DIN CELE ZECE MĂSURI ANTICRIZĂ, Doar trei au produs efecte, consideră Geoană

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2009

Liderul PSD consideră că politica economică a actualului Guvern trebuie rediscutată.

Liderul PSD consideră că politica economică a actualului Guvern trebuie rediscutată.

Preşedintele Senatului, Mi­r­cea Geoană, a afirmat, ieri, că doar trei dintre cele zece măsuri anticriză propuse de coaliţia de guvernare au produs efecte coerente în economie, în timp ce restul nu au avut influenţa scontată. Mircea Geoană a explicat: "Guvernul român a încercat să adopte, în această perioadă, un plan anticriză, cum a făcut orice guvern din întreaga lume, din America până în Thailanda şi, după şase luni de la adoptarea acestor măsuri, a venit timpul să tragem linie şi să vedem ceea ce a mers şi ceea ce nu a mers. În evaluarea noas­tră, doar trei dintre cele zece măsuri anunţate au produs efecte coerente în economia noastră. Restul sunt departe de a-şi fi arătat întregul potenţial". Potrivit Agerpres, Geoană nu a menţionat care sunt cele trei măsuri eficiente.

Liderul PSD a criticat dur actuala politică economică a ţării, afirmând că ar fi "un set de improvizaţii", "un fel de tabel de iniţiative, unele dintre ele corecte şi bine intenţionate, dar care împreună nu dau o senzaţie de viziune strategică şi de soluţii coerente pentru depăşirea crizei sau pentru limitarea efectelor".

Politica economică a actualului Guvern trebuie să fie rediscutată, trebuie să fie oferită spre dezbatere publică sănătoasă, a fost de părere Mircea Geoană.

Liderul PSD a mai atras atenţia asupra slabei capacităţi a statului român de a contura politici publice şi de a asigura transparenţa şi eficacitatea cheltuirii banului public, în special în zona achiziţiilor. "Oricât de multe resurse am încerca să aducem către investiţiile de capital, în absenţa unor măsuri extrem de energice pentru combaterea corupţiei în zona achiziţiei publice şi pentru introducerea unor elemente de măsurare a eficacităţii cheltuirii banului public, soluţiile la criza pe care o traversăm vor întârzia să apară", a avertizat Geoană, punctând că niciun Guvern român nu a reuşit să realizeze ceva concret în această privinţă.

Geoană a mai subliniat că atât România, cât şi statele din regiune trebuie să iasă din logica supravieţuirii pe termen foarte scurt, referindu-se şi la deciziile cu caracter strict electoral din ţara noastră.

Preşedintele Senatului a explicat: "Noi trebuie să gândim nu doar cum depăşim criza, dar şi cum pregătim relansarea economică şi poziţionarea României şi a economiilor europene în poziţii avantajoase după ce această criză se va fi consumat, pentru că riscul cel mai mare, într-un an electoral, este ca majoritatea deciziilor importante să fie luate într-o logică extrem de îngustă şi electoralistă, cu tente populiste, care nu fac bine nici celor care le iniţiază, nici populaţiei şi economiei româneşti. Ceea ce cred că trebuie să facem - şi mă refer la România - este să avem o formulare precisă a unei noi politici economice a României".

Geoană a mai atras atenţia asupra decalajelor dintre statele UE şi a riscului de a exista o Europă "cu mai multe viteze", cu politici economice şi fiscale divergente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb