Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă o descoperire arheologică excepţională, efectuată de colectivul de cercetare a Muzeului Naţional de Istorie a României, în contextul lucrărilor de cercetare arheologică preventivă pe traseul autostrăzii Orăştie - Sibiu, lot 1, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Astfel, în cadrul sitului nr. 7 (km 14 + 100 - km 14 + 500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX-VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic. Descoperirea se constituie ca un bun public al statului, aparţinând patrimoniului cultural naţional, astfel că MTI şi CNADNR acordă toată atenţia cuvenită, în asemenea situaţii, pentru comunicarea publică a acestor rezultate deosebite, în calitatea lor de parteneri direcţi în cadrul Programului Naţional de Cercetare Arheologică "Autostrada".
Importanţa descoperirii rezidă şi în faptul că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în acestă epocă a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice şi nu este o descoperire întâmplatoare.
Această descoperire, având o deosebită semnificaţie ştiinţifică, vine să confirme - şi pentru ţara noastră - faptul (de altfel bine cunoscut pentru întreaga Europă) că lucrările de construire a infrastructurii rutiere de tip autostradă au şi o importantă componentă legată de patrimoniul naţional pe care MTI şi CNADNR o tratează cu deosebită responsabilitate.