Deputaţii britanici încep astăzi ultima zi de examinare a proiectului de lege cu privire la retragerea din UE, care urmează să pună capăt supremaţiei dreptului european.
Precedenta şedinţă de dezbateri a fost marcată de o înfrângere a Theresei May, care dispune de o majoritate mică în Camera Comunelor, în contextul în care 11 deputaţi conservatori au votat împreună cu opoziţia pentru ca Parlamentul să obţină un vot final asupra termenilor divorţului cu UE, împotriva voinţei Guvernului, relatează News.ro.
Theresa May a reuşit să obţină acordul Celor 27 în vederea deschiderii în curând a negocierilor cu privire la viitoarea relaţie între ţara sa şi UE.
Însă după acest succes urmează partea cea mai grea, iar ea este supusă unor presiuni să-şi definească atât poziţia cu privire la perioada de tranziţie pe care o doreşte după Brexit, cât şi tipul de relaţie comercială.
May şi-a convocat marţi miniştrii într-o primă reuniune consacrată acestor doiă subiecte.
Membrii Guvernului împărtăşesc obiectivul obţinerii "unui acord care să garanteze cele mai bune condiţii comerciale posibile cu UE şi să faciliteze totodată acorduri ambiţioase cu ţări terţe", a anunţat un purtător de cuvânt după reuniune.
Însă Guvernul rămâne profund împărţit între susţinătorii unei rupturi clare şi nete cu UE şi cei care apără un Brexit mai suplu în vederea privilegierii relaţiilor comerciale.
Indiferent care tabără se va impune, liderii europeni au avertizat că Regatul Unit nu va putea să iasă din piaţa unică sau Uniunea Vamală şi să pretindă să continue să beneficieze de pe urma lor, conform News.ro.