Peste 90% dintre vilele cu destinaţie turistică şi terasele din staţiunea balneoclimaterică Sovata sînt în pragul falimentului, întrucît sînt ocupate la capacitate minimă, transmite Rompres.
Unul dintre motivele care a dus la reducerea drastică a numărului de turişti care au optat pentru un sejur la Sovata este legat de inundaţiile care au lovit ţara noastră în ultima perioadă. Puţinii turişti la care mai speră patronii de hoteluri şi vile din Sovata sînt străinii, dar majoritatea acestora au contramandat rezervările.
Un alt motiv care i-a îndepărtat şi pe turiştii români îl reprezintă preţurile exagerate practicate la cazare şi masă. Anul aces-ta, în plin sezon, hotelurile şi vilele din Sovata sînt goale, iar la Lacul Ursu, cel mai cunoscut lac helioterm din Europa, locul este aproape pustiu. Preţul unui bilet de intrare este de 100.000 lei vechi pentru o persoană pînă la orele amiezii, cînd turiştii sînt obligaţi să părăsească plaja lacului. Pentru după amiază, turiştii sînt obligaţi să plătească din nou biletul, chiar dacă au mai cumpărat unul dimineaţa.
Turiştii se plîng şi de tarifele practicate la restaurante şi de preţurile exorbitante din pieţele alimentare. Astfel, o banală ciorbă costă peste 60.000 lei vechi, un cotlet de porc cu garnitură depăşeşte 190.000 lei vechi, colacul secuiesc s-a scumpit la 70.000 lei vechi, iar roşiile se pot cumpăra cu 30.000 lei vechi.
Cazarea la case particulare costă între 600.000 şi 800.000 lei vechi pe noapte pentru o cameră, iar la hotel camera costă 1.200.000 lei vechi.
Marton Karoly, proprietar de vilă din Sovata, a spus că în toa-tă vila are ocupate doar două camere. "Niciodată nu a fost aşa ceva. De cînd societatea Danubius a preluat Lacul Ursu şi staţiunea, numărul turiştilor a scăzut îngrijorător. Au ridicat prea mult preţurile. Pensiunile şi restaurantele nu vor rezista pîna la sfîrşitul anului. Majoritatea deschid doar sîmbăta şi duminica", a spus Marton Karoly.