DIN PUNCT DE VEDERE MACROECONOMIC Jeffrey Franks: România este într-o formă excelentă

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 februarie 2012

Jeffrey Franks: România este într-o formă excelentă

Din punct de vedere macroeconomic, ţara noastră este într-o formă excelentă, este de părere Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră. În schimb, în privinţa reformelor structurale, lucrurile nu stau la fel de bine, fiind nevoie să împingem reformele cu mai mult entuziasm, ne-a declarat domnia sa în cadrul unui interviu.

Jeffrey Franks se aşteaptă la o creştere economică de 1,5-2%, peste media europeană, pentru economia ţării noastre, care are în vedere o recesiune în zona euro.

Profesionalizarea conducerii companiilor de stat urmăreşte să elimine influenţa politicului asupra acestora, făcând irelevante schimbările care se petrec la nivel guvernamental, potrivit domniei sale.

Arieratele au fost reduse substanţial la nivelul autorităţilor centrale şi moderat la nivelul celor locale, însă rămân foarte mari în cadrul companiilor de stat, ne-a declarat şeful misiunii FMI în România. Eliminarea lor se poate face în mai multe moduri, fiecare influenţând veniturile din vânzarea de participaţii la aceste companii.

Reporter: Consideraţi că posibile alegeri anticipate pot să afecteze calendarul de implementare a măsurilor de reformă de către Guvern?

Jeffrey Franks: Nu mă aştept la schimbări radicale. Pot să apară, însă, modificări ale termenelor de implementare, pentru că alegerile pot să amâ-ne aceste termene. Nu este, însă, o chestiune semnificativă, deoarece în ţările democratice au loc alegeri şi trebuie să avem în vedere acest aspect.

Reporter: Cum apreciaţi progresul făcut de către ţara noastră de la vizita precedentă pe care aţi efectuat-o?

Jeffrey Franks: În privinţa politicilor fiscale şi monetare, ţara este într-o formă excelentă. Ţintele au fost atinse, inflaţia este scăzută, iar bugetul pentru acest an pare să fie pe drumul cel bun. Creşterea economică a fost peste aşteptări anul trecut, iar pentru acest an va fi scăzută, dar urmează să se situeze peste media europeană. Deci, în zona macroeconomică, avem parte de veşti foarte bune.

În privinţa aspectelor structurale, în schimb, veştile sunt mixte. În unele domenii s-au realizat progrese, în timp ce în altele, reforma stagnează şi trebuie împinsă cu mai mult entuziasm.

Reporter: Care sunt domeniile unde reforma întârzie?

Jeffrey Franks: Dacă ne uităm la calendarul iniţial de privatizare de pachete minoritare sau majoritare ale companiilor deţinute de către stat, lucrurile nu s-au mişcat pe atât de repede pe cât ne-am fi dorit. Situaţia este valabilă şi în ceea ce priveşte cadrul de reglementare în sectorul energetic, precum şi restructurarea companiilor de stat.

În sectorul sanitar au fost adoptate măsuri individuale de îmbunătăţire a funcţionării acestuia însă reforma comprehensivă merge mai încet decât anticipasem. Am căzut de acord cu Guvernul asupra faptului că are nevoie de mai mult timp să pregătească şi să supună dezbaterii proiectul de reformă, pentru a obţine sprijinul publicului.

Reporter: Cum poate modificarea componenţei guvernului să afecteze procesul de privatizare a companiilor de stat, având în vedere că în componenţa conducerii acestora sau a comisiilor de supraveghere a procesului de privatizare se află înalţi demnitari de stat?

Jeffrey Franks: Una dintre reformele solicitate vizează profesionalizarea conducerii companiilor de stat. Trebuie să înlocuim persoanele numite pe criterii politice cu oameni care sunt bine pregătiţi şi pot să urmărească interesul public în aceste companii. Noua lege a guvernanţei corporative elaborată de către Minis-terul Justiţiei urmăreşte să îmbunătăţească modul în care aceste companii sunt conduse. Sprijinim legea, însă trebuie să ţinem cont că durează până când aceasta va începe să aibă efecte vizibile.

Reporter: Profesionalizarea conducerii companiilor de stat ar face irelevante pentru acestea schimbările care au loc la nivel politic?

Jeffrey Franks: Acesta ar fi scopul final. Companiile de stat trebuie să fie conduse în mod responsabil şi profitabil indiferent de ce partid politic se află la putere. Nu ar trebui să existe modificări la nivelul conducerii acestor companii în funcţie de ce partid preia conducerea ţării.

Reporter: Cum urmează să fie afectată ţara noastră de un posibil faliment al Greciei şi o eventuală recesiune în zona euro, având în vedere că unul dintre motoarele creşterii economice de anul trecut l-au reprezentat exporturile, iar zona euro reprezintă principala piaţă de export a ţării noastre?

