Cheltuielile militare mondiale s-au stabilizat anul trecut din cauza crizei economice, după 13 ani consecutivi de creştere, arată un raport publicat ieri de Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) şi preluat de Agerpres. Potrivit Sipri, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.740 miliarde de dolari (1.320 miliarde de euro), practic neschimbate în termeni reali comparativ cu 2010. "Creşterea uşoară de 0,3% înregistrată în 2011 comparativ cu 2010 marchează sfârşitul unei curse de creştere continuă a cheltuielilor militare în perioada 1998-2010, perioadă care a inclus şi o creştere anuală medie de 4,5% între 2001 şi 2009", se arată în raportul Sipri.
Raportul subliniază că şase din primii zece cumpărători mondiali de armament, Brazilia, Franţa, Germania, India, Marea Britanie şi SUA, şi-au redus bugetele militare în 2011 în încercarea de a reduce deficitele bugetare. Cheltuielile militare ale SUA (ţara cu cel mai mare buget des-tinat apărării) au scăzut cu 1,2% în termeni reali. De asemenea, Franţa a redus bugetul apărării cu 4% după 2008, iar reduceri mai modeste au avut loc în Germania (1,4%) şi Marea Britanie (0,6%).
"Efectele secundare ale crizei economice globale, în special măsurile de reducere a deficitului în SUA şi Europa, au stopat în sfârşit (cel puţin pentru moment) creşterea cheltuielilor militare înregistrată timp de un deceniu", a explicat Sam Perlo-Freeman, cercetător la Sipri. SIPRI este un institut internaţional independent, ce are sediul la Stockholm şi este specializat în conflicte, controlul armelor şi dezarmare.