Dezvoltarea activităţii de cercetare-dezvoltare în mediul privat românesc pentru a ajunge din urmă alte state dezvoltate necesită stimulente fiscale, a declarat ieri preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, în cadrul Simpozionului Internaţional R&D Ousourcing and Smartsourcing. "Probabil că, pe viitor, vor fi necesare stimulente fiscale pentru firmele care finanţează activităţile de cercetare-dezvoltare. Nu putem ajunge din urmă ţările dezvoltate decât prin stimularea investiţiilor în acest sector", a explicat Voinea, citat de Rompres. În opinia sa, acest lucru va fi posibil doar în contextul unei schimbări radicale a politicii fiscale, în paralel cu o altă structură a impozitării.
"România are potenţial în această direcţie, nu doar investiţii care să creeze locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, care să aducă valoare adăugată mare", a mai spus Voinea.
Analistul este de părere că în România statul finanţează dezvoltarea şi cercetarea de trei ori mai mult decât mediul privat. În statele OECD, circa 0,76 euro alocaţi de stat creează un euro pentru mediul privat. În România însă, banii se întorc tot la stat, consideră analiştii. Potrivit unui studiu GEA, ponderea fondurilor alocate de firmele cu capital străin pentru cercetare-dezvoltare a crescut de la circa 3% din totalul cifrei de afaceri, la circa 5 procente în 2005.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), Florin Vrejoiu, pentru a-şi îmbunătăţi balanţa de plăţi, România are nevoie de exporturi semnificative de produse cu valoare adăugată ridicată. "Nu poţi deveni o ţară dezvoltată dacă nu exporţi în mod semnificativ valoare adăugată mare", a spus Vrejoiu.