Jeffrey Franks: Nu doresc să fac speculaţii cu privire la un posibil faliment. Însă vreau să sub-liniez că noi, cei de la FMI, previzionăm deja o recesiune în zona euro. Consider că a început deja. Aşadar, estimările noastre pentru creşterea economică pe acest an a României, de 1,5-2%, ia în calcul situaţia dificilă din Europa. În eventualitatea unei crize majore, creşterea poate să fie şi mai redusă. Riscuri există şi de aceea doresc să creăm zone tampon, la nivelul Guvernului, al Băncii Naţionale a României (BNR), al sectorului financiar, pentru ca România să fie cât mai pregătită posibil pentru astfel de şocuri.

Reporter: Cât de pregătit este sectorul bancar din ţara noas-tră să facă faţă unor şocuri externe de amploare?

Jeffrey Franks: Sectorul bancar din România prezintă o serie de avantaje. Are un grad ridicat al capitalizării, mult peste nivelul cerinţelor minime de capital. Are un grad bun de lichiditate. Un al treilea avantaj constă în existenţa unei autorităţi de supraveghere puternică, în BNR.

Pe de altă parte, creditele neperformante se află la un nivel ridicat, afectând profitabilitatea sectorului. În plus, există bănci din alte state europene care pot să fie vulnerabile (n.r. la situaţia la nivel continental) şi de aceea este important să aveţi zone tampon puternice, ca sa puteţi să faceţi faţă şocurilor.

Reporter: Cum va resimţi sectorul bancar de la noi eventuale turbulenţe majore în Grecia, având în vedere expunerea băncilor de acolo pe ţara noastră?

Jeffrey Franks: În cazul unei crize a sectorului financiar la nivel european, România ar urma să fie afectată, având în vedere că majoritatea băncilor din România sunt deţinute de bănci din alte ţări europene. Însă cu cât aveţi mai multă lichiditate, cu atât puteţi să treceţi mai uşor peste aceste şocuri. Trebuie să ţinem cont că România este un loc atractiv pentru bănci. Gradul de penetrare a serviciilor financiar-bancare este redus faţă de alte ţări. Totodată, este o ţară unde băncile, în mod tradiţional, au reuşit să realizeze profituri apreciabile, chiar dacă în ultimii ani sectorul bancar de aici nu a mai înregistrat profit. Băncile au, însă, strategii pe terme lung, iar perspectivele pe termen lung ale României arată bine. Consider, aşadar, că băncile mamă vor face tot posibilul să protejeze valoarea investiţiilor realizate în România.

Reporter: Consideraţi că este loc pentru o majorare a salariilor şi a pensiilor în acest an?

Jeffrey Franks: În opinia noas-tră, este prea devreme să dăm un verdict în acest sens. Este prematur să speculăm dacă vor exista sau nu bani pentru eventuale majorări, având în vedere că ne aflăm în februarie şi abia avem o parte din datele financiare corespunzătoare lunii ianuarie. Trebuie să mai aşteptăm câteva luni pentru a vedea dacă există loc în buget pentru astfel de măsuri.

Reporter: Comisia Europeană a exprimat îngrijorări în privinţa Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), din cauză că acesta este situat, oarecum, în afara proiectului de buget. Care este opinia dumneavoastră în privinţa aces-tui aspect? Există riscul să ajungem să avem noi proiecte nefinalizate de infrastructură?

Jeffrey Franks: Este cu siguranţă un risc pe care dorim să îl evităm. Nu avem obiecţii cu privire la calitatea proiectelor incluse în PNDI. Din câte ştim, se referă la aspecte foarte rezonabile, precum drumuri, sisteme de canalizare şi de alimentare cu apă.

Însă opinia noastră este că proiectele de investiţii trebuie incluse în buget şi prioritizate cu celelalte astfel de proiecte, iar banii necesari să fie luaţi de acolo. Nu creaţi un program care este în afara bugetului! Problema noastră cu PNDI nu se referă la proiectele pe care autorităţile doresc să cheltuiască bani, ci la modul în care programul este realizat.

Reporter: În ce fază se află Guvernul în privinţa includerii în buget a PNDI?

Jeffrey Franks: Pentru acest an, am fost de acord să îl includem în ţinta FMI, ca să nu scape de sub control. De asemenea, am solicitat Guvernului să pună o ţintă asupra sa şi pentrul anul viitor. Însă, pe termen lung, soluţia nu constă în atribuirea unei ţinte separate, ci includerea în buget, ca să fie alături de celelalte cheltuieli, iar Guvernul să poată să prioritizeze.

