DEŞI DOBÂNDA DE POLITICĂ MONETARĂ A ATINS UN NOU MINIM BNR: Dobânzile din piaţă sunt prea mari

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2010

BNR: Dobânzile din piaţă sunt prea mari

Ratele medii ale dobânzilor la depozitele şi la creditele noi rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul dobânzii de politică monetară, sunt de părere oficialii BNR, în ciuda faptului că au consemnat evidente ajustări descendente ale acestora, iar lichiditatea din sistemul bancar s-a îmbunătăţit semnificativ.

În sprijinul reluării creditării şi a relansării economice, Banca Naţională a României a decis, ieri, în şedinţa Consiliului de Administraţie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, de la 7%, începând de astăzi.

Totodată, CA al BNR a hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

De la începutul anului, până în prezent, BNR a mai redus dobânda-cheie de două ori, de la 8% pe an, la 7,5% pe an, pe data de 6 ianuarie, până la 7% pe an, pe 4 februarie.

Decizia BNR este în conformitate cu aşteptările analiştilor. Cei de la "ING" Bank au precizat că reducerea de 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară ar duce la scăderea ratei de dobândă a facilităţii de depozit la 2,5%, iar ratele de dobândă pe termen scurt ar putea să se îndrepte către acest nivel. "Această evoluţie este favorabilă titlurilor de stat pentru care dinamica ratelor de dobândă pe termen scurt pare determinantă", au arătat analiştii "ING" Bank.

Cei de la "Citibank" estimează că Banca Centrală va mai reduce dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, în luna mai, şi că se va opri la acest nivel. Totodată, analiştii citaţi spun că este puţin probabil ca BNR să scadă nivelul dobânzii de politică monetară sub 6%, având în vedere că ratele reale nu au cum să mai coboare. Potrivit acestora, gradul mare de slăbiciune al economiei româ-neşti şi moneda naţională puternică prevesteau dezinflaţia, însă creşterea preţului la petrol şi aşteptările inflaţioniste umbresc perspectivele inflaţiei. În acest context, analiştii "Citi" Bank se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 4,5%, faţă de 4,7%, în 2009.

Potrivit comunicatul transmis, ieri, de BNR, analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici atestă reluarea procesului de dezinflaţie în condiţiile scăderii ratei anuale a inflaţiei de bază CORE2 ajustate (n.r. Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustat este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice) şi aprecierii leului, precum şi existenţa unor semnale ale ameliorării activităţii în unele sectoare ale economiei naţionale în timp ce în alte sectoare se menţin incertitudini.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,49%, în luna februarie, după creşterea până la nivelul de 5,2% survenită în ianuarie ca efect temporar al şocului exogen al ajustării accizelor la tutun.

"Perspectivele indică o continuare a procesului de dezinflaţie, dar şi menţinerea incertitudinilor legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile", se mai arată în comunicatul BNR.

BNR a redus dobânda-cheie şi a menţinut nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb