DIICOT ANCHETEAZĂ CFR MARFĂ: Prejudiciu de 6 milioane euro din vânzarea a 2.450 de vagoane destinate casării

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 4 mai 2017

Prejudiciu de 6 milioane euro din vânzarea a 2.450 de vagoane destinate casării

Fostul director al CFR Marfă, Mihuţ Crăciun, vizat în anchetă

BRM: "Licitaţia a respectat reglementările în vigoare"

REMAT: "Preţul mare de vânzare solicitat a determinat CFR Marfă SA să repete de cel puţin 6 ori procedura de licitaţie din lipsă de ofertanţi"

CFR Marfă: "Vagoanele din ancheta DIICOT îndeplinesc condiţiile de casare"

------------

Actualizare 07:33 Dosarul CFR Marfă: Un număr de 21 de persoane au fost reţinute, inclusiv fostul director Mihuţ Crăciun

Un număr de 21 de persoane, între care şi fostul director general al CFR Marfă Mihuţ Crăciun, au fost reţinute în dosarul privind vânzarea la fier vechi a 2.450 de vagoane de către CFR Marfă, la un preţ subevaluat, audierile la sediul DIICOT Timişoara desfăşurându-se pe tot parcursul nopţii de miercuri spre joi.

La audieri au sosit, la sediul DIICOT Timişoara, în cursul nopţii de miercuri, trei maşini cu angajaţi ai CFR Marfă de la Bucureşti, dar şi reprezentanţi ai firmei REMAT din Călăraşi, care avea contract cu CFR Marfă pentru casarea vagoanelor de tren, relatează News.ro.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma audiarilor care s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru un număr de 21 de persoane, între care fostul director general al CFR Marfă Mihuţ Crăciun.

Toate cele 21 de persoane reţinute în acest dosar ar urma să fie duse la Tribunalul Timiş cu propunerea de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

(S.A.)

-------------

Actualizare 07:10 Un număr de unsprezece reţinuţi, în dosarul CFR Marfă

Un număr de unsprezece persoane au fost reţinute, la începutul nopţii, în dosarul privind vânzarea la fier vechi a 2.450 de vagoane de către CFR Marfă, la un preţ subevaluat.

Două maşini cu angajaţi ai CFR Marfă, inclusiv cu funcţii de conducere, care urmau să fie audiaţi de către procurori, au ajuns de la Bucureşti la Timişoara aseară, în jurul orei 23.00, informează News.ro.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, un număr de unsprezece persoane au fost reţinute până la ora 24.00 în urma audierilor de la sediul DIICOT Timişoara, în dosarul în care mai mulţi angajaţi ai CFR Marfă sunt cercetaţi într-un dosar privind vânzarea vagoanelor de marfă la fier vechi, la preţ subevaluat.

Printre cei reţinuţi se află membri din conducerea comisiilor de casare, precum şi din conducerea sucursalei CFR Marfă, din Timişoara.

Persoanele sosite de la Bucureşti miercuri noaptea au spus că nu ştiu de ce au fost aduse la audieri.

Conform surselor citate, urma ca în noaptea de miercuri spre joi să sosească o a treia maşină de la Bucureşti. Astfel, susţin sursele citate, urmau să fie aduşi la Timişoara directorul CFR Marfă, Mihuţ Constantin Crăciun, dar şi reprezentanţi ai firmei REMAT din Călăraşi, care avea contract cu CFR Marfă pentru casarea vagoanelor de tren.

(S.A.)

------------

Fostul director al CFR Marfă, Mihuţ Constantin Crăciun, ar fi vizat în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări faţă de 40 de persoane, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, potrivit unor surse judiciare.

Din decembrie 2015 până în aprilie 2016, Mihuţ Crăciun a ocupat funcţia de consilier la cancelaria primului ministru Dacian Cioloş, pe probleme de economie şi transport, poziţie din care a fost numit, în martie 2016, unul dintre cei patru administratori ai Portului Constanţa.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat, ieri, un număr de 63 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

Procurorii DIICOT susţin că, în cursul anului 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este în sumă de 6.313.748,52 euro.

Procurorii susţin: "Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza unei proceduri de licitaţie deschisă a 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria «deşeu fier vechi greu» şi «deşeu fier vechi special» (oţel), categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară. Manopera frauduloasă a fost premeditată de către factorii de decizie din cadrul societăţii de transporturi feroviare în conivenţă cu reprezentanţii firmei de colectare a deşeurilor. S-a constatat că, deşi oferta de vânzare iniţiată de către reprezentanţii societăţii de transporturi feroviare pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul firmei de colectare a menţionat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Preţul de achiziţie a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru «deşeu fier vechi greu» era de 175,88 euro/tonă, iar pentru «deşeu fier vechi special» (oţel) era de 218,90 euro/ tonă. A rezultat că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul «deşeurilor fier vechi special» (oţel) şi cu 46,56% în cazul «deşeurilor fier vechi greu»".

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres: "Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii SNTF MARFĂ «CFR Marfă» SA, compusă din Directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, Directorul Operaţiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări - Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic - Financiar Pavel Bărculeţ, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, Şeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Aceştia ar fi iniţiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracţional organizat ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor SNTF Marfă CFR Marfă SA - Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentanţii SC Remat SA Călăraşi, beneficiara contractului".

DIICOT menţionează: "În vederea preluării deşeurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor societăţii de transport, câte un reprezentant care conform «Convenţiei comune de lucru» au întocmit împreună cu reprezentanţii comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de tăiere, note de cântar etc, documente în care, cu ştiinţă, s-a omis menţionarea cantităţilor de deşeuri de oţel şi de fier greu.

De asemenea, unii dintre reprezentaţii firmei de colectare a deşeurilor au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, ameninţând intervenţia pe lângă conducerea unităţii în vederea destituirii din funcţie, în cazul în care nu se conformau planului infracţional".

Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantităţile de 35.002,12 tone de oţel şi 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantităţi care au fost menţionate în documentele încheiate ca fier vechi.

BRM nu răspunde de calitatea vagoanelor CFR Marfă şi nici de cantităţile livrate

Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu răspunde cu privire la cantităţile livrate sau calitatea vagoanelor CFR Marfă, licitaţia respectând reglementările în vigoare, se arată într-un comunicat de presă al bursei.

Oficialii Bursei menţionează: "BRM a organizat această licitaţie conform reglementărilor în vigoare şi respectând instrucţiunile primite de la CFR Marfă. Licitantul câştigător a fost REMAT Călăraşi. BRM nu răspunde şi nu are informaţii despre derularea ulterioară a contractului nici în ceea ce priveşte cantităţile livrate şi nici referitor la tipurile şi calitatea vagoanelor livrate".

Potrivit acestuia, în prezent, BRM a pus la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile şi documentele solicitate referitor la organizarea acestei licitaţii şi este la dispoziţia autorităţilor competente pentru orice fel de alte informaţii şi detalii.

Remat Călăraşi: "Compania a respectat toate normele legale cu privire la adjudecarea licitaţiei"

Remat Călăraşi este cumpărător de bună credinţă şi a respectat toate normele legale cu privire la adjudecarea licitaţiei şi derularea contractului de vânzare-cumpărare, susţine compania, într-un comunicat de presă.

Oficialii Remat Călăraşi susţin: "Bursa Română de Mărfuri a organizat, începând cu sfârşitul anului 2015, procedura de licitaţie deschisă cu oferta în plic închis, urmată de şedinţa de licitaţie cu strigare prin care SNTFM «CFR MARFĂ» oferea spre vânzare «fier vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane pe roţi proprii, care îndeplinesc condiţiile de casare». Ca urmare a lipsei ofertanţilor procedura de licitaţie deschisă a fost repetată lunar până la data de 22. 08. 2016, când SC REMAT SA Călăraşi a adjudecat licitaţia urmare ofetei depuse. Precizăm că preţul mare de vânzare solicitat (pentru o marfă nepregătită), a determinat SNTFM CFR Marfă SA să repete de cel puţin 6 ori procedura de licitaţie din lipsă de ofertanţi".

