred că ştiu cum funcţionează o asemenea instituţie. Iar la Helsinki eram vecini... chiar cu ambasada Arabiei Saudite, care era gard în gard cu noi. (Ambasadă pe care de altfel am şi vizitat-o, ocazie cu care am dat peste oameni foarte prietenoşi). Aşa încât două elemente din povestea de până acum mi se par suspecte. Să spui că Khashoggi ar fi ieşit "prin spate" e implauzibil, având în vedere că în secţiile consulare publicul circulă doar pe un traseu stabilit strict. Din motive de securitate, în secţia consulară este interzis ca vizitatorii să o ia prin birouri.
A doua problemă. Mi se pare straniu că autorităţile saudite pretind că nu au înregistrat pe video intrarea şi ieşirea din consulat. Consulatele au un sistem de înregistrare. Saudiţii pretind că al lor făcea doar "live streaming". Mă rog... Dar şi aşa, trebuie să existe undeva, în Ministerul de Externe, o înregistrare.
Cât despre autorităţile din Turcia, ele au dat publicităţii informaţii despre o echipă saudită care ar fi ajuns la consulat chiar înaintea venirii lui Khashoggi şi ar fi plecat înainte ca dispariţia acestuia să poată fi anunţată. Unul dintre "vizitatori" era... specialist în medicină legală. Acest detaliu, alături de altele, a permis formularea unei ipoteze sinistre. Khashoggi ar fi fost ucis în consulat, iar cadavrul său a fost tranşat şi extras din clădire.
Dacă este adevărat, acest lucru este teribil. Nici pe vremea Războiului Rece, când serviciile secrete comunis-te foloseau ambasadele şi consulatele drept baze de operaţiuni, nu ştiu să se fi petrecut un ultragiu atât de sever la adresa ideii de misiune diplomatică.
Se pare că Turcia ştie chiar mai mult decât a anunţat public. Pe surse circulă informaţii cum că autorităţile turce ar avea probe cu privire la soarta lui Khashoggi pe care le-ar fi transmis aliaţilor. Am scris, în această pagină, despre problemele grave ale actualului regim turc. Însă în această privinţă, Turcia are dreptate să îşi declare îngrijorarea şi indignarea. Sper ca autorităţile turce să facă publice aceste informaţii, dacă ele există. Eu bănuiesc că există, pentru că asta ar explica reacţia statelor occidentale, inclusiv a Statelor Unite, care ameninţă cu represalii serioase Arabia Saudită.
Afacerea Khashoggi a fost ca un duş rece pentru politicieni şi pentru public. Subsemnatul nu a fost însă surprins. În Arabia Saudită se petrec fapte dintre cele mai inacceptabile.
Decapitări şi crucificări publice. Represiune totală împotriva dizidenţilor politici. Poţi ateriza în puşcărie pentru un simplu tweet. Să te converteşti la creştinism este o ofensă capitală. Arabia Saudită a finanţat fundamentalismul islamic din Occident. A intervenit brutal în războiul civil din Yemen.
Lista e lungă. Iar politicienii lumii civilizate au tăcut pentru că Arabia Saudită are petrol. Şi pentru că a cooperat în lupta împotriva unor reţele teroriste. Şi pentru că cumpără armament, pe bani mulţi. Şi pentru că are investiţii masive în Occident. Dacă însă se confirmă că Khashoggi a fost ucis şi tranşat în consulatul saudit din Istanbul, vălul va fi smus definitiv de pe chipul acestui regim.
În fine, îmi pun câteva întrebări. De ce Dumnezeu a stabilit România relaţii diplomatice cu un stat care nu poate fi numit nici măcar "medieval"? Răs-punsul, în două cuvinte: regimul Ilies-cu. Are vreun sens să menţinem aceste relaţii? Economic, nu. Importăm foarte puţin din Arabia Saudită. Ultimele date (2017) arată că România importă de 3 milioane de euro anual, de aproape 100 (o sută) de ori mai puţin decât din... Slovenia. Se exportă lucruri precum lemn sau "berbecuţi", în valoare de 132 de milioane de euro. Pare mult, însă în realitate Arabia Saudită absoarbe mai puţine exporturi româneşti decât minuscula Slovenie (213 milioane) şi de 4 (patru) ori mai puţin decât Slovacia.
Ce este de făcut? Cred că indiferent de rezultatul anchetei în cazul Khashoggi, am văzut destul. Ruperea relaţiilor diplomatice şi sancţiuni economice. Arabia Saudită este pe cale de a deveni rapid un stat-paria în comunitatea internaţională.