În ultima vreme, poate pentru că ne aflăm şi în anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, se discută din nou despre proiectul de ţară pe care nu-l avem. Se afirmă că, după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană, România nu ar mai avea un proiect de ţară care să "mobilizeze energiile întregului popor" pentru realizarea acestuia.
În programul de guvernare al celui de al treilea guvern socialist PSD-ALDE , la pagina 10, se afirmă că "Impunerea (!) unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toţi cetăţenii trebuie să fie obiectivul fundamental al României". Cetăţenii care au trăit în România şi înainte de anul 1990 au auzit această formulare de obiectiv de foarte multe ori, fără însă ca sa-l vadă şi realizat. Acum , după aproape încă 30 de ani, repetăm acelaşi lucru.
Aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, după aderarea României la Uniunea Europeană, singurul obiectiv fundamental, căruia trebuie să-i subordonăm toate celelalte obiective, este atingerea unui standard de viaţă la nivelul celui mediu din Uniunea Europeană, într-o perioadă de timp de circa 15-20 de ani, caracterizat nu numai prin nivelul venitului naţional brut pe locuitor, ci şi prin sisteme moderne de educaţie şi sănătate şi infrastructură performantă.
Avem exemple de ţări care au reuşit recuperarea decalajelor de dezvoltare în perioade istorice , relativ scurte. Cel mai bun exemplu fiind Coreea de Sud. După cum, numeroase ţări au rămas blocate în capcana venitului mediu.
Ce avem de făcut, nu este greu de definit. Există o experienţă întreagă acumulată în procesul dezvoltării economice. Avem nevoie să ne concentrăm eforturile pe trei direcţii strategice:
Ø investiţii în mijloace fixe (infrastructură, economia digitală, utilaje etc) şi în resursele umane;
Ø promovarea sistemelor eficiente de alocare a resurselor (corupţia infectând toate aceste sisteme);
Ø progresul continuu al tehnologiilor şi al produselor (fără de care nu se poate obţine un conţinut mai ridicat de valoare adăugată, încorporată în produsele şi serviciile realizate).
În realizarea acestui proiect de ţară, dispunem de un avantaj enorm: putem suplimenta resursele proprii cu fonduri europene nerambursabile.
Din păcate, până în prezent, politicienii nu au dorit să se angajeze în acest proiect de ţară, deoarece, pentru a fi realizat, este nevoie de o perioadă mai mare de timp, care depăşeşte mai multe cicluri electorale, şi, în consecinţă, de o continuitate a priorităţilor şi a programelor. Or, partidele şi politicienii acţionează în logica unui ciclu electoral.
Să sperăm că, măcar în acest an centenar, partidele politice ar putea ajunge la un consens asupra proiectului de ţară pentru următorii 15-20 de ani.
1. Proiect de tara
(mesaj trimis de RO în data de 01.02.2018, 00:49)
Va dau eu Solutia sa avem aceeasi conducere 15 ani ca ne putem face proiectul de tara: o sa ramana PSD la guvernare 3 cicluri la rand!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2018, 01:35)
Românii au tot pus boticul la promisiunile Securității și s-au fript cu iaurțel.
Adrian Năstase avertiza în clipurile electoral din '96 că promisiunile CDR vor genera inflație de sute de procente. Și realitatea a fost întocmai cum a zis.
În 2004 au încercat din nou și cu toată emulația integrării în UE, 2009 și, mai ales, 2010 au fost ani de profunde investiții securiste.
Cheltuieli bugetare majorate pe fondul austerității pentru români, ANRP, rapturi, PDL.
Stolojan vine acum cu proiectul.
Când a fost premier a confiscat valuta, el fiind un naționalist de dreapta.
Pare că comedia se va nu termina, Securitatea și-a făcut cadrele de cacao. Și încă mai are, cacao. :)
2. In urmatorul cincinal ajungem Japonia
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2018, 07:06)
Vorbeau comunisti. Stolojan ai fost langa Ceausescu ne-ai luminat si in acesti 30 de ani de democratie. O sa cred cand o sa vad um mort injiat.
Poate sunt eu mai innapoiat dar cum sa ajungi pe cineva cu tineri plecati din tara si cu resursele tari instrainate?
3. Proiect de tara?!?
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 01.02.2018, 09:39)
Iaca un proiect de tara bun pentru Romania - in 10 ani sa atingem nivelul mediu de coruptie din UE.
Altfel, geaba torni tot mai multa apa in butoi, daca mai intai nu-i astupi gaurile.
Restul e bla-bla, securist/politicianist sau nu.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2018, 10:54)
Autoevaluatul satului, observă corelația, statul cu cele mai mari bugete pentru servicii securiste din UE, care mai au și onoarea de a dezvolta afaceri de suckses direct de la găurile negre de stat, este și statul cel mai corupt din UE.
Vrei să astupi găuri? Trimite Securitatea la ocnă!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2018, 11:28)
Pai ce-au "ouat" basistii am simtit si "am trait bine" cu totii : salarii taiate,spitale inchise samd Pardon EI traiesc nu bine ,ci pe picior mare : Udroaica la Paris cu Alina Bica,acum in Costa Rica,Videanu si-a rezolvat problemele , traiasca marmura, mosia Nana prospera, "blandul"si ingenuul" Boc la fel cu doctorul Lucan, Pinalti de la Piatra Neamt, respectiv Mitittelu de la Craiova mari "investitori" in trosbal, mai continui lista ?
5. teorie
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2018, 12:53)
Putem crea inflație prin creșterea preturilor in energie in primul rand care va crea un efect de avalanșă al prețurilor. Si așa apare creșterea economica vor fi mai multi bani in economie, dar per global economia scade nu creste, deoarece consumul scade nu creste. Veniturile majorității populației net vor scade deoarece nu pot acoperi creșterile prețurilor.
6. Caterinca ieftina
(mesaj trimis de Garagaragiu în data de 01.02.2018, 14:40)
Proiect de tara: submarine, sateliti, nave spatiale si WC-uri in fundul curtii. Lasa-ne tovarase cu planu' cincinal.