Desecretizarea contractului Roşia Montană, amânată

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 26 iulie 2012

Daniel Chiţoiu, ministrul economiei: Contractul poate fi făcut public în baza solicitării ANRM. Trebuie consultată şi compania

Dragoş Tănase, RMGC: Nu pot să comentez

Ştefania Simion, Alburnus Maior: USL a schimbat o serie de acte normative. Poate modifica şi legea, astfel încât desecretizarea licenţei de exploatare să fie posibilă

Guvernul va decide desecretizarea licenţei de exploatare pentru Roşia Montană în baza unei solicitări scrise a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă trebuie să existe şi acordul investitorului, a declarat ieri ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, după şedinţa Executivului. Domnia sa a adăgat: "Contractul nu este secret, este public. Secretă este licenţa de exploatare, gestionată de ANRM. Urmează ca, în baza unei solicitări scrise de ANRM, să fie decisă în Guvern desecretizarea. Trebuie şi acordul investitorului".

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat la începutul acestei săptămâni că publicul român trebuie să cunoască conţinutul licenţei de exploatare în cazul proiectului minier de la Roşia Montană, iar în acest sens Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri (n.r. ieri), desecretizarea acestui contract.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a cerut ca informaţiile despre licenţa de exploatare să fie făcute publice: "După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel...".

Contactat de ziarul \"BURSA\", directorul general al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase, ne-a declarat că nu poate să comenteze dacă societatea ar fi de acord cu desecretizarea informaţiilor în discuţie.

Potrivit legii, contractul de licenţă este clasificat, a subliniat domnia sa, adăugând că, dacă statul român va decide desecretizarea lui, RMGC va respecta legea.

Ştefania Simion, Alburnus Maior: Desecretizarea acordului de exploatare nu depinde de RMGC

Aşa cum USL a schimbat o serie de acte normative, într-o perioadă atât de scurtă, la fel de bine poate modifica şi legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, astfel încât prevederile licenţei de concesiune în vederea exploatării de la Roşia Montană să fie desecretizate, ne-a declarat Ştefania Simion, reprezentantul ONG-ului Alburnus Maior, care se opune proiectului minier.

Domnia sa precizează: "Licenţa a fost acordată de către ANRM, apoi apobată prin Hotărâre de Guvern.

Această licenţă conţine informaţii cu caracter de secret de serviciu, care nu pot fi divulgate, conform legii 182/2002 privind informaţiile secretizate, indiferent de voinţa părţilor.

Aşadar, trebuie schimbată legea, care, în formatul actual, nu permite divulgarea secretului de serviciu.

Mai există, apoi, informaţii confidenţiale, care nu pot fi făcute publice decât cu acordul părţilor.

Poate că părţile au convenit să existe informaţii condfidenţiale, nu ştim".

Totodată, ONG-ul îi cere premierului să iniţieze procedurile de inlcudere a patrimoniului de la Roşia Montană pe lista UNESCO, să-l demită pe Daniel Chiţoiu (care a afirmat, la începutul lui iunie, că este convins că proiectul Roşia Montană va demara până la sfârşitul lui 2012-n.r) şi să invalideze procedurile de evaluare a impactului asupra mediului, în lipsa unor planuri de urbanism valabile.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat la începutul acestei săptămâni: "Miercuri (n.r. ieri), prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui. În afară de acordul de asociere care se află pe site-ul Ministerului Economiei şi care este public, dorim ca publicul să fie informat în ceea ce priveşte conţinutul licenţei de exploatare. Licenţele de exploatare, în principiu, sunt trecute la categoria informaţii clasificate. Dar pe noi ne interesează ca, atât timp cât acest proiect reprezintă sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atât de importante, românii să cunoască despre ce este vorba. Nu este suficient să cunoască un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul să aibă acces la toate informaţiile legate de acest proiect".

Rovana Plumb a menţionat, totodată, că în cazul în care Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) nu va răspunde pozitiv acestei solicitări, vor fi găsite modalităţile legale prin care investitorul să respecte legea.

Ştefania Simion, Alburnus Maior:

"În discuţiile ONG-urilor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană cu reprezentanţii Ministerului Mediului, mesajul a fost de amânare a dezbaterilor până după alegeri".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. evident ca desecretizarea licentei nu tine de cei de la RMGC, aceasta este secretizata prin lege, iar Guvernul practic prin cererea asta a cerut sa fie incalcata legea. Cred ca e o premiera mondiala! Dar totusi, factorii de decizie cunosc continutul acelei licente, pot sa dea un raspuns legat de acest proiect, ca deja se amana de prea mult timp.

    1. da, factorii de decizie pot lua o hotarare, dar sunt prea lenesi s-o ia.Intre timp, mii de oameni mor de foame, somajul e in crestere si poluare continua sa-si faca de cap, desi solutionarea acestor probleme este la doar un aviz distanta

    asta pare sa fie o noua incercare de a amana un raspuns legat de proiectul asta, pentru ca licenta e clasificata prin lege. Degeaba le cer acordul investitorilor, daca legea spune ca e clasificata. Sau legea nu e lege pentru acest guvern?

    Mi se pare ca Guvernul, prin asta, le cere celor de la RMGC sa fie de acord ca ei sa incalce legea. E absurd. Daca legea spune ca licenta e secretizata, degeaba isi dau ei acordul, ca legea ramane lege.

    1. chiar e absurd si nici nu cred ca s-a intamplat pe undeva in lumea asta ca un Guvern, dupa ce timp de 15 ani amana un raspuns, sa-i ceara unui investitor sa incalce legea, doar pentru ca declaratiile premierului sa capete validitate. eu astept mai intai un raspuns de la Guvern si, apoi, desecretizarea. Mii de oameni asteapta acest proiect, sa nu uitam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb