DEŞI DATELE INDICĂ O ÎNRĂUTĂŢIRE A SISTEMULUI DE PENSII, Românii sunt optimişi când se gândesc la pensia de la stat

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2009

Românii şi bulgarii sunt cei mai optimişti dintre toţi europenii când vine vorba de viitorul pensiei pe care o vor primi de la stat, arată datele ultimului Eurobarometru pentru luna aprilie 2009, realizat de Comisia Europeană. Potrivit acestui sondaj de opinie, realizat pe întreg teritoriul Uniunii Europene, 48% dintre români şi 45% dintre bulgari sunt foarte siguri că, în următoarele decenii, statul va reuşi să plătească pensiile şi să aibă grijă de pensionari.

În sens opus, 40% dintre români şi 38% dintre bulgari nu sunt de acord cu această afirmaţie şi se arată pesimişti.

Asociaţia pentru Pensiile Adminis-trate Privat din ţara noastră consideră că optimismul românilor cu privire la viitorul pensiei de stat este surprinzător, din cauză că ţara noastră are printre cele mai mici pensii publice dintre toate statele UE, alături de Bulgaria.

Spre deosebire de bulgari, româ-nii nu consideră că pensionarii de astăzi acceptă nevoia unor reforme profunde în sistemul public de pensii, pentru a uşura povara fiscală asupra salariaţilor de astăzi, mai subliniază asociaţia.

În timp ce în Bulgaria cetăţenii cred în proporţie de 62% că pensionarii sunt de acord cu o reformare a sistemului de pensii (cea mai înaltă cotă din UE), în ţara noastră doar 42% dintre cetăţeni consideră că pensionarii sunt favorabili reformării profunde a sistemului public de pensii (printre cele mai reduse cote din UE).

Totuşi, numărul actual de pensionari din sistemul public este de aproape 4,7 milioane, iar raportul salariaţi - pensionari s-a înrăutăţit în mod continuu. Dacă, în 1990, circa 8,2 milioane de salariaţi susţineau 2,5 milioane de pensionari ( raport de 3,3 la 1), astăzi situaţia s-a deteriorat. În prezent, 4,7 milioane de salariaţi cotizează pentru a susţine pensiile a 4,7 milioane de pensionari (raport 1 la 1).

Prognoza realizată de EUROSTAT arată faptul că, în 2050, în ţara noastră, 40 de salariaţi vor contribui pentru pensia a 100 de salariaţi (raport 0,4 la 1).

Nici valoarea pensiilor nu este tocmai mulţumitoare, ea neputând asigura un trai decent. În 2009, în ţara noastră, peste 1,6 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie mai mică de 500 de lei/lună, mai mult de 3,2 milioane de pensionari au o pensie mai mică de 800 de lei/lună şi peste 3,9 milioane de pensionari au o pensie mai mică de 1.000 de lei/lună. În schimb, numărul pensionarilor ce primesc o pensie mai mare de 2.000 de lei pe lună este de doar 35.000.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai sigur unde mai pui ca pensionarii de lux MAGISTRATI AVIATORI PARLAMENTARI COTIZEAZA CU 5% LA SISTEM IAR STATUL II COMPENSEAZA CU SUTE DE MIL.GRESESC!!! BANII VIN DE LA SANATATE INVATAMANT SI ALTE CATEGORII CARE-SI PLATESC TOATA TAXELE, INCLUSIV ASIGURARI DE SANATATE ,IAR CEI MAI SUS AMINTITI BENEFICIAZA DE PENSII DE LUX SI MEDICAMENTE GRATUITE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb