Decizia recentă a Ministrului de Turism, Mircea Titus Dobre, de a desfiinţa birourile externe de promovare a născut nemulţumiri din partea industriei.
Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) a declarat pentru de News.ro: "Consultările cu diferinte asociaţii, patronate au început abia după ce s-a publicat în dezbatere publică proiectul, şi nu înainte, cum era firesc. Trebuia să existe o evaluare, un diagnostic al situaţiei, al activităţii şefilor acestor birouri şi o transparenţă mai mare, o comunicare mai bună, cu cifre, rapoarte. Şi ar fi ieşit o reoganizare mai bună".
Reprezentantul FIHR mai precizează că indiferent de forma de organizare, la birouri ar trebui să fie oameni care ştiu ceva turism, ci nu oameni de carieră care să trebuiască să facă turism.
De asemenea, Călin Ile a afirmat, potrivit News.ro, că nu vede posibilă în viitor funcţionarea birourilor în cadrul ambasadei.
Preşedintele FIHR a explicat: "De regulă, aceste birouri sunt aşezate în zone aglomerate, în centrul unui oraş, nu în zone rezidenţiale, unde sunt acum ambasadele, turistul trebuie să aibă acces uşor la aceste birouri".
Domnia sa consideră că nu va exista acelaşi ritm de creştere a numărului de turişti străini în România şi că va fi afectată creşterea pe full sezon.
Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines, consideră că trebuia făcut ceva cu birourile externe de turism la un moment dat.
Domnia sa a mai precizat că, în calitate de preşedinte al task force-ului pe turism la Coaliţia pentru Dezvoltarea României, a primit un telefon de la ministrul Turismului care i-a transmis că birourile nu vor rămâne închise, ci vor fi redeschise.
Dragoş Anastasiu a mai precizat: "Mi-aş fi dorit să văd un studiu de impact, să văd o analiză a ultimilor cinci ani , ce a fost bine, ce nu a mers, cum ar putea să fie mai bine şi cum ar putea să se dezvolte altfel. Vreau să văd o evaluare obiectivă a oamenilor care merg acolo, iar principalul criteriu trebuie să fie competenţa".
Adrian Radu, directorul de vânzări al Nova Travel, parte din Grupul Eurolines, fost reprezentant al României la biroul extern din Paris timp de trei ani a declarat recent într-o întâlnire cu presa că este nevoie de o eficientizare a birourilor externe de turism.
Domnia sa a precizat: "Dacă ne dorim ceea ce spunea domnul ministru, un birou deschis cu publicul, e imposibil ca o singură persoană să facă lucrul acesta".
Ministrul Turismului vrea ca birourile de promovare externă să fie închise şi reorganizate. Acestea ar urma să aibă o dublă subordonare, a Ministerului Turismului şi a Ministerului Afacerilor Externe.