Reprezentanţii companiei susţin că Remat a suportat toate cheltuielile legate de dezmembrarea vagoanelor casate: "SC REMAT SA Călăraşi, fiind singurul ofertant, a cumpărat vagoanele casate scoale la licitaţie, urmare ofertei depuse de 120 de euro/tonă, preţ stabilit de vânzător, în condiţiile în care societatea noastră a suportat toate cheltuielile ocazionate de dezmembrarea vagoanelor casate şi cântărire, depozitarea şi transportul fierului vechi rezultat, cheltuieli care în piaţă sunt estimate la minim 40 euro/tonă. Precizăm că la data adjudecării licitaţiei preţul unei tone de fier vechi pregătit pe piaţa din România, era de 165-175 de euro".

Compania Remat SA Călăraşi este controlată de libanezul Tawil Abbas şi a fost implicată într-un scandal în vara anului 2015, când politiştii descoperise indicii că firma s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi firme fără documente legale şi ar fi înregistrat achiziţii fictive în valoare de 59 milioane euro, potrivit News.ro .

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Tawil Group este un grup de firme cu capital integral privat şi este condus şi coordonat de familia Tawil încă din anul 1964. Obiectul principal de activitate este colectarea şi valorificarea deşeurilor feroase şi neferoase.

De-a lungul timpului, acest grup de firme a reuşit să îşi extindă afacerea, ajungând în prezent să opereze în 25 de ţări.

Administratorul judiciar, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al companiei Remat SA Călăraşi este Ion Găbreanu, în vârstă de 62 de ani. Alţi membri ai consiliului de administraţie ai companiei mai sunt Ana Elena şi Ioan Pura.

Compania Remat SA Călăraşi a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri netă de 258 de milioane de lei (peste 57 milioane euro) şi un profit de 3,7 milioane lei ( circa 842.000 de euro), având 105 angajaţi. Societatea a fost privatizată în1998, fiind preluată de libanezii de la Tawil Group.

Poliţiştii au descins pe 23 iunie 2015 în opt judeţe, iar 116 persoane au fost duse la audieri, fiind suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudicul produs fiind de 10 milioane de euro.

Potrivit Poliţiei Române, la acea dată, peste 600 de poliţişti au descins în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Într-un comunicat de presă transmis ulterior, patronul grupului de firme, Tawil Abbas, a precizat că, în urma acţiunilor Poliţiei Române din 23 iunie 2015, s-ar fi lămurit suspiciunile la adresa firmei sale. "Sper că prin audierea reprezentanţilor acestor firme, s-au lămurit suspiciunile cu privire la relaţia dintre societatea pe care o administrez şi acestea", susţinea Tawil, la acel moment.

CFR Marfă: "Consiliul de Administraţie va numi o conducere interimară"

Consiliul de Administraţie al SNTFM CFR Marfă SA urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societăţii, potrivit reprezentanţilor companiei. Aceştia precizează că cele 2.450 de vagoane de marfă care apar în ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) îndeplinesc condiţiile de casare şi nu mai prezintă utilitate funcţională.

CFR Marfă precizează: "Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii. Având în vederea faptul că în momentul de faţă la sediile centrale şi teritoriale ale SNTFM CFR Marfă au loc percheziţii şi audieri, fiind o anchetă în curs de desfăşurare, reprezentanţii societăţii nu pot face alte declaraţii referitoare la acest subiect. Consiliul de Administraţie al SNTFM CFR Marfă SA urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societăţii".

Mihuţ Constantin Crăciun a fost numit în funcţia de director general al CFR Marfă în aprilie 2016 şi a fost revocat în decembrie 2016.

Crăciun a fost numit în urma unei proceduri de selecţie, în baza Ordonanţei de Urgenţă privind guvernanţa corporativă în instituţiile publice. El a făcut parte din echipa de management a producătorului şi distribuitorului de băuturi răcoritoare Coca Cola România încă de la intrarea pe piaţa locală, în perioada ianuarie 1992 - octombrie 1996. De asemenea, a fost director de vânzări la producătorul de tutun Japan Tobacco International şi director general Red Bull România, Bulgaria, Albania şi Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb