O divizie din SUA a celei mai mari bănci germane, "Deutsche Bank" AG, va plăti 37 de milioane de dolari pentru încheierea în mod amiabil a unor anchete oficiale privind înşelarea clienţilor care au utilizat sistemele sale alternative de tranzacţionare ("dark pool").
În anul 2014, autorităţile de reglementare americane au lansat investigaţia la "Deutsche Bank", dorind să afle dacă sistemele "dark pool" ale acesteia au oferit avantaje incorecte clienţilor traderi de înaltă frecvenţă din Statele Unite.
Eric Schneiderman, procurorul general al statului New York, a declarat, vineri, că banca se face vinovată de înşelarea clienţilor. Schneiderman a adăugat că, în cazul cu statul New York şi autoritatea pieţei de capital (U.S. Securities & Exchange Commission), "Deutsche Bank" a recunoscut că a distribuit materiale promoţionale înşelătoare.
În urmă cu doi ani, banca germană de investiţi a anunţat că va coopera în cadrul anchetei, după ce a fost acuzată în instanţă că a încălcat normele pieţei de capital din SUA, permiţându-le traderilor de înaltă frecvenţă să realizeze profituri importante în defavoarea investitorilor instituţionali, precum fondurile de pensii şi companiile de asigurări.
Sistemul "dark pool" a fost creat ca o alternativă la tranzacţiile bursiere "de suprafaţă". Acesta a câştigat tot mai mult teren, însă este criticat pentru opacitatea sa. "Dark pool"-urile sunt deţinute în general de societăţi de brokeraj, inclusiv de toate băncile majore. Participanţii la tranzacţiile derulate în acest sistem sunt anonimi, iar informaţiile privind transferurile cu acţiuni sunt ascunse până la finalizarea lor.