Reporter: În privinţa limitării acordării de noi credite de către subsidiarele băncilor austriece din ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), aţi vorbit, alături de reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, despre importanţa adoptării unor măsuri care să fie rezultatul unor colaborări ale tuturor părţilor implicate. După cum ştiţi, în primă fază decizia Băncii Naţionale a Austriei a fost luată în mod unilateral, ceea ce a provocat reacţii în rândul autorităţilor din ţările ECE. Care este opinia dumneavoastră referitoare la evoluţia ulterioa-ră a evenimentelor?

Jeffrey Franks: Banca Naţională a Austriei a avut o întrevedere cu reprezentanţii autorităţilor de supraveghere din ţările vizate de aceste măsuri, la care a participat şi BNR. În urma discuţiilor, autorităţile aus-triece au făcut o serie de modificări asupra proiectului legislativ, ceea ce arată că ascultă şi sunt dispuse să efectueze ajustări. A doua urmare a constat într-o întâlnire la nivel regional pentru o nouă iniţiativă de tip "Viena", pentru a discuta cum să aibă loc procese de dezintermediere (n.r. financiară) fără să afecteze economiile emergente din Europa. Aceasta arată că are loc un proces de dialog şi consultări, ceea ce este un lucru bun.

Reporter: Ce progrese s-au realizat în privinţa arieratelor?

Jeffrey Franks: La nivelul Guvernului situaţia este destul de bună. Arieratele sunt foarte mici, fiind aproape eliminate. La nivelul sistemului de asigurări sociale s-au realizat, de asemenea, progrese semnificative, deoarece Guvernul le-a oferit fonduri adiţionale ca să plătească unele datorii până devin arierate, precum şi unele arierate. Deci, la nivel guvernamental, lucrurile stau bine. La nivelul autorităţilor locale, avem o nouă legis-laţie a finanţelor publice care vizează controlul arieratelor. Este o măsură cu un succes relativ, având în vedere că arieratele nu mai cresc, dar nici nu se reduc atât de repede pe cât ne-am dori.

În schimb, la nivelul întreprinderilor de stat mai sunt multe de făcut. Aici există stocuri uriaşe de arierate, pe care Guvernul le-a redus parţial. Însă rămân foarte ridicate şi necesită eforturi uriaşe ca să fie reduse.

Reporter: Aceste stocuri nu riscă să facă mai puţin atractive pentru investitori companiile de stat, din momentul în care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)?

Jeffrey Franks: Cu siguranţă. Există mai multe moduri de rezolvare a problemei arieratelor. Guvernul poate să le plătească şi apoi să listeze companiile primind, în schimb, un preţ de vânzare mai mare decât ar face-o dacă arieratele nu ar fi plătite. O altă metodă constă în folosirea sumei încasate în urma vânzării pentru a plăti arieratele, cumpărătorii primind, astfel, participaţii la o companie fără arierate. Sau compania poate să fie vândută cu arierate, iar noii proprietari urmează să le plătească. Însă, în acest caz, statul urmează să încaseze un preţ mai mic, corespunzător cu valoarea arieratelor. Lucrăm cu Guvernul să găsim o soluţie de eliminare a arieratelor care să facă aceste companii mai atrăgătoare pentru privatizare.

Reporter: Această variantă pare să fie cea mai puţin favorabilă, având în vedere că, deşi nu presupune costurile plătirii arieratelor, implică riscul obţinerii unor preţuri mai scăzute decât cele dorite.

Jeffrey Franks: Bineînţeles. Sau poate că nimeni nu va dori să cumpere anumite companii din cauză că arieratele sunt foarte mari.

Reporter: Vă mulţumesc!

Analişti Reuters: Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România

Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România, potrivit unui articol publicat de doi analişti ai Reuters pe blogul agenţiei, care comentează că "rigoarea excesivă" promovată de instituţia financiară ar putea provoca daune pe termen lung. Condiţiile draconice impuse de FMI au dus la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte.

Premierul Emil Boc a demisionat, iar "forţele anti-reformă au prins curaj", astfel încât răul provocat de rigoarea excesivă a Fondului ar putea fi de lungă durată, avertizează autorii articolului, Martin Hutchinson şi Christopher Swann, care şi-au exprimat punctul de vedere personal.

FMI a încercat între timp să îşi atenueze imaginea fioroasă, iar directorul general Christine Lagarde a argumentat că Fondul ar trebui să fie mai puţin dur, admiţând că "o consolidare prea rapidă a bugetelor poate afecta redresarea şi înrăutăţi perspectivele pieţei muncii".

Din păcate, în tratamentul aplicat României FMI a revenit la reputaţia sa de "vampir", se arată în articol, care enumeră între măsurile cerute de FMI desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor şi majorarea TVA, care au afectat direct populaţia săracă.

Astfel de măsuri dure ar putea să aibă însă un efect contrar. Prin întărirea forţelor politice anti-reformă, FMI ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează, avertizează autorii, citaţi de Mediafax.

În mod evident, România nu are nevoie de măsuri extreme. Deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB în 2007, dar problema a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, în perioada 2007-2009, în timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive, notează cei doi analişti.

Austeritatea fiscală nu reuşeşte, pe de altă parte, să rezolve problema corupţiei endemice şi alte probleme structurale, care contribuie la menţinerea PIB-ului pe cap de locuitor pe penultimul loc în UE.

FMI ar putea să ajute ţara să scape de moştenirea regimului Ceuşescu. În schimb, severitatea exagerată ris-că să submineze democraţia fragilă din România, iar protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului.

Asprimea FMI faţă de România provoacă îngrijorarea că Fondul operează cu standarde duble. Naţiuni mai bogate, precum Irlanda şi Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranţi în acordurile de sprijin financiar.

Irlandei i s-a cerut să reducă salariile angajaţilor publici cu 10% şi numărul angaţilor cu 8.000 de persoane, în timp ce Portugalia scăpat cu tăieri ale salariilor de 5% şi restrângerea personalului prin plecări naturale.

FMI şi-a atenuat condiţiile când a împrumutat statele mai bogate şi, pentru a reuşi în misiunea sa, ar putea fi nevoie să ofere clienţilor mai săraci un tratament similar, au conchis autorii articolului.

Creşterea economică a fost peste aşteptări anul trecut, iar pentru acest an va fi scăzută, dar urmează să se situeze peste media europeană.

Am căzut de acord cu Guvernul asupra faptului că are nevoie de mai mult timp să pregătească şi să supună dezbaterii proiectul de reformă, pentru a obţine spijinul publicului.

Companiile de stat trebuie să fie conduse în mod responsabil şi profitabil indiferent de ce partid politic se află la putere.

Trebuie să ţinem cont că România este un loc atractiv pentru bănci.

Problema noastră cu PNDI nu se referă la proiectele pe care autorităţile doresc să cheltuiască bani, ci la modul în care programul este realizat.

La nivelul întreprinderilor de stat, stocurile de arierate rămân foarte ridicate şi necesită eforturi uriaşe ca să fie eliminate, potrivit lui Jeffrey Franks.

Lucrăm cu Guvernul să găsim o soluţie de eliminare a arieratelor care să facă aceste companii mai atrăgătoare pentru privatizare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. FMI sa plece din Romania iar banii imprumutati sa-i achite cei care au semnat si au angajat imprumutul fara consultarea vointei populatiei!

    Companiile de stat nu au nici o problema in a face profit si a se dezvolta cu doua conditii: sa nu se mai fure de la ele iar conducatorii lor sa fie oameni competenti nu clientela politica.

    Exemplul de la ministerul Economiei este stupefiant: omul nu are nici o calificare pentru postul de ministru. 

    1. 2 Incorecta opinia lui Eu:banii imprumutati trebuie returnati de cei ce i-au folosit ,adica populatia.Ca n-a fugit cineva cu ei in spinare.Si inca ceva: daca ar fi consultata populatia Romaniei in legatura cu treburi serioase nu s-ar face nimic

      CORET; STIMABILUL A MAI GRESIT SI AFIRMAND CA :..."cOMPANIILE DE STAT NU AU NICIO PRABLEMA IN A FACE PROFIT....." ADEVARUL ESTE CA NU AU INTERESUL SA FACA PROFIT ( CEL POSIBIL, REAL) , CONDUCATORII ACESTORA AU INTERESUL SA OBTINA SALARII, PRIME, SPORURI CAT MAI MARI ....SI DACA MAI RAMANE CEVA LOC SI UN PIC DE PROFIT PENTRU STAT, ASA CA SA-SI JUSTIFICE EXISTENTA. 

      Eu personal nu am folosit nimic din acei bani si sunt convins, pentru ca ii cunosc, multi prieteni si cunoscuti nu au beneficiat de acel imprumut. Din contra, taxele si impozitele s-au TRIPLAT nejustificat.

      Acum, intreb si eu, cand semnezi un imprumut de valoarea asta, nu e necesara aprobarea Parlamentului? Parlamentul este Consiliul de Administratie al tarii si reprezentantul scolit al poporului (presupus ignorant). Daca nu exista o astfel de aprobare, nu este normal ca cei care au facut imprumutul sa-l plateasca ei? Pentru ca oricum stim ca l-au sifonat cam pe tot, prin diverse metode, matale acum te faci ca nu stii! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb