Dinamica economiei europene depăşeşte aşteptările

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2010

Dinamica economiei europene depăşeşte aşteptările

Germania, avantajată de scăderea euro

Economia Europei a crescut, în primul trimestru din acest an, într-un ritm mai rapid decât arătau estimările, datorită redresării exporturilor din regiune. PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,2% faţă de trimestrul al patrulea din 2009, când stagnase, potrivit anunţului Biroului de Statistică al Uniunii Europene - Eurostat. Economiştii anticipau o expansiune a zonei de 0,1%.

Comparativ cu trimestrul întâi din anul precedent, PIB-ul regiunii euro a sporit cu 0,5%, după ce scăzuse cu 2,2% în ultimele trei luni din 2009.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, PIB-ul a consemnat un avans de 0,2% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Cifra anunţată de Germania a surprins piaţa în mod pozitiv, întrucât aşteptările arătau o stagnare a economiei ţării. Potrivit Eurostat, această evoluţie se datorează exporturilor şi investiţiilor de capital. Deprecierea euro faţă de dolar (16% din noiembrie 2009 până în prezent) face exporturile germane competitive. Livrările externe ale ţării au sporit cu 10,7% în martie, aceasta fiind cea mai importantă creştere din ultimii 18 ani.

Bundesbank anticipează că economia Germaniei va creşte cu 1,6% anul acesta, după o contracţie de 5% în 2009 - cea mai severă de după al doilea Război Mondial.

Conform datelor Eurostat, PIB-ul Franţei a crescut cu 0,1% în primul trimestru din 2010, evoluţie care a dezamăgit piaţa, întrucât în ultimele trei luni din 2009, economia acestei ţări a avut o expansiune de 0,5%. Economia Italiei a crescut cu 0,5% în perioada analizată.

În schimb, economia Greciei a scăzut cu 0,8% în primul trimestru, după un declin similar înregistrat în ultimele trei luni din 2009. Economia Spaniei a crescut cu 0,1%, iar cea a Portugaliei - cu 1%.

Economiştii estimează că expansiunea economiei celor 16 state din zona euro ar putea fi inegală în 2010, în condiţiile în care guvernele din regiune fac eforturi să diminueze cheltuielile publice.

Producţia industrială a zonei euro a crescut cu 1,3% în martie 2010, faţă de luna anterioară, când a avut o expansiune de 0,7%. Faţă de martie 2009, creşterea a fost de 6,9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb