DEZBATERE ÎN PARLAMENT Numărarea morţilor de Covid-19, disecată de deputaţi

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 17 mai 2021

În Corona forms sunt raportate decesele cu numele persoanei respective şi Codul Numeric Personal, în timp ce în alerte.ms.ro spitalele raportează doar numărul de decese. (Sursa foto: www.rollingstone.com)

În Corona forms sunt raportate decesele cu numele persoanei respective şi Codul Numeric Personal, în timp ce în alerte.ms.ro spitalele raportează doar numărul de decese. (Sursa foto: www.rollingstone.com)

Scandalul privind diferenţa deceselor cauzate de Covid-19 raportate în platformele Corona forms şi alerte.ms.ro se află pe ordinea de zi a şedinţei de plen, de astăzi, din Camera Deputaţilor. Conform acesteia, de la ora 16, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, va prezenta raportul preliminar, după care vor avea loc dezbateri politice.

Dezbaterea din Camera Deputaţilor are loc după ce, la începutul săptămânii trecute, deputaţii PSD au organizat un protest spontat în Parlament, în faţa biroului preşedintelui Ludovic Orban, cu pancarte negre inscripţionate cu mesajele "Nu ascundeţi morţii" şi "Vinovaţii să plătească".

"Şi fostul, dar şi actualul ministru al Sănătăţii au declarat că există probleme cu aceste calcule şi există nişte chestiuni care nu sunt corelate. Avem chiar o declaraţie cutremurătoare a domnului Vlad Voiculescu, pe vremea când era ministru al Sănătăţii, care ne spunea că la un singur spital din Bucureşti sunt raportate 500 de decese în minus. Noi nu spunem că e adevărat ce spune fostul ministru Voiculescu sau doamna ministru Ioana Mihăilă. Cert este că, din informaţiile pe care le avem, PNL-USR-UDMR doresc să respingă constituirea aceste comisii de anchetă, ceea ce este inexplicabil şi este şocant", a susţinut Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

Parlamentarii social-democraţi au cerut chiar înfiinţarea unei comisii de anchetă care să elucideze această problemă, dar solicitarea lor a fost respinsă de majoritatea PNL-USR PLUS-UDMR cu 230 de voturi contra şi 156 de voturi pentru înfiinţarea comisiei.

La câteva zile după acest protest, Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, la cererea premierului Florin Cîţu, raportul privind decesele provocate de Covid-19. Potrivit acestuia, decesele raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică. În schimb, datele din CoronafForms corespund în proporţie de 96% cu cele din INS, se arată în respectivul documnet.

În Corona forms sunt raportate decesele cu numele persoanei respective şi Codul Numeric Personal, în timp ce în alerte.ms.ro spitalele raportează doar numărul de decese. De aceea, specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii susţin că procedura de raportare în alerte.ms.ro este deficitară şi recomandă renunţarea la aceasta, în timp ce raportarea în Corona forms, deşi conţine unele erori, este cea validă.

"Un export din cele două baze de date a relevat că, până la data de 31 martie 2021, s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro şi respectiv 23.931 decese în Corona forms", se arată în raport.

Cu alte cuvinte, conform specialiştilor, numărul real al persoanelor decedate de Covid-19 ar fi cel din Corona forms care este cu mult mai mic decât cel declarat de spitale pe platforma ce aparţine Ministerului Sănătăţii.

Conform raportului, sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondenţă convenabilă între decesele confirmate Covid raportate la INS şi respectiv cele raportate în Corona forms (96%). Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decât abaterea anuală şi acest fapt se explică, probabil, prin evoluţia pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluţiei conceptelor legate de raportare, a codificării şi a fenomenelor tardive (înregistrărilor întârziate).

În document se mai arată că platforma alerte.ms.ro a avut rolul de a fi un instrument pentru managementul operaţional (distribuire de materiale şi echipamente, identificare rapidă de nevoi de resurse/resurse pentru pacienţi in stare gravă) decât un rol de sistem informaţional pentru colectarea şi analiza deceselor. Corectitudinea informaţiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiţionată esenţial de acurateţea cu care raportează spitalele. Experţii Ministerului Sănătăţii afirmă că spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare şi este evident că nu există resurse umane disponibile şi pregătite nici la nivelul spitalului şi nici la nivelul direcţiilor de sănătate publică pentru a valida aceste raportări.

În document, comisia de experţi aduce in atenţia Ministerului Sănătăţii faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse. De asemenea, neconcordanţele între cele doua serii de date sunt inevitabile. Ei mai afirmă că stabilirea numărului final de decese Covid, conform definiţiei OMS, este fezabilă numai după încetarea stării de pandemie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa e cand unul numara de la dreapta la stanga iar celalat de la stanga la dreapta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb