Dezvoltarea activităţii de cercetare-dezvoltare în mediul privat necesită stimulente fiscale

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 februarie 2008

Dezvoltarea activităţii de cercetare-dezvoltare în mediul privat necesită stimulente fiscale

Dezvoltarea activităţii de cercetare-dezvoltare în mediul privat românesc pentru a ajunge din urmă alte state dezvoltate necesită stimulente fiscale, a declarat ieri preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, în cadrul Simpozionului Internaţional R&D Ousourcing and Smart­sourcing. "Probabil că, pe viitor, vor fi necesare stimulente fis­cale pentru firmele care finanţează activităţile de cercetare-dezvoltare. Nu putem ajunge din urmă ţările dezvoltate decât prin stimularea investiţiilor în acest sector", a explicat Voinea, citat de Rompres. În opinia sa, acest lucru va fi posibil doar în contextul unei schimbări radi­cale a politicii fiscale, în para­lel cu o altă structură a impo­zitării.

"România are potenţial în această direcţie, nu doar inves­tiţii care să creeze locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, care să aducă valoare adăugată mare", a mai spus Voinea.

Analistul este de părere că în România statul finanţează dezvoltarea şi cercetarea de trei ori mai mult decât mediul privat. În statele OECD, circa 0,76 euro alocaţi de stat creează un euro pentru mediul privat. În România însă, banii se întorc tot la stat, consideră analiştii. Potrivit unui studiu GEA, ponderea fondurilor alocate de firmele cu capital străin pentru cercetare-dezvoltare a crescut de la circa 3% din totalul cifrei de afaceri, la circa 5 procente în 2005.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române pentru Indus­tria Electronică şi Software (ARIES), Florin Vrejoiu, pentru a-şi îmbunătăţi balanţa de plăţi, România are nevoie de exporturi semnificative de produse cu valoare adăugată ridicată. "Nu poţi deveni o ţară dezvoltată dacă nu exporţi în mod semnificativ valoare adă­ugată mare", a spus Vrejoiu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb